HÁT EZ AGYRÉM – A LOMBARD LÍZING A TÖRVÉNYEK FELETT ÁLL?

HÁT EZ AGYRÉM - A LOMBARD LÍZING A TÖRVÉNYEK FELETT ÁLL?

HÁT EZ 'AGYRÉM' – A LOMBARD LÍZING A TÖRVÉNYEK FELETT ÁLL?

 

A Lombard áldásosnak éppen nem mondható tevékenységéről már több alkalommal írtunk. Most Barabás Gyula foglalja össze a céggel kapcsolatos aktuális áldatlan állapotokat. Az olvasóban ezek után teljes joggal merülhet fel a kérdés: Emberek! Mi van itt? Hol élünk???

Barabás Gyula – Pénzügyi fogyasztóvédelem
A Lombard Lízing Zrt-t nem tudja kényszeríteni az ügyészség sem , és nincs ebben hatásköre a magyar nemzeti banknak sem, így nem tesz eleget egy ítéletnek a cég, amely ítélet több százezer adóst érint, ez így folyik több mint hat éve és semmit sem tesznek a hatóságok az ügyben, erről jelent meg tudósítás a Magyar Nemzetben.

loading...


2013 év végén olvadt a a magyar nemzeti Bankba a PSZÁF ( Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete), a PSZÁF hatáskörébe tartozik a pénzügyi szervezetek törvényességi felügyelete, de még így sem áll jogában, hogy kötelezze a céget arra, hogy tegyen eleget a jogerős ítéletnek.

Nem olyan rég az ügyészség is arról nyilatkozott, hogy jogszabályok miatt nem tudnak beavatkozni, a kezük kötve van, az okoz nehézséget, hogy az ítélet megállapítást tartalmaz, ezért nem tudnak végrehajtást kérni, mert ilyen esetben fogalmilag kizárt a bírósági végrehajtás indítása.

2008-ban a Szegedi Ítélőtábla meghozta jogerős ítéletét a szintén szegedi székhellyel rendelkező Lombard Lízing Zrt. perében, ebben a pénzintézet általános szerződési feltételeinek több pontját az ítélet szerint tisztességtelennek ítélte meg, ezért érvénytelennek nyilvánította a bíróság. A céget nem érdekli az ítélet, azóta is folytatja tevékenységét és azóta is adósaival szemben több már érvénytelenített kikötést alkalmaz az ügyfelekkel szemben még a jelenleg hatályos Üzletszabályzatban is. Erre semmilyen lépést nem tudnak tenni a hatóságok.

A pert a cég ellen nem az ügyfelek, hanem a Csongrád Megyei Főügyészség indította és több százezer ügyfelet érint az ítélet, amelyet 2009-ben a Főügyészség átküldte a PSZÁF-nak, ezért fordult az ügyet érintő kérdésekkel az MNB-hez a Magyar Nemzet, ahol közölték, hogy a felügyelő hatóságnak nincs arra jogszabályi felhatalmazása, hogy engedélyezze a pénzügyi vállalkozások az Üzleti szabályzatait, a felügyelő hatóságnak arra van joga, hogy engedélyezze a pénzügyi vállalkozások alapítását, a működési engedélyek megadása és a tevékenységi kör engedélyköteles bővítés jóváhagyása, az utóbbi 2 esetben vizsgálják ugyan az üzleti szabályzatot, de nincs hatáskörük annak engedélyezésére.

loading...Ugyanakkor kiemelte, hogy nincs jogi hatásköre az MNB-nek , hogy ellenőrizze egy bírósági ügy ítéletének végrehajtását és és arra sincs joga , hogy kikényszerítse az ítélet végrehajtását.

A jegybank ugyanakkor közölte, hogy ha az ügyfelek úgy észlelik, hogy újra tisztességtelen kikötéseket alkalmaz az üzleti szabályzatban a cég, akkor megint bírósági eljárást indíthatnak a Lombard Lízing Zrt ellen azok, akik erre feljogosítot. – Barabás Gyula – Pénzügyi fogyasztóvédelem

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MI SZÓLTUNK!
MI SZÓLTUNK

Kásler Árpád - MI SZÓLTUNK [cn-social-icon] Visszatekintés! A cikk 2014-ben íródott “Uram, bocsáss meg nekik, nem tudják, mit cselekednek!” -mondta valaki...

A BANKMENTŐ TÖRVÉNY ÖSSZEOMLÁSA KÜSZÖBÉN

A BANKMENTŐ TÖRVÉNY ÖSSZEOMLÁSA KÜSZÖBÉN   A kontármunka sokadik eredménye - DOKUMENTUM A LAP ALJÁN! A mellékletben olvasható iratom szerint...

Close