“DEVIZAPEREK”: ÚJABB PÉNZINTÉZETEK VESZTETTEK

"DEVIZAPEREK": ÚJABB PÉNZINTÉZETEK VESZTETTEK.

A Széchenyi István Hitelszövetkezet pert vesztett az állammal szemben, a Magyar Cetelem Bank viszont részlegesen megnyerte a devizahiteles mentőcsomag ellen indított perét. Utóbbinál ugyanis a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében azt mondta ki, hogy a Magyar Cetelem Bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételei bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi előírásainak.

Elégedetten távozott a Magyar Cetelem Bank jogi képviselője a szerdai tárgyalásról. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint az euróalapú személyi kölcsönökkel kereskedő bank szerződései bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak.– A bank jogosult a kamatot, valamennyi díjat és költséget az adósok számára kedvezőtlenül, egyoldalúan módosítani, a KSH által publikált fogyasztói árindex változása esetén, tisztességes, és ezért érvényes. Ezt meghaladóan a keresetet elutasítja – szögezte le Kis Tamás bíró.

Elsődlegesen a Magyar Cetelem Bank is azt akarta elérni, hogy a devizahiteles törvény miatt a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ezt azonban a bíró elutasította. A bank jogi képviselője azt még nem tudta megmondani, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen. „Egy elv tekintetében, amelyet meghatározott a törvény, tisztességes volt a felperes, mégpedig a felmondhatóság elvében.”

A Széchenyi István Hitelszövetkezet esetében a bírónő szerint egy kivételével az összes többi törvényi elvet megsértette a bank, ezért a keresetet teljes egészében elutasította. 


– A bíróság a keresetet elutasítja, kötelezi a felperest, hogy 15 nap alatt fizesse meg a felperesnek 550 ezer forint plusz áfa perköltséget. Az ítélet ellen a kézbesítéstől számított 8 napon belül van helye fellebbezésnek a Fővárosi Ítélőtáblához – nyomatékosított a bírói tanács elnöke, Pumné Szvoboda Erna.

A Fővárosi Törvényszék eddig 7 devizahiteles perben hozta meg ítéletét, a Magyar Cetelem Bank keresetének részleges jóváhagyásán kívül a többi pénzintézet keresetét első fokon elutasította.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM