MÉGSEM LESZ “ADÓS”-KÁRTALANÍTÁS ÉS BANK ELSZÁMOLTATÁS?

MÉGSEM LESZ "ADÓS"-KÁRTALANÍTÁS ÉS BANK ELSZÁMOLTATÁS?

MÉGSEM LESZ "ADÓS"-KÁRTALANÍTÁS ÉS BANK ELSZÁMOLTATÁS?

 

Dr. Léhman György A Somogyi Hírlapnak nyilatkozott. Véleménye szerint: Kimondták, hogy a király meztelen – kiherélik az adósmentést?

 

Ezek után a többi, fellebbezés nyomán másodfokra kerülő perben sem születhet más ítélet, a végső döntésekkel meg kell várni az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

Ezek után olyan formában szó sem lehet sem bankelszámoltatásról, sem devizaadós-mentésről, ahogyan a múlt szerdán a parlamentben 167 igen, 1 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elfogadott törvényben szerepel – állítja Léhmann György azok után, hogy a Fővárosi Ítélőtábla az állam és a bankok közötti persorozat első fellebbezését megtárgyalva az adósmentő törvény számos pontját alkotmányellenesnek találta. A siófoki ügyvéd szerint bebizonyosodott, amit ő előre jelzett: e jogszabály nem alkalmas arra, hogy az adósok visszakapják, amit a bankok tisztességtelenül elvettek tőlük.

Sérül itt minden: uniós irányelv, törvény, alkotmány” – már a megszavazása után ezt mondta Léhmann György az adósmentő törvényről, melynek kapcsán azt hallhattuk a politikusoktól: 25-30 százalékkal is csökkenhetnek a devizaadósok terhei. A Fővárosi Ítélőtábla most az egyik bank fellebbezését megtárgyalva pontról pontra végigmegy a friss jogszabályon, majd azt kéri az Alkotmánybíróságtól: számos cikkely alaptörvény-ellenességét állapítsa meg, és azokat semmisítse meg, mert az Alaptörvénybe ütköznek. A másodfokú bíróság egyidejűleg a per tárgyalását az Alkotmánybíróság eljárásának befejezéséig felfüggeszti. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

– Ezek után a többi, fellebbezés nyomán másodfokra kerülő perben sem igen születhet más ítélet, alighanem a végső döntésekkel meg kell várni az Alkotmánybíróság állásfoglalását – véli a siófoki ügyvéd. – És lehet a taláros testület politikailag akármilyen összetételű, kizártnak tartom, hogy alkotmányosnak találja a teljesen nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes passzusokat. De még ha így is történne, az Európai Bíróság egészen bizonyosan visszadobná a magyar devizaadós-mentő jogszabályt, ez okozna igazán súlyos károkat, hiszen esetleg évek múlva kellene majd az államnak visszafizetni százmilliárdokat a bankoknak.

Ha az Alkotmánybíróság „kiheréli” az adósmentést, oda jutunk, ahonnan elindultunk? Nincs más jogász, aki ezt előre látta? Kérdéseinkre Léhmann György azt felelte: – Oda jutunk, de pont ez volt a cél. Aligha csak én láttam a durva alkotmánysértő pontokat, de a „tűzközelben” nyilván abban bíztak: miközben a kormányfőtől kezdve mindenki azt harsogja, hogy megmentettük az adósokat, nem lesz olyan bíró, aki a lelkiismerete és a törvény szerint mer dönteni, nem lesz, aki ki meri mondani, hogy „a király meztelen”. A törvénnyel az időt is sikerült húzni, kecsegtetni az adósokat, de valójában csak a szenvedéseiket meghosszabbítani. No meg sikerült megint lejáratni hazánkat ország-világ előtt…

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM