JÖHET AZ ELSŐ KÉSZPÉNZMENTES ORSZÁG

JÖHET AZ ELSŐ KÉSZPÉNZMENTES ORSZÁG.

Jöhet az első készpénzmentes ország

Izrael lehet az első olyan ország, ahol a készpénzt teljesen kiiktathatják a gazdaságból – írja a Zerohedge.com. Legalábbis a kormányzat célja ez lenne, ugyanis becsléseik szerint a GDP 20 százalékát teszi ki a feketegazdaság, amit a lépéssel radikálisan csökkenteni lehetne. ( NCK: ’Jahhh’…kérem! Nem is csodálkozunk ezen a gondolatmeneten. Hazánkban elsősorban a virtuális, valódi értéket nem hordozó, valójában csak bankszámlák könyvelésében fellelhető „pénznek” nevezett, hamis algoritmuson alapuló ‘valami’ tette tönkre a gazdaságot és a „deviza-„hiteleseket”. szerk.)


Magyarországon inkább futurisztikus kilátás, mint valóság a készpénzmentes gazdaság. A készpénzes fizetést ráadásul kormányzati intézkedéssel is ösztönzik, ilyen például az ingyenes készpénzfelvétel idei bevezetése. Nem véletlen talán, hogy készpénzben fuldoklik Magyarország.

Izraelben eközben tavaly szeptemberben megalakult a kormányfő kabinetfőnökének vezetésével egy olyan munkacsoport, amely a gazdaság teljes készpénzmentesítéséért felel. Az országban felismerték, hogy a feketegazdaság kifehérítésének a készpénzmentesítés lehet az egyik legjobb eszköze.

A készpénzt fokozatosan vezetik majd ki, első körben az alábbi intézkedéseket teszik: 


A vállalkozások közötti készpénzes vagy csekkes tranzakciókat 7500 izraeli új sékelben (körülbelül 500 ezer forintban) korlátozzák azonnali hatállyal, később 5000 sékelre csökkentik ezt
A magánszemélyek fizetési tranzakcióit 15 ezer sékel alatt engedélyezik csak
Ezek megsértése bűncselekménynek minősül, és pénzbírság megfizetését vonja maga után

Svédországban már közel járnak ahhoz, hogy valóban készpénzmentes legyen a gazdaság: becslések szerint az összes tranzakció csupán durván 3 százaléka zajlik készpénzben. A tömegközlekedésben, az állami be- és kifizetéseknél, sőt, már egyes bankfiókokban sem lehet készpénzzel fizetni.  – Portfolio.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM