HATALMAS FORDULAT DEVIZAÜGYBEN? MILLIÓK JÁRHATNAK VISSZA.

HATALMAS FORDULAT DEVIZAÜGYBEN? MILLIÓK JÁRHATNAK VISSZA.

HATALMAS FORDULAT DEVIZAÜGYBEN? MILLIÓK JÁRHATNAK VISSZA.

[good_old_share]


loading...

Sok „deviza”-károsult jogosan panaszkodik arra, hogy korábban, amikor a bankhoz fordult kölcsönért, és érdeklődött a havi részletek várható alakulásáról – így az árfolyamkockázatról, akkor az ügyintéző banki alkalmazott szinte minden esetben arról tájékoztatta, hogy az csak kis mértékben változhat.
 

Szinte minden pénzintézetnél általánosságban 5-8 %-os elmozdulás volt a válasz, de arról egy szó sem esett, hogy az adóst terhelő kockázat korlátlan mértékű is lehet sőt, azt sem mondták el a károsultnak, hogy a deviza kamatainak csökkenése esetén a bank nem hogy nem csökkenti a havi törlesztő-részletet, hanem tovább emeli azt.

A legtöbb pénzintézetnél évekre, sok esetben pedig évtizedekre előre törlesztési táblázatot is készítettek a szerződéshez, amely alapján az adós joggal gondolhatta úgy, hogy az vállalható számára.

De semmi sem úgy alakult, ahogyan az a szerződéskötéskor elhangzott!

 

Most a Blikk számolt be arról, hogy fordulat jöhet a devizahiteles ügyekben? Noha a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint ötször annyi lakást árvereztek el a bankok az év első három hónapjában, mint egy évvel korábban, hamarosan megfordulhat a folyamat.

A Blikk információi szerint ugyanis egyre-másra függesztik fel a bíróságok a végrehajtásokat, amikor az adósok pert indítanak a végrehajtás megszüntetése miatt. A Fővárosi Ítélőtábla kérésére az év elején az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárást indított, melyben azt vizsgálják, hogy a bankok jogosan terhelték-e a teljes árfolyamkockázatot a devizahitelesekre, illetve megfelelően tájékoztatták-e a devizaárfolyam változásának veszélyeiről a pénzintézetek az ügyfeleiket. Ezt a magyar hatóságokra kötelező érvényű döntést akarják megvárni a bíróságok a folyamatban levő perekben.

loading...

– Az Európai Bíróság legkorábban év vége felé dönthet, addig a végrehajtásokat fel lehet függeszteni, amivel egy kis időt nyerhetnek a bajba jutott devizahitelesek – mondta a Blikknek Czirmes György ügyvéd, akinek tapasztalatai szerint az esetek kilencven százalékában már felfüggesztik az eljárást.
– Májusban már a Kúria is úgy döntött egy előtte levő ügyben, hogy bevárja az Európai Bíróság határozatát – magyarázta az ügyvéd.

 

Ha az Európai Bíróság tisztességtelen szerződési feltételnek minősíti azt, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztóra telepítették, akkor újra lehet mindent számolni.

– Ha az árfolyamkockázatot a bankoknak kell állniuk az Európai Bíróság döntése értelmében, akkor akár sok százmilliárd forint járhat vissza a devizahiteleseknek – kalkulált Czirmes György.

Nem csoda, hogy a devizahitelesek most az Európai Bíróságban bíznak.

loading…


– A hitelválság előtt, 2008 elején vettem fel 18 millió forint svájci frank alapú hitelt. Az elején a törlesztőm havi 85 ezer forint volt, ami később folyamatosan emelkedett a forint gyengülése miatt.­ Amikor 220 ezerre nőtt 2013 májusában, akkor bedobtam a törülközőt, hogy én ezt már nem fizetem – mondta Matécsa Zsolt, akit először behajtócégek kerestek, majd végrehajtás indult az ingatlana ellen, de az eljárást pár hete felfüggesztette a bíróság.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Nem volt gond vele

Korábban a Kúria még csak az árfolyamrést és az egyoldalú kamat- és díjemeléseket minősítette tisztességtelennek. Az árfolyamkockázatról azt állapította meg, hogy az nem tisztességtelen. Ennek alapján a hitelesek visszakapták a bankoktól az árfolyamrést és az egyoldalú díjemelések révén tisztességtelenül beszedett pénzeket, a legnagyobb jelentőséggel bíró árfolyam-különbözet viszont őket terhelte.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MI VÁRHATÓ A DEVIZAHITELES EURÓPAI BÍRÓSÁGI DÖNTÉSEKTŐL?
MI VÁRHATÓ A DEVIZAHITELES EURÓPAI BÍRÓSÁGI DÖNTÉSEKTŐL?

MI VÁRHATÓ A DEVIZAHITELES EURÓPAI BÍRÓSÁGI DÖNTÉSEKTŐL? Videó alább! Több magyar devizahiteles per került a napokban az Európai Bíróság elé-...

ÍGY ÁLLÍTSD MEG A KILAKOLTATÁST.
ÍGY ÁLLÍTSD MEG A KILAKOLTATÁST.

ÍGY ÁLLÍTSD MEG A KILAKOLTATÁST. [good_old_share] Lasztócziné Tündi - FIGYELEM, MEGOSZTOM VELETEK A MAI NAPOM KÜLÖNLEGES ESEMÉNYÉT!!   Mint sokan...

Close