LOPÁSON KAPTÁK A BANKOKAT!

LOPÁSON KAPTÁK A BANKOKAT!

Lopáson kapták a bankokat

 

Ha pedig valaki lop, mindegy, tudja-e vállalni a kárenyhítést, egy magánszemély esetében sem mérlegel a bíróság – mondta a Ma reggelben a CÖF jogi szakértője, és emlékeztetett arra is: a közel 400 érintett pénzintézet becslések szerint 7000 milliárd forintnyi profitot, extraprofitot szerezhetett a körülbelül 1,3 millió magyar magánszemélyt érintő ügyletekkel.

LOPÁSON-KAPTÁK-A-BANKOKAT-civilkontroll-com

Egyre több részlet körvonalazódik a kormány adósmentő csomagjával kapcsolatosan. A devizahitelek elszámolásáról szóló törvényjavaslat visszafizetteti a bankokkal az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatti túlfizetést. Az elszámolással az adósok tőketartozása csökkenni fog, és megsegítik az árfolyamgátba belépőket is.

Azok a hitelszerződések is belekerülnek a körbe, amelyek után a lakásokat átvette a Nemzeti Eszközkezelő. Ha a szerződés már lezárult, a bank pénzt fizethet vissza a volt ügyfelének, méghozzá a késedelmi kamattal együtt. Orbán Viktor miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának első ülésén azt mondta: „a devizahitelesek ügyében a kormány nem egyszerűen igazságot akar szolgáltatni, hanem jogállami és demokratikus küzdelemben akar győzni a Kúria döntését vitatókkal szemben”.

A bíróság eddig a bíróság 30 ítéletet hozott, ebből 27 felperesi keresetet utasított el teljesen, három esetben adott részben helyt a keresetnek, egy ügyben a pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. (A visszalépő a Banco Primus Fióktelep Magyarország volt, részlegesen pedig a K&H Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és a Magyar Cetelem Bank keresetét hagyták jóvá.)

Az Alkotmánybírósághoz az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank perében, valamint az OTP Ingatlanlízing ügyében fordul a Fővárosi Törvényszék. Az Igazságügyi Minisztérium soron kívüli alkotmánybírósági elbírálásban bízik. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 kedd reggeli műsorában azt mondta, biztosan minden bíró tisztában van azzal, mekkora felelősség nyugszik a vállán. A CÖF jogi szakértője hozzátette azt is, a pénzintézeti kérelmek elutasításakor is sokszor elhangzott, hogy már két Ab-döntés is született ebben a kérdésben. Nem sérül tehát a bírói függetlenség elve, a jogorvoslathoz való jog, ráadásul a strasbourgi bíróság iránymutatása alapján 60 nap alatt el kell bírálni a polgári pereket – tette hozzá.

Vannak persze szakmai és politikai körökben is olyanok Magyarországon, akik bírálják ezt a jogszabályt, túl keménynek, esetleg túl puhának tartják, de – tette hozzá az alkotmányjogász – Szent László kemény törvényeit csak nem alkalmazhatjuk a „lopáson kapott” bankok ellen, meg ez „nem is konvergálna az uniós joggal”. Közben a bankok barátai is egyre nagyobb számban mutatják meg magukat az az ítélkezés körében és az Országgyűlés falain belül is, és a pénzintézetek sem adják fel könnyen az állásaikat, nem véletlenül nevezik azt, ami itt folyik, harcnak – jelentette ki Lomnici.

A várhatóan körülbelül ezermilliárd forintot kifizetni kénytelen bankrendszer stabilitását féltő véleményekre reagálva a CÖF jogi szakértője emlékeztetett: egyes becslések szerint a közel 400 érintett pénzintézet 7000 milliárd forintnyi profitot, extraprofitot szerezhetett a körülbelül 1,3 millió magyar magánszemélyt érintő ügyletekkel, ebbe belegondolva pedig inkább azt kell kihangsúlyozni: ha valaki lop, mindegy, tudja-e vállalni a kárenyhítést vagy nem. Egy magánszemély esetében sem mérlegel a bíróság, az okozott kárt meg kell téríteni – jelentette ki Lomnici. – Hirado.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM