JOGSZERŰTLEN BANKI KAMATEMELÉSEK HORVÁTORSZÁGBAN

JOGSZERŰTLEN BANKI KAMATEMELÉSEK HORVÁTORSZÁGBAN.

JOGSZERŰTLEN BANKI KAMATEMELÉSEK HORVÁTORSZÁGBAN

[cn-social-icon]

Jogszerűtlen banki kamatemelések – Devizahitel-perek Horvátországban – Megszületett az első bírósági ítélet
A Zágrábtól északra elhelyezkedő Zabok városában a körzeti bíróság első fokon úgy döntött, a Splitska Bankának vissza kell térítenie ügyfelének a túlfizetett kamatok összegét, amelyet a svájci frank alapú lakáshitele után törlesztett, és amelyet a bank egyoldalúan, a hitelt felvevő beleegyezése nélkül emelt meg – közölte a frankhitelesek érdekvédelmi szervezete, a Frank Egyesület.

loading...

A felperes 78 ezer svájci frank alapú kölcsönt vett fel 4,2 százalék változó kamat mellett. A kamatokat a bank egyoldalúan többször is megemelte az évek során. A bíróság ezért közel 6 ezer svájci frank visszafizetésére kötelezte a pénzintézetet a büntető kamatok megfizetésével együtt.

2013-ban Zágrábban a kereskedelmi bíróság jogszerűtlennek ítélte mind a svájci frank alapú hitelek konstrukcióját, mind a bankok egyoldalú kamatemelését hét banknál, a nyolc érintett közül, amelyek ellen az eljárás folyt. Később a legfelsőbb kereskedelmi bíróság ezt a döntést felülbírálta és csak a változó kamat egyoldalú megemelését ítélte jogszerűtlennek és tisztességtelennek. A döntés ellen a bankok és a hitelesek is revíziót kértek.

A legfelsőbb kereskedelmi bíróság döntése azonban még mindig hatályos és lehetőséget nyújt egyéni keresetek benyújtására.

A bíróság döntésének megszületését követően a zaboki körzeti bíróságon indított kereset volt az első devizahiteles per Horvátországban, amely döntése nem jogerős ugyan, de bizakodásra ad okot – közölte a Frank Egyesület.
Zágrábban hétfőn megtartotta első egyeztető fórumát a svájci frank alapú hitelesek problémájának hosszú távú megoldására létrejött munkacsoport, amelynek tagjait a pénzügyminisztérium, a központi bank, a kereskedelmi bankok és a frankhitelesek egyesülete delegálta, de megoldást egyelőre nem találtak a felek.

loading...

A Frank Egyesület képviselői az ülés után kijelentették, továbbra is azt követelik, hogy a magyar modellhez hasonlóan a devizaalapú lakáshiteleket Horvátországban is nemzeti valutára váltsák. Szerintük ez az egyedüli jó megoldás a probléma kezelésére. – JogiFórum

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"DEVIZAHITEL" - MIKOR KAPJA AZ ÉRTESÍTŐT? MUTATJUK.
“DEVIZAHITEL” – MIKOR KAPJA AZ ÉRTESÍTŐT? MUTATJUK.

"DEVIZAHITEL" - MIKOR KAPJA AZ ÉRTESÍTŐT? MUTATJUK. Van olyan bank, ahol március végére le akarják zárni az elszámolási és forintosítási...

JOBBIK – KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM KÖRÜLI KÉRDŐJELEK.
JOBBIK – KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM KÖRÜLI KÉRDŐJELEK

JOBBIK – KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM KÖRÜLI KÉRDŐJELEK [cn-social-icon] Devizahitelek – Jobbik: tisztázzák a kilakoltatási moratórium körüli kérdőjeleket! A Jobbik azt kéri,...

Close