Kartellgyanú árnyékában magyarázkodnak a bankok

Kartellgyanú árnyékában magyarázkodnak a bankok

Megkezdődött a Portfolio.hu által kedden beharangozott tárgyalás arról, vajon a bankok összejátszottak-e 2011 őszén a végtörlesztési célú hitelek korlátozásában és kamatának emelésében. A tárgyalás elején kiderült: egyes bankok kockázatkezelési munkatársai legalábbis találkoztak egymással, hogy a végtörlesztés kockázatairól beszélgessenek. 


A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa egy védett tanú vallomásának ismertetésével kezdte szerdán Budapesten azt a kétnapos nyilvános tárgyalását, amelyben 13 bank ellen folyik a versenyt korlátozó megállapodás feltételezése miatti eljárás – tudósított az MTI. 


A védett tanú vallomásából kiderült, hogy 2011. szeptember 15-én és október 3-án több bank kockázatkezeléssel foglalkozó munkatársai vettek részt üzleti reggelin, a téma a végtörlesztéssel járó kockázatok voltak. 

A CIB Bankot képviselő Szecskai András ügyvéd fontosnak tartotta közölni azt, hogy a védett tanú személyét az eljárás alá vontak 99 százaléka ismeri, így viszont nem tehettek fel neki kérdéseket. Ruszthiné Juhász Dorina, a tanács elnöke a közigazgatási eljárási törvényre hivatkozva közölte: a védett tanú csak zártan hallgatható meg.


Kétnapos tárgyalást tart a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a bankokkal szembeni kartellgyanú ügyében. Az eljárás azt próbálja meg kideríteni, hogy az érintett 13 bank korlátozta-e a versenyt akkor, amikor 2011 őszén, a végtörlesztést követően szinte egyszerre megemelte a különböző költségeket.
Az Origo információi szerint döntés még nem várható az ügyben, egyelőre a meghallgatások zajlanak. A kétnapos nyilvános tárgyalás egy védett tanú vallomásának az ismertetésével kezdődött szerdán.

AJÁNLOTT CIKK: "Patkányok honfoglalása a magyar rendőrség segítségével"-MAGYARORSZÁG 2013-kilakoltatások képekben

A védett tanú vallomásából kiderült, hogy 2011. szeptember 15-én és október 3-án több bank kockázatkezeléssel foglalkozó munkatársai üzleti reggelin vettek részt, a téma a végtörlesztéssel járó kockázatok voltak. 2011. októberétől szinte egyszerre árazták át a bankok a hiteleiket, kivonták az akcióikat, és megdrágították a forintkölcsöneiket. Erre válaszul Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke azonnal bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél és a GVH-nál.

A szerdán kezdődött nyilvános tárgyaláson a CIB Bankot képviselő Szecskai András ügyvéd fontosnak tartotta közölni azt, hogy a védett tanút az eljárás alá vontak 99 százaléka ismeri. Ruszthiné Juhász Dorina, a tanács elnöke a közigazgatási eljárási törvényre hivatkozva elmondta, hogy a védett tanú csak zártan hallgatható meg, így a bankok nem tehettek fel neki kérdéseket.

A tárgyalás várhatóan csütörtökön is zajlik, de döntést valószínűleg csak később hoznak az ügyben.

Forrás: Portfolio.hu, Origo


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM