“DEVIZA”-PEREK – MÁRIS BUKOTT NÉHÁNY BANK? PRÓBÁLKOZNI CSAK EGYSZER LEHET?

"DEVIZA"-PEREK - MÁRIS BUKOTT NÉHÁNY BANK? PRÓBÁLKOZNI CSAK EGYSZER LEHET?

"DEVIZA"-PEREK – MÁRIS BUKOTT NÉHÁNY BANK?  PRÓBÁLKOZNI CSAK EGYSZER LEHET?

 

Devizahiteles perek: máris elbukott a bankok egy része

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma eddig 19 keresetlevelet utasított el formai okokból – válaszolta az Index azon kérdésére a bíróság, valóban tömegesen elutasítják-e a bankok kereseteit. A gond az, hogy próbálkozni csak egyszer lehet: nincs lehetőség hiánypótlásra, és akit elutasítottak, az nem próbálkozhat többször. Azt nem árulták el, hogy melyik bankról vagy pénzügyi vállalkozásról van szó.

Laptársunk információi szerint a bankok jelentős része pdf-ben adta be a keresethez szükséges dokumentációt, márpedig ez a bíróság szerint nem "szerkesztett formátum". A devizahiteles törvény úgy fogalmaz: A keresetlevélhez továbbá elektronikus adathordozót kell csatolni, amely tartalmazza a keresetlevélnek és mellékleteinek informatikai eszköz alkalmazásával megszerkesztett változatát.


Bírósági forrás szerint a pdf-ben beszkennelt devizahitelszerződések az esetek jelentős részében nem felelnek meg ennek a kritériumnak. A gond az, hogy próbálkozni csak egyszer lehet: nincs lehetőség hiánypótlásra, és akit elutasítottak, az nem próbálkozhat többször.

A bankok most azt próbálják bebizonyítani, hogy nem voltak tisztességtelenek, amikor megkötötték a többszázezer devizahiteles szerződést. Erre a nyáron elfogadott devizahiteles törvény miatt kényszerültek rá, amit a Kúria nem sokkal korábbi döntése tett lehetővé. A törvény azt vélelmezi, hogy a bankok tisztességtelenek voltak, amikor a folyósításkor és a törlesztéskor is árfolyamrést alkalmaztak, és amikor egyoldalúan, átláthatatlan szempontok alapján emelték az ügyfelek kamatait.

Figyelem! A keresetbenyújtások számával kapcsolatban egymásnak ellentmodó hírek keringenek!

A bankok szerint viszont a hatályos jogrend szerint jártak el. A tét igen nagy: a mostani állás szerint 900 milliárd forint cserélhet gazdát a bankok és az adósok között, ennyit kapnak vissza a devizahitelesek. A nemrég elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a bankok bíróságon védjék meg az álláspontjukat, de mindezt igen szűk határidők és szigorú feltételek szerint. A törvény azzal indokolja ezeket a különös eljárásjogi szabályokat, hogy a perek ne húzódjanak el, tehát az év végéig lezáruljanak.


A szakértők nagyjából 150 kereset benyújtására számítanak, ennyi érintett bank és pénzügyi vállalkozás lehet. A legfrissebb állás szerint eddig 35 cég, azaz 18 bank és 17 egyéb pénzintézet kereseteit fogadták be – köztük a nagyobbakét, így az OTP, az Erste, a Raiffeisen, az Unicredit, a K&H, a CIB, a Budapest Bank és az MKB iratait. A keresetek benyújtásának végső határideje augusztus 25., sok bank és pénzügyi vállalkozás várhat hétfőig a keresetlevél benyújtásával. A Fővárosi Törvényszék válaszából viszont úgy tűnik, a keresetet benyújtó bankok harmada elbukott. Pénteken a Kéthely és Vidéke nevű takarékszövetkezet, hétfőn pedig a K&H bank tárgyalásával indulnak meg a bankperek. – Portfolio

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM