DR. CSIKÁSZ-FONTOS DÖNTÉS AUTÓ-HITELESEKNEK

DR. CSIKÁSZ-FONTOS DÖNTÉS AUTÓ-HITELESEKNEK.

DR. CSIKÁSZ-FONTOS DÖNTÉS AUTÓ-HITELESEKNEK


[good_old_share]

Devizaperek – egy polgári jogi elv kúriai deklarálása
A minap kaptam meg a Kúriának a Lombard ügyében a törzskönyvről döntő határozatát (ez Dr. Bihari Krisztina ügyvédnő ügye), ami az adósnak adott igazat, mert a törzskönyv birtoklásának joga nem illeti meg a pénzintézet.

Ez is egy fontos döntés, ám van még valami, ami nagyon fontos az ítéletben.

Mi – devizás ügyvédek – ezt mondjuk a kezdetektől, míg a pénzintézetek az ellenkezőjét, illetve egyes bírók is képesek megtagadni azt a jogelvet, amit a döntés kimond: "ráutaló magatartás pedig a Hpt. kötelező írásbeliséget előíró rendelkezésére tekintettel akkor sem alapozna meg az alperes javára visszatartási jogosultságot, ha a fentiek szerint nem pusztán járulékos jelleggel került volna megfogalmazásra az alperes törzskönyvvel kapcsolatos kötelezettsége.".
Ergo a pénzintézet által között kölcsönszerződés esetén a ráutaló magatartásnak nincs kötelemkeletkeztető hatása! Végre kúriai ítéletben is deklarálták ezt a szabályt, ami a Ptk. helyes értelmezéséből következik.

Reméljük így is marad, és nem hoznak erre is egy jogellenes Polgári Jogegységi Határozatot. – Dr. Csikász Levente.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/  [apss_share]
Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM