KEZDŐDIK: ISMÉT “MENTIK” A DEVIZÁSOKAT, DE AZ EBRD PAKTUMOT NEM MONDJÁK FEL.

KEZDŐDIK: ISMÉT "MENTIK" A DEVIZÁSOKAT, DE AZ EBRD PAKTUMOT NEM MONDJÁK FEL.

KEZDŐDIK: ISMÉT "MENTIK" A DEVIZÁSOKAT, DE AZ EBRD PAKTUMOT NEM MONDJÁK FEL.

[good_old_share]


Újra mentik az adósokat – 300 ezer egykori devizahitelt kell átalakítani – erről írt a Népszava.

 

Rögzítené a forintosított hitelek kamatát a MNB és a bankszövetség. A szocialisták az adósok védelmében az EBRD-megállapodás felmondását javasolják.Fix kamatozásúvá alakítaná a kormány a mintegy háromszázezer, még meglévő, 2015-ben forintosított egykori devizahitelt. A kezdeményezés bizonyára a hitelfolyósítóktól ered. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség már tárgyal a megoldásról.

A pénzintézetek attól félnek, hogy a hosszú – esetenként egy évtizedet is meghaladó – futamidejű kölcsönöket az adósok nem tudják majd fizetni. A félelem megalapozottnak tűnik.

Amióta ugyanis az egykori devizahiteleket a 2014-es forintosítást követően változó kamatozásúra módosították, a kamat mértékét a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz (Bubor), vagyis a kihelyezések átlagához kötik. Bár ez most februárban 6 hónapra 0,27 százalék, prémiummal, díjakkal, költségekkel és jutalékokkal együtt ma egy 10 éves futamidejű lakáshitel teljes hiteldíjmutatója (thm) többnyire 3,50-4,50 között mozog. Ráadául a korábbi évek csökkenése után tavaly a terhek ismét növekedésnek indultak.

loading…


Igaz: a fix kamatozású hitelek zöme jelenleg még drágább. E körben nem ritka a 10 százalék körüli thm sem. Igaz, a két hitelfajta közötti különbség érezhetően csökken. Az újonnan megkötött szerződések 80 százaléka így már fix kamatozású. A meglévő ügyfelek viszont még nem kérik tömegesen a változó kamatok rögzítését. Ehhez ugyanis újabb hitelbírálatra van szükség és az eredeti kedvezmények is visszajárnak. Ráadásul a váltás rövid távon nagyobb törlesztőt hozhat: nem könnyű belátni, hogy hosszú távon ez az észszerű megoldás.

Az elkövetkező néhány hónapban, de legkésőbb fél éven belül minden változó kamatozású hitelt érdemes fix kamatozásúvá módosítani – vélekedett megkeresésünkre Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője. A változó kamatozás csak mostanáig érte meg – véli.

További részletek ide kattintva.

Egy tízmillió forintos hitel esetén viszont két százalék emelés már évi 200 ezer forint többletköltség. Ha egy hosszabb futamidejű hitelből csak néhány év telt el, a végén a különbözet akár több millió forintra is rúghat – magyarázta a szakember.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Az átváltás legtöbbször költségmentes. Bár a költség az elején kissé nőhet, a későbbiek során elmaradhatnak a meglepetések, ami nagyobb érték lehet a biztonságra vágyó családoknak – tette hozzá Vincze Krisztián.
Az MSZP az EBRD-paktum felbontását kezdeményeziMég dönthet a kormány a meglévő, forintosított devizahitelek kapcsán az adósok számára kedvezőtlenül – vélekedett a Népszava megkeresésére Szakács László. Az MSZP elnökhelyettese ennek kapcsán felhívta a figyelmet az Orbán-kabinet által 2015-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktumra. E megállapodás szerint a kabinet nem akadályozza a kilakoltatásokat és nem rontja a bankok jövedelmezőségét.

Az ellenzéki párt ezért törvényjavaslatban indítványozza az EBRD-vel kötött – nem nemzetközinek számító – szerződés felmondását. Szakács László szerint a másutt eredményes úgynevezett elsétálási jog nálunk nehezen lenne érvényesíthető. Ez a lehetőség ott segítene, ahol a tartozás összege már meghaladja a lakás forgalmi értékét.

Ilyenkor a kettő különbözetét engednék el, hogy a lakás eladása után az adós új életet kezdhessen. A politikus ugyanakkor Magyarországon az újrakezdés lehetőségét korlátozottnak tartja.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM