NINCS HITELEM, MÉGIS JELZÁLOG VAN AZ INGATLANOMON

NINCS HITELEM, MÉGIS JELZÁLOG VAN AZ INGATLANOMON

Ti küldtétek… (NCK: a személyi azonosításra alkalmas adatokat az írásból töröltük)

 

Tisztelt Uraim!

Szeretném röviden óriássá dagadt devizahitelem-hitelünk történetét megosztani Önökkel, amit a szigetszentmiklósi Raiffeisen Bankban vettem-vettünk fel 2008. nyarán.
Miután az Axa Bank ez év elején a hitelkérelmünket elutasította, miután én (Dr. J József) akkor már nyugdíjas voltam, kezesnek sem feleltem meg, mert a fő téma, a későbbi tulajdonos BAR-listán szerepelt, ő A Balázs.

Erre A Balázs komája, aki már a minimálbérével hitelt kapott a K&H Banktól, a mi (fenti nevek devizahiteléhez egy másik banknál (Raiffeisen Bank, Szigetszentmiklós) kapott hitelt számunkra M Marika pénzügyi tanácsadó segítségével. Ő egykori lacházi lakos, akinek tudtommal ottani házát elárverezték. Ebben a banki ügyletben D Attila volt a hitelfelvevő papíron és jómagam (Dr. J József kezes), A Balázs csak a szabadfelhasználású hitelből vásárolt ingatlan (Kiskunlacháza) tulajdonosa lett, amit D Attila, és főleg a neje ajándéknak szánt A Balézsnak.

Ráadásul olyan ingatlanról van szó, aki az előző tulajdonos (Sz István) jelzálog alatt lévő tulajdona volt. Ezért kellett a kapott pénzt két részletben fizetni, hogy a jelzett ingatlant tehermentesítse, és A Balázsnak eladja, jómagam "csak" haszonélvező lettem.

És ami nekem a legfájóbb, a bp-i lakásom került jelzálog alá.

A hitel törlesztését a kezdeti 76 ezer forinttal jómagam, mint kezes meg is kezdtem, mert a tulajdonos munkanélküli volt, vagy éppen minimálbérért dolgozott és jó, ha be volt jelentve, a hitel törlesztését megtagadta, holott szóban fele-fele arányban vállalta.
A bank ilyen körülményt nem vizsgált, elfogadta a kezes tanári nyugdíját, amiből azóta is fizetem a már többszörös kamatos kamattal megterhelt törlesztő részletet, ami 2012-ig, a beszűkítésig 156 ezerre dagadt.

Erről aztán később kérésemre a Raiffeisen Bank és az Otp is, miután a nyugdíjam oda érkezik, kimutatást adott.

Ezt aztán a későbbiekben megtagadták, amikor a tulajdonos ellen egy pert indítottam, miután a lemondási jogával nem akart élni A Balázs, sőt, értékesíteni akarta tudtom és beleegyezésem nélkül, és anélkül, hogy abba a hiteltörlesztésbe egyetlen fillért is beletett volna, meghirdette az ingatlant.

A Ráckevei Földhivatal ezt nem engedélyezte, miután a haszonélvezeti joggal felruházott tudta és beleegyezése nélkül történt volna.

Ha te is megosztanád a történeted, amely felkerülhet a "Ti küldtétek rovatba", akkor olvasd el ezt a felhívást: FELHÍVÁS A DEVIZAKÁROSULTAKHOZ!​

A tulajdonos időközben új élettársához költözött, a lacházi ingatlanba pedig albérlőket hozott szintén a haszonélvezeti joggal felruházott engedélye és tudta nélkül (a család több évig lakott a házban, tekintélyes közüzemi számlát hagyva maguk után, gáz 640 ezer, villany 309 ezer, víz 153 ezer).

Miután őket én tértivevényes felszólításra 2013. szeptember 15-én elküldtem, el is költöztek és ki is jelentettem, A Balázzsal együtt, ő már ekkor Karádon élt, ismét munkanélküliként.
Ekkor dr. B Csaba miskolci ügyvéd, T Judit berettyóújfalui közjegyző és a ráckevei végrehajtó F Gábor árverést ír ki, eredménytelenül, mindez arra volt jó, hogy nekik is tetemes összeget kellett ezért fizetnem a semmiért.

Közben a lacházi ingatlanon a gázt és a villanyt a közmű cég kikapcsolta, mind a mai napig nincs visszakapcsolva. 2012. júniusától a havi törlesztőrészlet a beszűkítés következtében 104.843,- ft lett, ami egészen 2015. június 30-ig szól.

Én január 24-én voltam a szigetszentmiklósi Raifeisen Banknál, a fizetett hiteltörlesztésről további igazolást nem kaptam, pedig szerettem volna és a törlesztő részlet összegéről és a hátralévő és fizetendő összegekről és a lejáratról egy kimutatást kaptam a banktól.

loading…


Azért én, mint kezes, mert a hitelfelvevő D Attila tulajdonossá előléptetett A Balázs tartózkodási helye és lakása számomra és a bank számára is homály, akárcsak a fizetés vállalása, sőt van egy e-mail a nevemre, amelyben a szűkített törlesztő részletet D Attila N Erzsébet nevére kérte átutaltatni, akiről fogalmam sincs, ki! Kiskunlacházi lakos, ennyi volt a bank válasza.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Ezt természetesen megtagadtam. Még egy-két apró történettel tudnám a fentieket fűszerezni, de gondolom, elég velős történet a devizahitelem, melyben én kezes, és a vásárolt ingatlanban haszonélvező vagyok, a jelzett ingatlant lakatlanná nyilvánította az önkormányzat, én a kertet és a gyümölcsöst, amit én telepítettem, már terem, művelem.

Ennyi a hasznom az egészből, és a fizetés, amit a bank rám szab immáron ismételten.

Maradék nyugdíjamból éppen hogy meg tudok élni, bár cukorbeteg vagyok és a vérnyomásom is ingadozik, az elmúlt nyáron el is szédültem, elestem és összetörtem magam.

Várom a Civil Kontroll híreit, hogy történjék már végre valami, Lémann ügyvéd úrnál is jártam Siófokon ebben az ügyben, ő azt tanácsolta, egyezkedjem a bankkal, most várom, hogy egy budapesti Raiffeisen Fiók szóba is álljon velem, mert a szigetszentmiklósi bankfiókkal eredménytelen volt az egyeztetésem, csak adategyeztetés történt. Ami nekem porhintésnek tűnt. 

Bp. 2017. január 27.                          Dr. J József 

                                                        nyugdíjas tanár

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás