MÉGSEM LESZ “ADÓS”-KÁRTALANÍTÁS ÉS BANK ELSZÁMOLTATÁS?

MÉGSEM LESZ "ADÓS"-KÁRTALANÍTÁS ÉS BANK ELSZÁMOLTATÁS?

 

Dr. Léhman György A Somogyi Hírlapnak nyilatkozott. Véleménye szerint: Kimondták, hogy a király meztelen – kiherélik az adósmentést?

 

Ezek után a többi, fellebbezés nyomán másodfokra kerülő perben sem születhet más ítélet, a végső döntésekkel meg kell várni az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

Ezek után olyan formában szó sem lehet sem bankelszámoltatásról, sem devizaadós-mentésről, ahogyan a múlt szerdán a parlamentben 167 igen, 1 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elfogadott törvényben szerepel – állítja Léhmann György azok után, hogy a Fővárosi Ítélőtábla az állam és a bankok közötti persorozat első fellebbezését megtárgyalva az adósmentő törvény számos pontját alkotmányellenesnek találta. A siófoki ügyvéd szerint bebizonyosodott, amit ő előre jelzett: e jogszabály nem alkalmas arra, hogy az adósok visszakapják, amit a bankok tisztességtelenül elvettek tőlük.

Sérül itt minden: uniós irányelv, törvény, alkotmány” – már a megszavazása után ezt mondta Léhmann György az adósmentő törvényről, melynek kapcsán azt hallhattuk a politikusoktól: 25-30 százalékkal is csökkenhetnek a devizaadósok terhei. A Fővárosi Ítélőtábla most az egyik bank fellebbezését megtárgyalva pontról pontra végigmegy a friss jogszabályon, majd azt kéri az Alkotmánybíróságtól: számos cikkely alaptörvény-ellenességét állapítsa meg, és azokat semmisítse meg, mert az Alaptörvénybe ütköznek. A másodfokú bíróság egyidejűleg a per tárgyalását az Alkotmánybíróság eljárásának befejezéséig felfüggeszti. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

– Ezek után a többi, fellebbezés nyomán másodfokra kerülő perben sem igen születhet más ítélet, alighanem a végső döntésekkel meg kell várni az Alkotmánybíróság állásfoglalását – véli a siófoki ügyvéd. – És lehet a taláros testület politikailag akármilyen összetételű, kizártnak tartom, hogy alkotmányosnak találja a teljesen nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes passzusokat. De még ha így is történne, az Európai Bíróság egészen bizonyosan visszadobná a magyar devizaadós-mentő jogszabályt, ez okozna igazán súlyos károkat, hiszen esetleg évek múlva kellene majd az államnak visszafizetni százmilliárdokat a bankoknak.

Ha az Alkotmánybíróság „kiheréli” az adósmentést, oda jutunk, ahonnan elindultunk? Nincs más jogász, aki ezt előre látta? Kérdéseinkre Léhmann György azt felelte: – Oda jutunk, de pont ez volt a cél. Aligha csak én láttam a durva alkotmánysértő pontokat, de a „tűzközelben” nyilván abban bíztak: miközben a kormányfőtől kezdve mindenki azt harsogja, hogy megmentettük az adósokat, nem lesz olyan bíró, aki a lelkiismerete és a törvény szerint mer dönteni, nem lesz, aki ki meri mondani, hogy „a király meztelen”. A törvénnyel az időt is sikerült húzni, kecsegtetni az adósokat, de valójában csak a szenvedéseiket meghosszabbítani. No meg sikerült megint lejáratni hazánkat ország-világ előtt…

Szólj hozzá

Hozzászólás