Az állam adóként terhelje a bankokra a devizakárosultak megsegítését

devizahitel, Nemzeti Civil Kontroll, Az állam adóként terhelje a bankokra a devizakárosultak megsegítését, Róna Péter

Róna Péter: Az állam adóként terhelje a bankokra a devizakárosultak megsegítését

Figyelem! Hangfelvétel az oldalon!

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

A devizahitel-károsultak megsegítését visszamenőleges törvényekkel nem tartja megoldhatónak Róna Péter közgazdász. Szerinte az állam feladata az lenne, hogy részben, vagy egészében kártalanítja a devizahiteleseket, és ennek költségeit adó formájában áthárítja a bankokra.

A szlovén parlament szerdán elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a svájci frankban, vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak az árfolyamkülönbség miatt 2015-ig felgyülemlett költségeit elosztja a bankok és a mintegy 32 ezer hitelfelvevő között – írta meg a napi.hu.

Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára szerint meglenne a lehetőség arra, hogy egy következő kormány hasonlóan járjon el a magyar 

"A devizahitelezés tragédiája a magyar szellemi, gazdasági és politikai elit erkölcsi és szellemi bukását jelenti" – mondta. Hozzátette, ezzel sikerült aláásni az emberek, piacgazdaságba, demokráciába és kormányzásba vetett hitét. Olyan problémáról van szó, amelyet máig nem sikerült megoldani és amelyet kezelni kell.

A felvétel után videó, és a cikk folytatódik!A szlovén megoldás útját állja jelenleg a magyar jogszabályok visszamenőlegességet tiltó pontja. Nagyon nehéz olyan törvényt hozni, amely egy korábban létrejött érvényes szerződést felülír.

Róna azt is megjegyezte, hogy nagyon komplikált helyzetről van szó, így az ellenzék számára azt javasolja, hogy amennyiben megnyerik a választást, nevezzenek ki egy biztost, aki rövid határidőn belül, szakértői vélemények figyelembevételével javaslatot fogalmaz meg és azt az Országgyűlés elé terjeszti.

A felvétel után a cikk folytatódik!Felidézte a devizahitelesek ügyével hosszú ideje foglalkozó Szakács László DK-s politikus, képviselő-jelölt, interjúját Juszt Lászlóval, melyben a politikus részletesen kifejtette javaslatát. Róna szerint Szakács megfelelő szakpolitikus lenne egy ilyen terv megvalósításához.

Róna Péter szerint mindenképp van megoldás a devizahitel problémájára. Az állam bármikor dönthet úgy, hogy részben, vagy egészében kártalanítja a devizahiteleseket, és ennek költségeit adó formájában áthárítja a bankokra. Hozzátette, ilyen döntésnek semmilyen jogi akadálya nem lenne.

Ezzel szerinte még most, a választások előtt kéne előállnia az ellenzéki pártoknak, mert ez a bizalmat erősítené.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM