MI VÁRHATÓ A DEVIZAHITELES EURÓPAI BÍRÓSÁGI DÖNTÉSEKTŐL?

MI VÁRHATÓ A DEVIZAHITELES EURÓPAI BÍRÓSÁGI DÖNTÉSEKTŐL?

MI VÁRHATÓ A DEVIZAHITELES EURÓPAI BÍRÓSÁGI DÖNTÉSEKTŐL?

Videó alább!


Több magyar devizahiteles per került a napokban az Európai Bíróság elé- számolt be a Hirado.
Az uniós testület egyebek mellett arról is dönt majd, hogy kinek kell viselnie az árfolyamváltozás veszteségeit. Hogy mire számíthatnak a károsultak, arról ifjabb Lomniczi Zoltán alkotmányjogász beszélt az M1 Ma Reggel című műsorában.

A szakértő első lépésként egyetlen mondatban foglalta össze, hogyan is alakult a devizahitelek sorsa a közelmúltban: a Kúria 2013 decemberében mindent rendben talált; ezt követően az intézmény az alkotmánybírósággal egyetemben az adósok számára részben pozitív döntést hozott. Csakis ennek következtében indulhatott meg a jogalkotás – ennek egészen addig kellett váratnia magára, amíg nem volt meg a jogalkalmazási háttér, vagyis a bírósági döntés.Mihelyst lezárultak az üggyel kapcsolatos legfontosabb bírósági eljárások, az árfolyamgát-törvényen át és a Nemzeti Eszközkezelőn keresztül a devizahiteles mentőcsomag is megszületett, és eljuthattunk odáig, hogy már csak három kérdés várt rendezésre (ezeket érintette a Kúria jogegységi határozata): az árfolyamrés, az egyoldalú kamatemelés, illetve az, ami most is a luxemburgi testület elé kerül, mely szerint teljes árfolyamkockázatot kell-e vállalnia az ügyfélnek.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/
FIGYELEM! Sokan jeleztétek, hogy a Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldal tetejére a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki, valamint a "követed" gombnál állítsd be a "megjelenítés elsőként" opciót, hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

Az alkotmányjogász arcpirítónak titulálta, hogy volt eddig egy politikai konszenzus, mire az egyik ellenzéki párt feldobja, hogy a devizahitelesek a kormány tétlensége miatt lesznek öngyilkosok. Erre reagálva hozzátette, hogy a Civil Összefogás Fórum végigkísérte az érintettek szenvedését; több ezer megkereséssel foglalkoztak, a károsultak pedig legkevésbé sem a kormányzatot hibáztatták a kialakult helyzetért.

loading…


Egy másik, a bíróság előtt lévő ügy azt firtatja, összhangban van-e az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, ha egy pénzintézet a folyósítási árfolyamot egy külön értesítőben közli az adóssal, nem pedig az általa aláírt szerződésbe foglalja bele. A szakértő elmondta, hogy egy tavalyi polgári jogegységi határozat szerint, ha a törlesztő részletek összege és ideje előre meghatározott, akkor a bankoknak nem kell (illetve nem kellett) közölniük az ügyféllel, hogy mégis mekkora összegre rúg a devizában kifejezett hátralék, vagyis a szerződés érvényessége ez esetben sem csorbul.

Az EB azonban azt is vizsgálni fogja, hogy a Kúria jogegységi döntései mindenre kiterjedő hatállyal képesek-e befolyásolni az alsóbb szintű bíróságokat fogyasztóvédelmi kérdésekben – „az ügy rendkívül pikáns, mert a magyar igazságszolgáltatás, illetve a bírói függetlenség kérdését is érintheti” – emelte ki Lomniczi.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM