KEDDEN KERÜL AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELÉ A “DEVIZAHITELESEK” ÜGYE

KEDDEN KERÜL AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELÉ A "DEVIZAHITELESEK" ÜGYE.

Húzzák, vonják… A "deviza"-"hiteleseket" az első perctől kezdve folyamatosan átverték. Reméljük, hogy nem adják fel, és kitartanak a végsőkig!

 

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi ülésének napirendjén szerepel a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak tisztességtelenségével kapcsolatos törvényt támadó bírói indítványok ügye – közölte tegnap Bitskey Botond, az Ab főtitkára.

A Kúria júniusban meghozott jogegységi döntésén alapuló, néhány héttel később elfogadott törvény kimondja azt is, hogy vélelmezni kell a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak – például a kamatok, a költségek vagy a díjak emelésének – tisztességtelenségét és e miatti érvénytelenségét. Ezt a vélelmet a pénzintézetek az állam ellen indított polgári perekben megtámadták.


loading...

Négy esetben az eljáró bíróság az Ab-hez fordult, mert álláspontja szerint a devizahiteles törvény sérti – egyebek mellett – a visszaható hatály tilalmát. Az ügyben a Bankszövetség és az igazságügyi miniszter is hosszan kifejtette álláspontját, amelyeket az Ab-hez is elküldtek.

Bitskey Botond elmondta, hogy a határozat meghozatalához várhatóan több ülésre is szükség lesz, így nem valószínű, hogy a jövő héten döntés születik. Törvényben rögzített határidő köti a testületet, bírói indítvány esetében 90 napja van az Ab-nak határozata meghozatalára, ami december első felében jár le.

Eddig három elsőfokú perben a Fővárosi Törvényszék és egy másodfokú perben a Fővárosi Ítélőtábla eljáró bírái fordultak az Ab-hez az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, az OTP Ingatlanlízing, az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, továbbá az EvoBank ügyében.

Az indítványok szerint a törvényhozó a 2008-as gazdasági és pénzügyi válságra hivatkozva avatkozik be a jogviszonyokba, ezért érhetetlen, miért éppen 2004. május elsejére visszamenő hatállyal módosítja a szerződéseket. A törvény korlátozza a tisztességes eljáráshoz fűződő jogokat például azzal, hogy szűk határidőket szab – állították az Ab-hez fordulók.

Eljárási szabályai pedig – egyebek mellett azzal, hogy nincs helye hiánypótlásnak vagy a per szüneteltetésének – sértik az úgynevezett fegyverek egyenlőségének jogát, mert az alperes államnak kedveznek. Egyes Ab-hez forduló bírák szerint nem volt kellő felkészülési idő, ezzel sérült a jogbiztonság elve, valamint a törvény sérti a jogorvoslathoz való jogot azzal, hogy lerövidíti a fellebbezés és a felülvizsgálati kérelem benyújtására nyitva álló határidőket.

loading...


Egy újabb, devizahitelekkel kapcsolat beadvány is érkezett a közelmúltban az Alkotmánybíróságra a Magyar Nemzet információi szerint. Egy meg nem nevezett bank az árfolyamrés alkalmazásának tisztességtelensége miatt tett panaszt, ami ellen eddig a pénzintézetek pert sem indíthattak. – MTI

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A KÉPVISELŐKNEK SZÓLÓ DEVIZAÜGY RENDEZÉSÉRE FELSZÓLÍTÓ LEVÉL VÁZLATA.
A KÉPVISELŐKNEK SZÓLÓ DEVIZAÜGY RENDEZÉSÉRE FELSZÓLÍTÓ LEVÉL VÁZLATA

A KÉPVISELŐKNEK SZÓLÓ DEVIZAÜGY RENDEZÉSÉRE FELSZÓLÍTÓ LEVÉL VÁZLATA   HA EGYETÉRTESZ A LEVÉL TARTALMÁVAL, AKKOR OSZD MEG.   TISZTELT KÉPVISELŐ!...

A BANK TÁMADÁSA AZ ADÓSOK KÁRTALANÍTÁSÁT SZABÁLYZÓ TÖRVÉNY ELLEN.
A BANK TÁMADÁSA AZ ADÓSOK KÁRTALANÍTÁSÁT SZABÁLYZÓ TÖRVÉNY ELLEN

A BANK TÁMADÁSA AZ ADÓSOK KÁRTALANÍTÁSÁT SZABÁLYZÓ TÖRVÉNY ELLEN  Újabb, az eddigiektől teljesen eltérő megközelítést használó beadványban támadta meg az...

Close