“DEVIZAHITEL” – MIKOR KAPJA AZ ÉRTESÍTŐT? MUTATJUK.

"DEVIZAHITEL" - MIKOR KAPJA AZ ÉRTESÍTŐT? MUTATJUK.

"DEVIZAHITEL" – MIKOR KAPJA AZ ÉRTESÍTŐT? MUTATJUK.

Van olyan bank, ahol március végére le akarják zárni az elszámolási és forintosítási értesítők kiküldését, a többség azonban ütemezetten, a törvény által megszabott április végi határidőig küldi meg az elszámolást. Úgy fest, azok a bankok is tartani fogják ezt a határidőt, akiknél még zajlik a bírósági per a kamatemelések tisztességtelenségének ügyében.  [cn-social-icon]

Az elszámolási és forintosítási törvény értelmében alapesetben március 1 és április 30. között kell megküldeniük a pénzintézeteknek a tájékoztatókat az ügyfeleknek arról, hogy miként változik majd hitelük a jogszabály által előírt változások után. A kiküldés időpontja annak fényében fontos, mivel a jogszabály az elszámolási értesítő átvételétől számított 15. napot jelöli meg az elszámolás gyakorlati megvalósításának napjaként, azaz ekkor kell az elszámolt összeget jóváírni az ügyfél hitelszerződésén, vagy – ha a kölcsön már megszűnt – kifizetni számára.A Privátbankár.hu a fentiek miatt igyekezett feltérképezni, hogy mely hitelintézet mikorra tervezi az értesítők megküldését a rendelkezésre álló időszak alatt. A CIB Csoport (CIB Bank, CIB Lízing, CIB Ingatlanlízing) és az MKB csak a „kötelezőt” hozta, amikor arról számolt be, hogy az értesítők kiküldésekor a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően, a jogszabályban meghatározott határidőn belül megküldik érintett ügyfeleiknek az elszámolásról szóló tájékoztatást.

A Budapest Bank csoport tagjainál (BB, Budapest Autó) áprilisban érdemes várni az elszámolást, a bank ugyanis a levelek zömét áprilisban, több részletre elosztva adja postára.

Az UniCredit Bank devizalapú hitellel rendelkező/rendelkezett ügyfelei számára április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet – mondták el a banknál.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.  

Az FHB márciusban és áprilisban, egészen április 30-ig ütemezetten küldi majd ki az elszámoló leveleket az ügyfeleknek.

Az Erste – miként arról Harmati László vezérigazgató-helyettes szerdán sajtótájékoztatón számolt be – szintén több lépcsőben március elejétől, április végéig tájékoztatja az ügyfeleket. Azok kapnak majd hamarabb értesítést, ahol csak elszámolás történik – tipikusan ilyenek az autóhitelek -, a forintosított devizahitelesek a rendelkezésre álló időszak második felében kapnak majd tájékoztatást, de – hangsúlyozta Harmati László – április végéig a törvény értelmében náluk is megtörténik majd az elszámolás. A banki elszámolás és forintosítás komplexitását mi sem mutatja jobban, minthogy az Erste Banknál többszáz ügytípust azonosítottak, így az ügyfeleknek legalább 50-féle tájékoztatót kell majd kiküldeni – a banknál a 400 ezer érintett hitelszerződés kétharmada devizahitel, ezek döntő részére a tavaszi elszámolás vonatkozik.

A még perelők

A vonatkozó törvény értelmében azok a hitelintézetek, amelyek esetében még nem zárult le a jogorvoslati eljárás, az elszámolásokat a végső (Kúria) ítélet meghozatala után 60 napon belül kötelesek megküldeni az ügyfeleknek. Ezen jogi szabályozás alapján a K&H Banknak devizahitelek esetében 2015. május 5-ig kell kipostáznia az ügyfeleknek az elszámolásról és forintosításról szóló levelet. Jelenlegi tervek szerint a fenti lehetőséget nem kihasználva, a K&H 2015. március második felében számol el az ügyben érintett, nagyságrendileg 200 ezer devizahiteles ügyfelével – adta hírül a hitelintézet.Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank, valamint a csoporthoz tartozó Merkantil Bank most úgy számol, hogy március-április hónapban megkapja majd több százezer ügyfelük azt az elszámoló levelet, amely pontosan tartalmazza a hiteltörténetet, az elszámolás részleteit, ingatlanhitelek esetén a forintosítás részleteit és az ehhez kapcsolódó információkat. Mindezt annak ellenére, hogy a bank továbbra is kitart azon álláspontja mellet, hogy mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járt el, ezért a Kúriához fordult, hogy ott bizonyítsa, nem volt tisztességtelen az elmúlt évek egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlata. A peres eljárás befejezésére jó eséllyel nem kerül sor a héten, így az elszámolás végső határideje a törvényben foglaltak alapján módosulhat. Fontos azonban kiemelni, hogy a 60 nap elméleti maximum, azaz a levélküldés ennél hamarabb is megtörténhet – hangsúlyozták a banknál, ahol láthatóan erre készülnek. Ami bizonyos: 2015. május 1-tő kezdve kell az új feltételek szerint törlesztenie ügyfeleiknek meglévő kölcsönét. Az érintett hitelek ekkortól már megfelelnek az elszámolási, a forintosítást előíró, valamint a fair banki jogszabályoknak is.

A bankoknak most minden olyan hitelesükkel kell elszámolniuk, akiknek 2004. május 1-je után, de legkésőbb 2014. július 26-át megelőzően megkötött, jelenleg is élő, valamint a 2009. július 26-át követően lezárt, illetőleg 2009. július 26-án vagy azt megelőzően lezárt, de még el nem évült fogyasztói kölcsönszerződése van (deviza, deviza alapú vagy forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződések, pénzügyi lízingszerződések, kivéve állami kamattámogatással nyújtott forintalapú hitelek, hitelkártyák, folyószámla hitelkeretek). A tavaszi időpont a deviza alapú hitelekre vonatkozik, a forinthiteleket, illetve a tényleges devizahitelek esetében az elszámolás az ügyfelekkel 2015. augusztus 1. – szeptember 30. között várható. – PrivátBankár [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM