“DEVIZAPEREK”: ÚJABB PÉNZINTÉZETEK VESZTETTEK

A Széchenyi István Hitelszövetkezet pert vesztett az állammal szemben, a Magyar Cetelem Bank viszont részlegesen megnyerte a devizahiteles mentőcsomag ellen indított perét. Utóbbinál ugyanis a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében azt mondta ki, hogy a Magyar Cetelem Bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételei bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi előírásainak.

Elégedetten távozott a Magyar Cetelem Bank jogi képviselője a szerdai tárgyalásról. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint az euróalapú személyi kölcsönökkel kereskedő bank szerződései bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak.– A bank jogosult a kamatot, valamennyi díjat és költséget az adósok számára kedvezőtlenül, egyoldalúan módosítani, a KSH által publikált fogyasztói árindex változása esetén, tisztességes, és ezért érvényes. Ezt meghaladóan a keresetet elutasítja – szögezte le Kis Tamás bíró.

Elsődlegesen a Magyar Cetelem Bank is azt akarta elérni, hogy a devizahiteles törvény miatt a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ezt azonban a bíró elutasította. A bank jogi képviselője azt még nem tudta megmondani, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen. „Egy elv tekintetében, amelyet meghatározott a törvény, tisztességes volt a felperes, mégpedig a felmondhatóság elvében.”

A Széchenyi István Hitelszövetkezet esetében a bírónő szerint egy kivételével az összes többi törvényi elvet megsértette a bank, ezért a keresetet teljes egészében elutasította. 


– A bíróság a keresetet elutasítja, kötelezi a felperest, hogy 15 nap alatt fizesse meg a felperesnek 550 ezer forint plusz áfa perköltséget. Az ítélet ellen a kézbesítéstől számított 8 napon belül van helye fellebbezésnek a Fővárosi Ítélőtáblához – nyomatékosított a bírói tanács elnöke, Pumné Szvoboda Erna.

A Fővárosi Törvényszék eddig 7 devizahiteles perben hozta meg ítéletét, a Magyar Cetelem Bank keresetének részleges jóváhagyásán kívül a többi pénzintézet keresetét első fokon elutasította.

Szólj hozzá

Hozzászólás