FORINTOSÍTÁSI ELSZÁMOLÁS-EZZEL IS ÁTVERTÉK AZ ADÓSOKAT

FORINTOSÍTÁSI ELSZÁMOLÁS-EZZEL IS ÁTVERTÉK AZ ADÓSOKAT.

FORINTOSÍTÁSI ELSZÁMOLÁS-EZZEL IS ÁTVERTÉK AZ ADÓSOKAT


[good_old_share]

Elszámolás: előnytelen volt az adósoknak a jegybanki képlet? Teszi fel a kérdést az EnPenzem.hu.

 

A cikk előtt annak tartalmáról Barabás Gyula – Pénzügyi tanácsadás gondolatai:

loading...

Agyrém a köbön

 

Ennyit a képletröl… Szóval ezek szerint a tisztességtelenül felszámított költségeket többféleképpen is ki lehet számolni ?? Ezek utan mit akarnak az elszámolással kapcsolatban a bíróságok ? Rendezte a törvény ?
"Az indoklásban ugyanis leírták, hogy „az MNB által az elszámolásra javasolt képlet és árfolyam használatát javasló levél nem minősül sem a jogszabály szerinti felügyeleti szabályozó eszköznek, ajánlásnak, sem egyedi hatósági határozatnak, ezért az abban megfogalmazott elvárás kötelező jogi erővel nem bír”. Ennek jelentőségét az adja, hogy anélkül a bankok – mint ez a határozatokból szintén kiderült – többet térítettek volna vissza devizás ügyfelüknek.

A PBT hangsúlyozta, hogy a jegybank csak a visszatérítés végrehajtásának elősegítését célozta meg, ami „azonban – a kötelező jelleg hiányában – nem jelenti azt, hogy attól a Pénzügyi Szolgáltató ne térhetne el az egyedi ügyekben a fogyasztók javára”."

És íme a cikk:

Meghökkentő döntéseket hozott a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT). Több határozatban is leszögezték: az MNB által az elszámolásra „javasolt" képlet és árfolyam nem kötelezés. Ennek jelentőségét az adja, hogy anélkül a bankok többet térítettek volna vissza devizás ügyfelüknek.

loading...

A legfrissebb, tulajdonképpen már véglegesnek tekinthető adatok szerint – mint arról korábban részletesen írtunk – a PBT előtt az egykori devizahitelesek mindössze 3 százalékának sikerült valamilyen eredménnyel vitatni az elszámolást. Magát az elszámolást viszont még 120 esetben (a lezárt ügyek 0,7 százaléka) sem sikerült megváltoztatni. Úgy tűnik azonban, hogy még ezek mögött a számok mögött is elég meghökkentő eljárások is lehetnek.

A PBT ugyanis két olyan határozatot is hozott, amelyek az adósok számára kedvezőek voltak, de indoklásuk legalábbis furcsállható. Mindkét ügyben svájci frank alapú autóhitelhez devizában felszámított biztosítási díjról volt szó. A devizás casco az idén nyáron is újra terítékre került a Magyar Nemzeti Bank (MNB) utóvizsgálat alapján büntetett. Korábban csak azon csodálkoztunk, hogy miért nem sikerült gyorsabban „kigyomlálni” ezt a piacról. Most a PBT újabb meglepetést okozott.
Az indoklásban ugyanis leírták, hogy „az MNB által az elszámolásra javasolt képlet és árfolyam használatát javasló levél nem minősül sem a jogszabály szerinti felügyeleti szabályozó eszköznek, ajánlásnak, sem egyedi hatósági határozatnak, ezért az abban megfogalmazott elvárás kötelező jogi erővel nem bír”. Ennek jelentőségét az adja, hogy anélkül a bankok – mint ez a határozatokból szintén kiderült – többet térítettek volna vissza devizás ügyfelüknek. A PBT hangsúlyozta, hogy a jegybank csak a visszatérítés végrehajtásának elősegítését célozta meg, ami „azonban – a kötelező jelleg hiányában – nem jelenti azt, hogy attól a Pénzügyi Szolgáltató ne térhetne el az egyedi ügyekben a fogyasztók javára”.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Jámbor óhaj helyett inkább kötelezés

A mellékelt táblázatban foglaltuk össze azokat a számokat, amelyek meglehetősen elgondolkodtatónak tűnnek. Eszerint ugyanis az MNB képlete alapján kiszámolt visszatérítés az egyik esetben a huszada még annak is, amit a PBT a pénzintézetnek előírt. Utóbbi egyébként a bank által eredetileg számított összeg fele. A másik ügyben „mindössze” közel ötödére olvadt a pénz. Az összegek persze nem annyira nagyok (bár az érintettek nyilván nem szívesen mondtak le róluk), de ezt a táblázatban szereplő havi biztosítási díj nagyságához érdemes mérni.

 

Elszámolási összegek (forint)
MNB-képlet szerint Saját/banki számítás PBT által megítélt Havi biztosítási díj
4 531 188 869 92 884 6 888
23 791 157 819 104 814 8 030
Forrás: PBT-ajánlások

Arról pedig, hogy az MNB-képlet mennyire csupán „javaslat” volt, az elszámolás során nem egyszer esett szó. A jegybank például tudatta, hogy számos banknál az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenőrizte. A legnagyobb ügyfélkörű bankoknál előzetesen megvizsgálták, hogy az elszámolás elvégzéséhez szükséges számítási alapelvek és számítási metódus megfelelnek-e a jogszabályoknak. Mint megállapították: „a vizsgált esetekben a bankok megfelelően ültették át az elszámolási képletet”. 
Az a bizonyos képlet így jámbor óhajnál azért jóval többnek tűnt. Nem meglepő módon a pénzügyi szolgáltató mindkét esetben meg is támadta a PBT döntését.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
HAMAROSAN ÚJABB POFONT KAPNAK A "DEVIZÁS" CSALÁDOK!
HAMAROSAN ÚJABB POFONT KAPNAK A “DEVIZÁS” CSALÁDOK!

HAMAROSAN ÚJABB POFONT KAPNAK A "DEVIZÁS" CSALÁDOK! [good_old_share] A cikk végére az olvasónak jogosan merülhet fel a kérdés: Mi történik...

AUTÓ HITELEK-GÉPJÁRMŰ FORGALOMBÓL VALÓ KIVONÁSA.
AUTÓ HITELEK-GÉPJÁRMŰ FORGALOMBÓL VALÓ KIVONÁSA

AUTÓ HITELEK-GÉPJÁRMŰ FORGALOMBÓL VALÓ KIVONÁSA [good_old_share] MERCANTIL autó károsodottak csoportja   Gyöngyi Dezső - Kedves Csoporttársak! Nagyon sokan kerestek meg amiatt,...

Close