Devizahitelesek:az adósság kétharmadát elengednék a bankok?

Devizahitelesek: az adósság kétharmadát elengednék a bankok

Újabb banki megállapodás körvonalazódik: úgy tűnik, a devizaadósok tartozásának kétharmadát engednék el a hitelező pénzintézetek.

Újabb banki megállapodásról értesültünk: ebben a bank a tartozás kétharmadát engedi el, és még az ingatlan eladásában is segít. A nemzetgazdasági miniszter szerint 150 ezer adóssal állapodtak meg eddig sikeresen a bankok. Úgy tűnik, már a bankszövetség is békülékenyebb hangot üt meg.


Az államnak az nem okozna gondot, ha tízmilliárd forinttal segítené a devizahitelesek problémájának megoldását – derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (képünkön) az ATV-nek adott tegnap esti interjújából. A miniszter nyomatékosította, hogy a deviza lakáshiteleseket karolnák fel (a többieket tehát nem), és ismét elmondta: ez a réteg sem járhat jobban, mint a forintban eladósodottak. Emellett Varga arról is beszélt, hogy a kormány a bankoktól azt várja el, amit 150 ezer ügyfelüknek adóssegítés címén már nyújtottak. Mindezzel több probléma is akad.

Ott kezdődik, hogy ha valóban figyelnének arra, hogy a forinthitelesek ne kerüljenek hátrányba, jókora rendet vágnának azok körében, akik egyáltalán bekerülhetnének a programba. A svájci frank alapú hitelek kamatainak vizsgálatánál – állapította meg a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) frissen kiadott fogyasztóvédelmi jelentésében – folyamatosan erős a svájci frank kölcsönök kamatelőnye a forinthitelekkel összehasonlítva. Ezt a PSZÁF a jelzáloghiteleknél 5 százalékpontra, a fogyasztási hiteleknél pedig 10 százalékpont körülire teszi. Hozzátették még, hogy az árazásban az utóbbi fél évben nem történt jelentős változás, a fennálló állományokon gyakorlatilag változatlanok a kamatszintek.

A banki adóssegítő programok (legalábbis azok, amelyek eddig futottak) szintén aligha nyernék el az érintettek tetszését. Ezekben ugyanis a bankok elsősorban a futamidő hosszabbítását, illetve fizetési moratóriumot tesznek lehetővé. A miniszter alighanem inkább a nem ebbe a kategóriába eső segítségre gondolt. Azoknál azonban – még akkor is, ha programszerűen hirdetik meg a bankok – szigorúan egyedi megállapodásokról van szó.

Korábban írtunk arról, hogy létezik olyan bank, amelyik az adós tartozásának 80 százalékát elengedi minden további követelése megszüntetésével, a szerződés végleges felszámolásával együtt csak azért, hogy a fennálló tartozás 20 százalékához hozzájusson az adóstól. Azóta több hasonló megállapodásról is értesültünk. Például az egyik, 9,3 millió forintos tartozással terhelt adóst bankja arról értesítette, hogy az ingatlan eladásából befolyó 3,3 millió forint befizetésével lezárhatja az ügyet. A hitelintézet ráadásul még kedvezményes forinthitelt is kínál az ingatlan vevőjének, sőt a közvetítésben is részt vesz.

Ezt javasolja a siófoki ügyvéd


Léhmann György siófoki jogász a miniszterelnöknek juttatott el egy meglehetősen elgondolkodtató szerződés-tervezetet. Ez figyelembe venné a Kúria döntését is, ami tulajdonképpen semmisnek mondta ki a devizahiteles szerződések szinte teljes körét. Léhmann úgy orvosolná ezt a helyzetet, hogy újrakötné a megállapodásokat, teret adva az egyezkedésnek is. Az általa leírtakból úgy tűnik, hogy az adósok és a bankok feleznék az árfolyamváltozás miatti veszteséget. A kamatot a svájci alapkamathoz kötnék, a felárról egyedileg dönthetnének. A siófoki jogász vita esetén kizárná a közjegyzőket, ilyen esetekben megkerülhetetlen lenne a bírósági eljárás. Az előtörlesztési díj tilalma, a végrehajtásoknál hat hónapra való felfüggesztés olvasható még ki a tervezetből.

Az egész ügyben véleményünk szerint ez a javaslat is, de különösen a Magyar Bankszövetség megatartásának megváltozása lehet bíztató. A bankok érdekképviselete ugyanis a múlt héten fórumot nyitott minden devizahiteles ügyfélnek, továbbá a velük foglalkozó civil szervezeteknek. A konzultacio@bankszovetseg.hu email címre várnak minden olyan konkrét megoldási javaslatot, amelyek „elősegítik az árfolyamkockázatok mérséklését vagy megszüntetését, nem veszélyeztetik a pénzügyi stabilitást, megőrzik a bankrendszer működőképességét, valamint az igazságosság érdekében biztosítják azt, hogy a forintban eladósodottak nem járnak rosszabbul, mint a devizahitelesek”. Október első felében személyes konzultációra hívják azokat a civil szervezeteket, amelyek eddig is együttműködtek a problémák kezelésében.
Forrás: azenpenzem.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM