JOGSZERŰTLEN BANKI KAMATEMELÉSEK HORVÁTORSZÁGBAN

JOGSZERŰTLEN BANKI KAMATEMELÉSEK HORVÁTORSZÁGBAN.

JOGSZERŰTLEN BANKI KAMATEMELÉSEK HORVÁTORSZÁGBAN

[cn-social-icon]

Jogszerűtlen banki kamatemelések – Devizahitel-perek Horvátországban – Megszületett az első bírósági ítélet
A Zágrábtól északra elhelyezkedő Zabok városában a körzeti bíróság első fokon úgy döntött, a Splitska Bankának vissza kell térítenie ügyfelének a túlfizetett kamatok összegét, amelyet a svájci frank alapú lakáshitele után törlesztett, és amelyet a bank egyoldalúan, a hitelt felvevő beleegyezése nélkül emelt meg – közölte a frankhitelesek érdekvédelmi szervezete, a Frank Egyesület.

A felperes 78 ezer svájci frank alapú kölcsönt vett fel 4,2 százalék változó kamat mellett. A kamatokat a bank egyoldalúan többször is megemelte az évek során. A bíróság ezért közel 6 ezer svájci frank visszafizetésére kötelezte a pénzintézetet a büntető kamatok megfizetésével együtt.

2013-ban Zágrábban a kereskedelmi bíróság jogszerűtlennek ítélte mind a svájci frank alapú hitelek konstrukcióját, mind a bankok egyoldalú kamatemelését hét banknál, a nyolc érintett közül, amelyek ellen az eljárás folyt. Később a legfelsőbb kereskedelmi bíróság ezt a döntést felülbírálta és csak a változó kamat egyoldalú megemelését ítélte jogszerűtlennek és tisztességtelennek. A döntés ellen a bankok és a hitelesek is revíziót kértek.

A legfelsőbb kereskedelmi bíróság döntése azonban még mindig hatályos és lehetőséget nyújt egyéni keresetek benyújtására.

A bíróság döntésének megszületését követően a zaboki körzeti bíróságon indított kereset volt az első devizahiteles per Horvátországban, amely döntése nem jogerős ugyan, de bizakodásra ad okot – közölte a Frank Egyesület.
Zágrábban hétfőn megtartotta első egyeztető fórumát a svájci frank alapú hitelesek problémájának hosszú távú megoldására létrejött munkacsoport, amelynek tagjait a pénzügyminisztérium, a központi bank, a kereskedelmi bankok és a frankhitelesek egyesülete delegálta, de megoldást egyelőre nem találtak a felek.

A Frank Egyesület képviselői az ülés után kijelentették, továbbra is azt követelik, hogy a magyar modellhez hasonlóan a devizaalapú lakáshiteleket Horvátországban is nemzeti valutára váltsák. Szerintük ez az egyedüli jó megoldás a probléma kezelésére. – JogiFórum

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM