EZ A KILAKOLTATÁS-STOP, NE EBBEN BÍZZ!

EZ A KILAKOLTATÁS-STOP, NE EBBEN BÍZZ!

Jelképes kamu intézkedés a devizahitelek "végső megoldásáig"

(Egy vélemény a Hitelkárosultak.blog.hu oldaláról)

Felszínes és félrevezető híradások tömkelege a médiában, propaganda-nyilatkozatok az országgyűlésben – ennyi a kilakoltatás-moratórium és nem több. Sajnos, fel kell hívni az érintettek figyelmét arra, hogy a kilakoltatási moratórium ellenére bárkinek elárverezhetik továbbra is az otthonát, sőt, mi több, az elmúlt hónapokban is gőzerővel zajlottak az ingatlan árverések! A kilakoltatás-tilalom tehát nem azonos az árverezések leállításával… 


Az országgyűlés még a tavalyi esztendő végén, novemberben döntött arról, hogy április 30-ig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot.
A kormány-kabinet szerdai ülésén pedig úgy határozott, hogy meghosszabbítja a kilakoltatási tilalmat a devizahitelesek problémájának végleges megoldásáig – közölte a kormányszóvivő szerdán.

Ezzel csak az a probléma, hogy semmi értelme, haszna nincs az érintettek számára ennek a moratóriumnak, mert lakásaikat ugyanúgy elveszik tőlük, csak kapnak még egy-két hónap bentlakási "kegyelmet". Micsoda kegyes intézkedés…(Egyébként is, a legtöbb kilakoltatás most (még!) nem is devizahiteles ügyből fakad, ezek jelenleg elenyésző számúak, tehát elég nehéz ráfogni ezt a devizahitelesek megsegítésére.)
Hogy is van ez a kilakoltatási moratórium dolog?
Ha valakivel szemben, például devizahitel tartozás miatt végrehajtást indítanak és elárverezik lakását, akkor azonnal az árverési vevő tulajdonába kerül az ingatlan. Ha ez éppen kilakoltatási moratórium alatt történik meg, mindösszesen annyi dolga van az új tulajnak, hogy megvárja a kilakoltatási moratórium végét és jöhet is a rendőrökkel, illetőleg a végrehajtóval kényszer-kilakoltatást eszközölni. Ennyi.
Ezzel szemben tehát sokkal tisztességesebb lenne, ha ingatlan árverési moratóriumot vezetne be a kormány, hisz annak még értelme is lenne.
Így ténylegesen segítenének és megmutathatnák azt is, hogy valóban törődnek a devizahitel katasztrófa helyreállításával és az érintett polgáraik sorsával.

A "jó fej" végrehajtók
A kilakoltatás-tilalom fenntartását elfogadható megoldásnak tartja még a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara is – nyilatkozta ezt még korábban a szervezet elnökségi titkára, Schmidt Zoltán. 

Most elmondjuk miért, csak, hogy mindenki értse:

Tehát nem azért, mert szívükön viselik szegény adósok sorsát, hanem azért, mert ők, mármint a végrehajtók az ingatlan sikeres elárverezése után kapják meg a 10% jutalékukat. Igen, az esetek túlnyomó többségében bizony 10%! Ezután őket már egyáltalán nem érdekli, hogy ki lakik az ingatlanban, ki nem, van-e moratórium, avagy nincsen. Így tehát ezt elfogadható megoldásnak tartják még a végrehajtók is, nekik tovább dübörög a biznisz.

Ébresztő emberek! 

 A "megmentő" politikusok


Nyilvánvalóan tehát csak propaganda jellege van az első választások utáni, a devizahitelesek megmentésére tett intézkedésnek. A devizahiteleseket nem "megmenteni" kell (, bár ezt nem is tette eddig senki),  nem kilakoltatási moratóriumra van szükségük, hanem az elviselhetetlenül elszabadult törlesztő részletek és a teljesíthetetlen adósságterhek enyhítésére!

Az már régen rossz, ha hagyják elárverezni az egyébként jellemzően 30-48 éves munkaképes, családalapítást vállalt, közterheket hordozó lakosság jelentős részének minden vagyonát!  Majd miután elárverezték az otthonaikat, azt mondják, hogy most "tessék, itt egy kis kilakoltatási moratórium, most hogy már nem a tiétek a lakás, még lakhattok benne egy picit".
Nem! Ez valójában egy cinikus magatartás, amivel politikusaink kimutatták valódi természetüket. Egyáltalán nem érdekli őket az eladósodott lakosság sorsa! Hiszen akkor nem azt mondanák, elvehetik az otthonaitokat, azért persze maradhattok még néhány hónapot, hanem egyszerűen nem engednék, hogy elvegyék az ingatlanokat és minden vagyonelemet! Csak az ingatlan árverések moratóriuma lehet elfogadható, ameddig a devizahiteles problémára nem találnak ki egy értelmes megoldást. De ehhez tárgyalni, egyeztetni kellene például a szakmában járatos civilekkel, jogi-pénzügyi szakemberekkel, akik értenek is a kérdéshez és nem az íróasztalok mögül kellene hangzatos álintézkedéseket nem tenni.
Egyébként semmi baj nincs a kilakoltatási moratórium intézményével, de azt erre a helyzetre alkalmazni és a devizahitelesek megsegítéseként hangoztatni vagy dilettantizmus, vagy egyszerűen csak közömbösség és pimasz cinikusság a probléma és érintettjei felé.
Amúgy pedig minek a devizahiteles megoldás, ha addig is elárverezhetik az devizaadósok otthonait? Majd mire kidolgozzák a megoldást, feloldják a moratóriumot és már költözhetnek is ki a "megmentettek" a lakásaikból… Mert ugye addig fog tartani a moratórium… Brávó!
Ezidáig a végrehajtók májustól novemberig folytathatták volna le a kilakoltatásokat, azaz jövő hét elejétől már megkezdhették volna annak előkészítését. Ennek elodázása azonban ne töltsön el hamis nyugalommal senkit!
A kilakoltatási moratórium annak szól, akinek már elárverezték az otthonát – tehát akinek már véget ért a játszma és vesztett!
Érthető?  
(Egy vélemény a Hitelkárosultak.blog.hu oldaláról)

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM