HATALMAS FORDULAT DEVIZAÜGYBEN? MILLIÓK JÁRHATNAK VISSZA.

HATALMAS FORDULAT DEVIZAÜGYBEN? MILLIÓK JÁRHATNAK VISSZA.

HATALMAS FORDULAT DEVIZAÜGYBEN? MILLIÓK JÁRHATNAK VISSZA.

[good_old_share]


Sok „deviza”-károsult jogosan panaszkodik arra, hogy korábban, amikor a bankhoz fordult kölcsönért, és érdeklődött a havi részletek várható alakulásáról – így az árfolyamkockázatról, akkor az ügyintéző banki alkalmazott szinte minden esetben arról tájékoztatta, hogy az csak kis mértékben változhat.
 

Szinte minden pénzintézetnél általánosságban 5-8 %-os elmozdulás volt a válasz, de arról egy szó sem esett, hogy az adóst terhelő kockázat korlátlan mértékű is lehet sőt, azt sem mondták el a károsultnak, hogy a deviza kamatainak csökkenése esetén a bank nem hogy nem csökkenti a havi törlesztő-részletet, hanem tovább emeli azt.

A legtöbb pénzintézetnél évekre, sok esetben pedig évtizedekre előre törlesztési táblázatot is készítettek a szerződéshez, amely alapján az adós joggal gondolhatta úgy, hogy az vállalható számára.

De semmi sem úgy alakult, ahogyan az a szerződéskötéskor elhangzott!

 

Most a Blikk számolt be arról, hogy fordulat jöhet a devizahiteles ügyekben? Noha a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint ötször annyi lakást árvereztek el a bankok az év első három hónapjában, mint egy évvel korábban, hamarosan megfordulhat a folyamat.

A Blikk információi szerint ugyanis egyre-másra függesztik fel a bíróságok a végrehajtásokat, amikor az adósok pert indítanak a végrehajtás megszüntetése miatt. A Fővárosi Ítélőtábla kérésére az év elején az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárást indított, melyben azt vizsgálják, hogy a bankok jogosan terhelték-e a teljes árfolyamkockázatot a devizahitelesekre, illetve megfelelően tájékoztatták-e a devizaárfolyam változásának veszélyeiről a pénzintézetek az ügyfeleiket. Ezt a magyar hatóságokra kötelező érvényű döntést akarják megvárni a bíróságok a folyamatban levő perekben.

– Az Európai Bíróság legkorábban év vége felé dönthet, addig a végrehajtásokat fel lehet függeszteni, amivel egy kis időt nyerhetnek a bajba jutott devizahitelesek – mondta a Blikknek Czirmes György ügyvéd, akinek tapasztalatai szerint az esetek kilencven százalékában már felfüggesztik az eljárást.
– Májusban már a Kúria is úgy döntött egy előtte levő ügyben, hogy bevárja az Európai Bíróság határozatát – magyarázta az ügyvéd.

 

Ha az Európai Bíróság tisztességtelen szerződési feltételnek minősíti azt, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztóra telepítették, akkor újra lehet mindent számolni.

– Ha az árfolyamkockázatot a bankoknak kell állniuk az Európai Bíróság döntése értelmében, akkor akár sok százmilliárd forint járhat vissza a devizahiteleseknek – kalkulált Czirmes György.

Nem csoda, hogy a devizahitelesek most az Európai Bíróságban bíznak.

loading…


– A hitelválság előtt, 2008 elején vettem fel 18 millió forint svájci frank alapú hitelt. Az elején a törlesztőm havi 85 ezer forint volt, ami később folyamatosan emelkedett a forint gyengülése miatt.­ Amikor 220 ezerre nőtt 2013 májusában, akkor bedobtam a törülközőt, hogy én ezt már nem fizetem – mondta Matécsa Zsolt, akit először behajtócégek kerestek, majd végrehajtás indult az ingatlana ellen, de az eljárást pár hete felfüggesztette a bíróság.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Nem volt gond vele

Korábban a Kúria még csak az árfolyamrést és az egyoldalú kamat- és díjemeléseket minősítette tisztességtelennek. Az árfolyamkockázatról azt állapította meg, hogy az nem tisztességtelen. Ennek alapján a hitelesek visszakapták a bankoktól az árfolyamrést és az egyoldalú díjemelések révén tisztességtelenül beszedett pénzeket, a legnagyobb jelentőséggel bíró árfolyam-különbözet viszont őket terhelte.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM