“DEVIZAHITELEK”: ÚJ KÉRDÉSEK, ÚJ VÁLASZOK – BANKMONITOR

"DEVIZAHITELEK": ÚJ KÉRDÉSEK, ÚJ VÁLASZOK - BANKMONITOR.

Továbbra is záporoznak hozzánk a Kúria döntése kapcsán felmerülő kérdések, amelyekre ismét összeszedtük a válaszokat. A következő előrelépés az ügyben ősszel várható.

Kérdés: "Üdv. 2006 szeptemberében vettünk fel autó hitelt 1,5 millió Ft-ot svájci frankban 10 évre az XX banktól. Az lenne a kérdésem, hogy ránk is vonatkozik-e a visszatérítés és ezt hogy kell kezdeményezni vagy megy automatikusan a dolog azaz majd a bank értesít a teendőkről?” 

Válasz: Igen, vonatkozik, nincs teendő, automatikusan fog megtörténni.

Kérdés: „Tisztelt Bankmonitor! Az új devizahitel törvénnyel kapcsolatos a kérdésem. Én 2006-ban vettem fel CHF alapú lakáshitelt, ami egyre drágább lett, ezért 2010-ben bankot váltottam, szintén devizahitelt vettem fel, ezúttal EUR hitelt a kiváltásra. Az új bank fizette ki a tartozásomat a réginek. A kérdésem az, hogy ilyenkor az 5 éves elévülési időt kell rám alkalmazni? Ha igen, akkor is, ha a második hitelből váltottam ki az elsőt?„

Válasz: A kiváltott CHF alapú lakáshitel esetén kell majd alkalmazni az 5 éves elévülési időt.

Kérdés: „Természetesen engem is a deviza hitellel kapcsolatos hírek érdekelnek leginkább, mivel érintett(?) vagyok. Kérdésem: 2013.márciusában fizetési nehézségek miatt kölcsönkért pénzből végtörlesztettem piaci árfolyamon (amit azóta is törlesztek, igaz nem banknak), bőven az elévülési 5 éven belül. Jól értelmezem e, hogy én is kaphatok valamit vissza a banktól?? vagy hagyjak fel a hiú reményekkel??? köszönettel"

Válasz: Igen, a piaci árfolyamon végtörlesztett hitelekre vonatkozik a visszatérítés.


Kérdés: "XX banktól vettem fel 6 évre 1 millió Ft-ot. Ez svájci hitel volt. Idén már befejeződött törlesztés. Így is jár vissza? Nekem kell intézni vagy megkeres a bank? Ha nekem kell lépnem, mit merre? A keresztfiam XX banktól vett fel szintén autóra, de megszűnt a munkahelye nem tudta fizetni a részleteket leadta az autót még mindig van tartozása ebből kifolyólag. Neki jár-e vissza? Köszönettel várom jelentkezésüket.”

Válasz: Igen, az 5 éven belül megszűnt szerződésekre vonatkozik a visszatérítés. Nincs teendő, automatikusan fog megtörténni az elszámolás. 

Kérdés: „Érdeklődni szeretnék, hogy svájci frank autó hitelt vettünk fel 2007-ben, amit végtörlesztettünk 2009-ben. Járna nekünk is a visszatérítés?”

Válasz: Amennyiben a szerződés megszűnésétől már eltelt az 5 év, akkor nem jár visszatérítés. Azon lezárt hitelszerződések esetén, ahol az elévülés 5 éve a következő hónapokban járna le, az „elévülés nyugvása” lép életbe a törvényi háttér rendezéséig.

Kérdés: "2003-ban vettem fel forint alapú hitelt. Egy módosításnak köszönhetően 2004 január óta havi 20.000.- Ft-tal többet kell fizetnem. számíthatok-e kártérítésre? Válaszukat Tisztelettel köszönöm és várom "

Válasz: A törvényjavaslat szerint csak a 2004. május 1-től kötött szerződéseket érinti a visszatérítés, az ezen időpont előtt kötöttekre nem vonatkozik. 

Kérdés: "2006-ban vettem fel az XX banktól hitelt 3Millió Ft-ot (20 éves szerződéssel) majd el kellett adnom az ingatlant kb. 6 hónap után vissza fizettem több mint 4Millió Ft-ot… Én is kaphatok vissza pénzt?”

Válasz: Amennyiben a szerződés megszűnésétől már eltelt az 5 év, akkor nem jár visszatérítés. Azon lezárt hitelszerződések esetén, ahol az elévülés 5 éve a következő hónapokban járna le, az „elévülés nyugvása” lép életbe a törvényi háttér rendezéséig.

Kérdés: "Jó napot, devizaalapú jelzáloghitellel kapcsolatban kérdeznék: A hitelemet 2004 áprilisában vettem fel, és még élő szerződésem van. Jól értelmezem, hogy a most elfogadott törvény értelmében (2004 május 1. előtt vettem fel), az én hitelem után semmilyen összeg nem jár vissza, miközben az egyoldalú kamatemelés, és az árfolyamrés az én esetemben is ugyanúgy fennáll?”

Válasz: Igen, jól értelmezi.

Kérdés: "Mi forintban vettünk fel lakáshitelt 2007-ben FIX havi törlesztéssel. A gazd-i válságkor mégis megemelte a bank a törlesztőrészletet, amit még meg is értettünk, de mikor a jegybanki alapkamat már visszaállt, sőt kevesebb is lett, bár reklamáció után csökkentették, de sosem állították vissza a hitel felvételekor beígért havi törlesztőt. Mi számíthatunk kártérítésre? "

Válasz: Amennyiben bebizonyosodik, hogy a kamat/díj/költség emelése tisztességtelen volt, igen. 

Kérdés: "2006-ban vettünk fel 7, 5 millió forintnak megfelelő svájci frank alapú hitelt. Ebből 2011-ben egy jó nagy összeget aktuális árfolyamon előtörlesztettünk, a maradékot pedig 180 Ft-os kedvezményes áron. Kérdésem az lenne, hogy az aktuális áron törlesztett hitel után jár-e vissza pénz a banktól?”

Válasz: Nem, mivel a szerződés kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztéssel szűnt meg. 

Kérdés: "2009 októberében lett egy eurós lakáshitelem 1 500 000 Ft-os hitel, kombinált hitel xx előtakarékossági hitellel kombinálva 10 éves a hitel. 2014márciusában végtörlesztettem emelt árfolyammal. jár-e így vissza pénz így is?"

Válasz: Igen.

Kérdés: "2007-ben 1 millió Ft-ot vettünk fel svájci frankban, személygk. vásárlásra, 3 évre. A kérdésem az lenne, hogy a 4 éve visszafizetett kölcsön után kaphatunk "visszatérítést"?"

Válasz: Igen, az elévülés a szerződés megszűnésétől számított 5 év.

Kérdés: "2008-ban 5 millió forintnak megfelelő japán yent vettem fel szabadfelhasználású hitelként az XX-től. 2011-ben kiváltottam 7,4 millió forintnyi volt a tartozásom, amit kifizettem az YY banktól felvett forintos hitellel. Nekem jár vissza árfolyam rendezés?"

Válasz: A japán jen hitel esetén csak abban az esetben jár visszatérítés, ha nem kedvezményes, hanem piaci árfolyamon szűnt meg. A forint hitelre jár a visszatérítés. 

Kérdés: "Az a kérdésem, hogy az általam 2004. április 28.-án felvett svájci frank alapú devizahitel után jár-e visszatérítés? Van-e különbség a három nappal későbbi hitelszerződés és az én szerződésem között? A hitelt azóta is rendszeresen törlesztem, nem vettem részt semmilyen adósság mentő programban. Még tíz év van vissza a futamidőből. Köszönöm válaszát."

Válasz: A törvényjavaslat szerint csak a 2004. május 1-től kötött szerződésekre vonatkozik a visszatérítés (csak ekkortól érvényesülnek az EU jog alkalmazására vonatkozó elvek). Kérdés: "Jó estét 2004 szeptemberében vettünk fel deviza hitelt x banktól autó vásárlás céljából már nehezen, de kifizettük. Kérdésem a következő lenne, hogy mi is kapunk e vissza belőle? Válaszát előre is köszönöm és email címemre várom!”

Válasz: Ha 5 éven belül szűnt meg a szerződés, akkor igen.

Kérdés: "Tisztelt Cím! XY vagyok. Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de kérdésem lenne a meglévő devizahitellel kapcsolatban. 2008-ban hitelkiváltást indítottunk. Mire a kiváltandó bank elutalta a pénzt a másik banknak, annyira felment az árfolyam, hogy nem lett elég az összeg, így nem tudtuk lezárni a szerződést. Ráadásul 9 hónapig volt technikai számlán a pénz, így mire betörlesztésre került a sor, több millióval volt már kevesebb. Gyakorlatilag a jelen állás szerint 6 M Ft-tal + 3 év törlesztéssel többet fizettünk a kiváltással és még 5-6 M Ft-ot követelnek tartozásként. Kérdésem lenne, hogy vissza jár-e a 6 M Ft. Nincsen még lezárva a szerződés. Köszönöm a válaszukat!!"

Válasz: Kizárólag az árfolyamrésből adódó különbség jár vissza, illetve amennyiben megállapításra kerül, hogy történt a hitelek esetében tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosítás, akkor a jogtalanul felszámított kamat/díj/költség összege. Minden visszatérítés az 5 éven belül megszűnt szerződésekre vonatkozik.

Kérdés: "Svájci frankos lakáshitelt vettem fel az XX banktól 2008-ban 3,7 millió forint értékben, 25 évre, amit 2011-ben forint hitelre váltottam majd következő évben végtörlesztettem. Jár-e visszatérítés a banktól nekem? És kb mennyi? Köszönöm szíves segítségüket…"

Válasz: Ha a svájci frank hitelt kedvezményes árfolyamon végtörlesztette, akkor arra nem jár visszatérítés. Ha piaci árfolyamon történt, akkor igen, illetve a forint hitelre szintén.

Kérdés: "2005.07.27-én 2 800 000 HUF svájci frank alapú, adósságrendező jelzáloghitel vettem fel a XX Banktól és 2010. szeptemberében saját erőből előtörlesztettem. Nekem is jár a visszatérítés? "

Válasz: Igen

Kérdés: "Jó napot. Volt egy autóhitelem Svájci frank alapú. Tavaly járt le a törlesztés. 1 000 000 Ft-ot vettem fel. Érdeklődnék, hogy nekem jár vissza pénz? 20.000ft-al kezdtem a törlesztést és a végen 40.000ft fölött fizettem."

Válasz: Igen. – Bankmonitor

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM