FORINTOSÍTÁSI ELSZÁMOLÁS-EZZEL IS ÁTVERTÉK AZ ADÓSOKAT

FORINTOSÍTÁSI ELSZÁMOLÁS-EZZEL IS ÁTVERTÉK AZ ADÓSOKAT.

FORINTOSÍTÁSI ELSZÁMOLÁS-EZZEL IS ÁTVERTÉK AZ ADÓSOKAT


[good_old_share]

Elszámolás: előnytelen volt az adósoknak a jegybanki képlet? Teszi fel a kérdést az EnPenzem.hu.

 

A cikk előtt annak tartalmáról Barabás Gyula – Pénzügyi tanácsadás gondolatai:

Agyrém a köbön

 

Ennyit a képletröl… Szóval ezek szerint a tisztességtelenül felszámított költségeket többféleképpen is ki lehet számolni ?? Ezek utan mit akarnak az elszámolással kapcsolatban a bíróságok ? Rendezte a törvény ?
"Az indoklásban ugyanis leírták, hogy „az MNB által az elszámolásra javasolt képlet és árfolyam használatát javasló levél nem minősül sem a jogszabály szerinti felügyeleti szabályozó eszköznek, ajánlásnak, sem egyedi hatósági határozatnak, ezért az abban megfogalmazott elvárás kötelező jogi erővel nem bír”. Ennek jelentőségét az adja, hogy anélkül a bankok – mint ez a határozatokból szintén kiderült – többet térítettek volna vissza devizás ügyfelüknek.

A PBT hangsúlyozta, hogy a jegybank csak a visszatérítés végrehajtásának elősegítését célozta meg, ami „azonban – a kötelező jelleg hiányában – nem jelenti azt, hogy attól a Pénzügyi Szolgáltató ne térhetne el az egyedi ügyekben a fogyasztók javára”."

És íme a cikk:

Meghökkentő döntéseket hozott a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT). Több határozatban is leszögezték: az MNB által az elszámolásra „javasolt" képlet és árfolyam nem kötelezés. Ennek jelentőségét az adja, hogy anélkül a bankok többet térítettek volna vissza devizás ügyfelüknek.

A legfrissebb, tulajdonképpen már véglegesnek tekinthető adatok szerint – mint arról korábban részletesen írtunk – a PBT előtt az egykori devizahitelesek mindössze 3 százalékának sikerült valamilyen eredménnyel vitatni az elszámolást. Magát az elszámolást viszont még 120 esetben (a lezárt ügyek 0,7 százaléka) sem sikerült megváltoztatni. Úgy tűnik azonban, hogy még ezek mögött a számok mögött is elég meghökkentő eljárások is lehetnek.

A PBT ugyanis két olyan határozatot is hozott, amelyek az adósok számára kedvezőek voltak, de indoklásuk legalábbis furcsállható. Mindkét ügyben svájci frank alapú autóhitelhez devizában felszámított biztosítási díjról volt szó. A devizás casco az idén nyáron is újra terítékre került a Magyar Nemzeti Bank (MNB) utóvizsgálat alapján büntetett. Korábban csak azon csodálkoztunk, hogy miért nem sikerült gyorsabban „kigyomlálni” ezt a piacról. Most a PBT újabb meglepetést okozott.
Az indoklásban ugyanis leírták, hogy „az MNB által az elszámolásra javasolt képlet és árfolyam használatát javasló levél nem minősül sem a jogszabály szerinti felügyeleti szabályozó eszköznek, ajánlásnak, sem egyedi hatósági határozatnak, ezért az abban megfogalmazott elvárás kötelező jogi erővel nem bír”. Ennek jelentőségét az adja, hogy anélkül a bankok – mint ez a határozatokból szintén kiderült – többet térítettek volna vissza devizás ügyfelüknek. A PBT hangsúlyozta, hogy a jegybank csak a visszatérítés végrehajtásának elősegítését célozta meg, ami „azonban – a kötelező jelleg hiányában – nem jelenti azt, hogy attól a Pénzügyi Szolgáltató ne térhetne el az egyedi ügyekben a fogyasztók javára”.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Jámbor óhaj helyett inkább kötelezés

A mellékelt táblázatban foglaltuk össze azokat a számokat, amelyek meglehetősen elgondolkodtatónak tűnnek. Eszerint ugyanis az MNB képlete alapján kiszámolt visszatérítés az egyik esetben a huszada még annak is, amit a PBT a pénzintézetnek előírt. Utóbbi egyébként a bank által eredetileg számított összeg fele. A másik ügyben „mindössze” közel ötödére olvadt a pénz. Az összegek persze nem annyira nagyok (bár az érintettek nyilván nem szívesen mondtak le róluk), de ezt a táblázatban szereplő havi biztosítási díj nagyságához érdemes mérni.

 

Elszámolási összegek (forint)
MNB-képlet szerint Saját/banki számítás PBT által megítélt Havi biztosítási díj
4 531 188 869 92 884 6 888
23 791 157 819 104 814 8 030
Forrás: PBT-ajánlások

Arról pedig, hogy az MNB-képlet mennyire csupán „javaslat” volt, az elszámolás során nem egyszer esett szó. A jegybank például tudatta, hogy számos banknál az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenőrizte. A legnagyobb ügyfélkörű bankoknál előzetesen megvizsgálták, hogy az elszámolás elvégzéséhez szükséges számítási alapelvek és számítási metódus megfelelnek-e a jogszabályoknak. Mint megállapították: „a vizsgált esetekben a bankok megfelelően ültették át az elszámolási képletet”. 
Az a bizonyos képlet így jámbor óhajnál azért jóval többnek tűnt. Nem meglepő módon a pénzügyi szolgáltató mindkét esetben meg is támadta a PBT döntését.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM