“DEVIZA”-PEREK – MÁRIS BUKOTT NÉHÁNY BANK? PRÓBÁLKOZNI CSAK EGYSZER LEHET?

"DEVIZA"-PEREK – MÁRIS BUKOTT NÉHÁNY BANK?  PRÓBÁLKOZNI CSAK EGYSZER LEHET?

 

Devizahiteles perek: máris elbukott a bankok egy része

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma eddig 19 keresetlevelet utasított el formai okokból – válaszolta az Index azon kérdésére a bíróság, valóban tömegesen elutasítják-e a bankok kereseteit. A gond az, hogy próbálkozni csak egyszer lehet: nincs lehetőség hiánypótlásra, és akit elutasítottak, az nem próbálkozhat többször. Azt nem árulták el, hogy melyik bankról vagy pénzügyi vállalkozásról van szó.

Laptársunk információi szerint a bankok jelentős része pdf-ben adta be a keresethez szükséges dokumentációt, márpedig ez a bíróság szerint nem "szerkesztett formátum". A devizahiteles törvény úgy fogalmaz: A keresetlevélhez továbbá elektronikus adathordozót kell csatolni, amely tartalmazza a keresetlevélnek és mellékleteinek informatikai eszköz alkalmazásával megszerkesztett változatát.


Bírósági forrás szerint a pdf-ben beszkennelt devizahitelszerződések az esetek jelentős részében nem felelnek meg ennek a kritériumnak. A gond az, hogy próbálkozni csak egyszer lehet: nincs lehetőség hiánypótlásra, és akit elutasítottak, az nem próbálkozhat többször.

A bankok most azt próbálják bebizonyítani, hogy nem voltak tisztességtelenek, amikor megkötötték a többszázezer devizahiteles szerződést. Erre a nyáron elfogadott devizahiteles törvény miatt kényszerültek rá, amit a Kúria nem sokkal korábbi döntése tett lehetővé. A törvény azt vélelmezi, hogy a bankok tisztességtelenek voltak, amikor a folyósításkor és a törlesztéskor is árfolyamrést alkalmaztak, és amikor egyoldalúan, átláthatatlan szempontok alapján emelték az ügyfelek kamatait.

Figyelem! A keresetbenyújtások számával kapcsolatban egymásnak ellentmodó hírek keringenek!

A bankok szerint viszont a hatályos jogrend szerint jártak el. A tét igen nagy: a mostani állás szerint 900 milliárd forint cserélhet gazdát a bankok és az adósok között, ennyit kapnak vissza a devizahitelesek. A nemrég elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a bankok bíróságon védjék meg az álláspontjukat, de mindezt igen szűk határidők és szigorú feltételek szerint. A törvény azzal indokolja ezeket a különös eljárásjogi szabályokat, hogy a perek ne húzódjanak el, tehát az év végéig lezáruljanak.


A szakértők nagyjából 150 kereset benyújtására számítanak, ennyi érintett bank és pénzügyi vállalkozás lehet. A legfrissebb állás szerint eddig 35 cég, azaz 18 bank és 17 egyéb pénzintézet kereseteit fogadták be – köztük a nagyobbakét, így az OTP, az Erste, a Raiffeisen, az Unicredit, a K&H, a CIB, a Budapest Bank és az MKB iratait. A keresetek benyújtásának végső határideje augusztus 25., sok bank és pénzügyi vállalkozás várhat hétfőig a keresetlevél benyújtásával. A Fővárosi Törvényszék válaszából viszont úgy tűnik, a keresetet benyújtó bankok harmada elbukott. Pénteken a Kéthely és Vidéke nevű takarékszövetkezet, hétfőn pedig a K&H bank tárgyalásával indulnak meg a bankperek. – Portfolio

Szólj hozzá

Hozzászólás