KEZDŐDIK: ISMÉT “MENTIK” A DEVIZÁSOKAT, DE AZ EBRD PAKTUMOT NEM MONDJÁK FEL.

KEZDŐDIK: ISMÉT "MENTIK" A DEVIZÁSOKAT, DE AZ EBRD PAKTUMOT NEM MONDJÁK FEL.

KEZDŐDIK: ISMÉT "MENTIK" A DEVIZÁSOKAT, DE AZ EBRD PAKTUMOT NEM MONDJÁK FEL.

[good_old_share]


Újra mentik az adósokat – 300 ezer egykori devizahitelt kell átalakítani – erről írt a Népszava.

 

Rögzítené a forintosított hitelek kamatát a MNB és a bankszövetség. A szocialisták az adósok védelmében az EBRD-megállapodás felmondását javasolják.Fix kamatozásúvá alakítaná a kormány a mintegy háromszázezer, még meglévő, 2015-ben forintosított egykori devizahitelt. A kezdeményezés bizonyára a hitelfolyósítóktól ered. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség már tárgyal a megoldásról.

A pénzintézetek attól félnek, hogy a hosszú – esetenként egy évtizedet is meghaladó – futamidejű kölcsönöket az adósok nem tudják majd fizetni. A félelem megalapozottnak tűnik.

Amióta ugyanis az egykori devizahiteleket a 2014-es forintosítást követően változó kamatozásúra módosították, a kamat mértékét a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz (Bubor), vagyis a kihelyezések átlagához kötik. Bár ez most februárban 6 hónapra 0,27 százalék, prémiummal, díjakkal, költségekkel és jutalékokkal együtt ma egy 10 éves futamidejű lakáshitel teljes hiteldíjmutatója (thm) többnyire 3,50-4,50 között mozog. Ráadául a korábbi évek csökkenése után tavaly a terhek ismét növekedésnek indultak.

loading…


Igaz: a fix kamatozású hitelek zöme jelenleg még drágább. E körben nem ritka a 10 százalék körüli thm sem. Igaz, a két hitelfajta közötti különbség érezhetően csökken. Az újonnan megkötött szerződések 80 százaléka így már fix kamatozású. A meglévő ügyfelek viszont még nem kérik tömegesen a változó kamatok rögzítését. Ehhez ugyanis újabb hitelbírálatra van szükség és az eredeti kedvezmények is visszajárnak. Ráadásul a váltás rövid távon nagyobb törlesztőt hozhat: nem könnyű belátni, hogy hosszú távon ez az észszerű megoldás.

Az elkövetkező néhány hónapban, de legkésőbb fél éven belül minden változó kamatozású hitelt érdemes fix kamatozásúvá módosítani – vélekedett megkeresésünkre Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője. A változó kamatozás csak mostanáig érte meg – véli.

loading...

További részletek ide kattintva.

Egy tízmillió forintos hitel esetén viszont két százalék emelés már évi 200 ezer forint többletköltség. Ha egy hosszabb futamidejű hitelből csak néhány év telt el, a végén a különbözet akár több millió forintra is rúghat – magyarázta a szakember.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Az átváltás legtöbbször költségmentes. Bár a költség az elején kissé nőhet, a későbbiek során elmaradhatnak a meglepetések, ami nagyobb érték lehet a biztonságra vágyó családoknak – tette hozzá Vincze Krisztián.
Az MSZP az EBRD-paktum felbontását kezdeményeziMég dönthet a kormány a meglévő, forintosított devizahitelek kapcsán az adósok számára kedvezőtlenül – vélekedett a Népszava megkeresésére Szakács László. Az MSZP elnökhelyettese ennek kapcsán felhívta a figyelmet az Orbán-kabinet által 2015-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktumra. E megállapodás szerint a kabinet nem akadályozza a kilakoltatásokat és nem rontja a bankok jövedelmezőségét.

Az ellenzéki párt ezért törvényjavaslatban indítványozza az EBRD-vel kötött – nem nemzetközinek számító – szerződés felmondását. Szakács László szerint a másutt eredményes úgynevezett elsétálási jog nálunk nehezen lenne érvényesíthető. Ez a lehetőség ott segítene, ahol a tartozás összege már meghaladja a lakás forgalmi értékét.

Ilyenkor a kettő különbözetét engednék el, hogy a lakás eladása után az adós új életet kezdhessen. A politikus ugyanakkor Magyarországon az újrakezdés lehetőségét korlátozottnak tartja.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
LEHETETLENÜLÉS-VÉGREHAJTÁS FELFÜGGESZTVE!
LEHETETLENÜLÉS-VÉGREHAJTÁS FELFÜGGESZTVE!

LEHETETLENÜLÉS-VÉGREHAJTÁS FELFÜGGESZTVE! [good_old_share] A lehetetlenüléssel és a vis maiorral korábban már több cikkben is foglalkoztunk. Most a témával kapcsolatban a...

TÖRVÉNYJAVASLAT: MEGMENTIK VAGY ELADJÁK A DEVIZA-KÁROSULTAKAT?
TÖRVÉNYJAVASLAT: MEGMENTIK VAGY ELADJÁK A DEVIZA-KÁROSULTAKAT?

TÖRVÉNYJAVASLAT: MEGMENTIK VAGY ELADJÁK A DEVIZA-KÁROSULTAKAT? [good_old_share] Megmentik vagy eladják a devizahiteleseket? Szakács Lászlónak, a Hiteles Mozgalom vezetőjének és Szabó...

Close