Devizaperek – CIB autós szerződés jogerősen elmeszelve

Dr. Csikász Levente, devizahitel, jogerősen, Nemzeti Civil Kontroll, Devizaperek - CIB autós szerződés jogerősen elmeszelve

Devizaperek – CIB autós szerződés jogerősen elmeszelve

Dr. Csikász Levente – A Miskolci Járásbíróság elsőfokú bírája teljesen rendben találta a CIB Credit Zrt (jogutódja: CIB Lízing Zrt.) autós deviza kölcsönszerződését. Nem zavarta, hogy nincs ügyleti kamat kikötés a szerződésben és a semmitmondó kockázatfeltáró nyilatkozatot is rendben lévőnek találta.

Az összegszerűség körében részben igazat adott nekünk, ami annyit jelentett első körben, hogy 4.1 millió helyett, csak 2.9-et és késedelmi kamatait kellett volna fizetniük az ügyfeleimnek.

A másodfokú bíróság (Miskolci Törvényszék) azonban helyrerakta a bírósági gyakorlattól is eltérő elsőfokú ítéletet, mivel kimondta a 2.Pf.21.228/2021/6. számú ítéletében a kölcsönszerződés teljes érvénytelenségét az ügyleti kamat hiánya és az árfolyamkockázati tájékoztatás tisztességtelensége miatt.

A kötelezés összegét leszállította 102.966,-Ft-ra, ami tulajdonképpen a folyósított 3.7 millió kölcsön és az ügyfeleim által visszafizetett összeg különbözete volt.Érdemben tehát nyertünk (96,5%-ban pernyertesek lettünk), azonban jogi értelemben el kellett volna utasítania a felperes (InHold Zrt.) keresetét a másodfoknak, mivel a felperes harmadlagos keresete (102.966,-Ft) is az érvényes szerződésre volt alapítva és érvénytelen szerződés esetén minden olyan jogcím alaptalan, ami érvényes szerződésre van alapozva.

További jogorvoslatra nincs lehetőség, ezzel pedig nem akarok az Alktománybírósághoz menni.
Ezen most már nem akadunk fenn, mivel így lényegében egy kamat- és költségmentes kölcsönt kaptak az ügyfeleim, így csak a folyósított összeg kerül(t) visszafizetésre.

Egyébként pedig összességében még az InHold Zrt. fog az ügyfeleimnek fizetni cirka 350.000,-Ft-ot a pernyertességünk miatt.

További fontos körülmény, hogy az érvénytelenség jogerős kimondása miatt az ügyfeleimet törölni kell a KHR nyilvántartásból, tehát lekerülnek a köznyelven BAR listaként emlegetett listáról.
Egy újabb adós került ki a devizaadósság csapdájából!
 Dr. Csikász Levente. Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM