DEVIZAJOGI TÁJÉKOZTATÓ AZ ELÁLLÁSRÓL – DR. KRISTON

Tisztelt Nagyszámú Érdeklődő!

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

DEVIZAALAPÚ KÖLCSÖNSZERZŐDÉS ELÁLLÁSSAL TÖRTÉNŐ MEGSZÜNTETÉSE a szerződéskötés napjára visszamenőleges hatállyal azt jelenti – mint többen a kevesebb -, hogy adós az eredeti kölcsönszerződést – a forintosítási törvénnyel módosított tartalma kivételével – annak minden feltételével és a kölcsönösen teljesített szolgáltatás/ellenszolgáltatás köteles és azonnal esedékes visszatérítésének elismerésével együtt (1) létrejöttnek, (2) érvényesnek és (3) hatályosnak elismerte (…), de jogszabályon alapuló jogát gyakorolva elállt tőle(csak érvényesen létrejött, érvényes és hatályos szerződéstől lehet elállni).

ELÁLLÁSI PEREK.

 

Ezt követően várható banki keresetindítás esetén a bíróság az elállás jogszerűsége kérdésében dönt és az elállás jogszerűsége esetén a szerződés elszámolása kérdésében dönt.

Ha az elállás jogszerű, akkor a bank elszámolás benyújtásával az általa már teljesített szolgáltatás (törlesztések beszámításával történő) visszatérítését követeli és az ellenszolgáltatás nélkül maradt visszajáró szolgáltatását megítélik neki, ezután azt bírósági végrehajtásra adja, ahol ezzel a bírósági ítélettel (az alapján kiállított végrehajtási lappal) szemben már nem lehet hivatkozni arra, hogy a követelés érvényesen nem jött létre (nem jött létre vagy semmis).

Ilyen esetben a perrendtartási [Pp. 368.§] törvény már csak olyan végrehajtás megszüntetési keresetindítást enged, ha a perben közölni kívánt tény a) akkor történt, amikor az már nem volt közölhető a végrehajtható okirat kiállításának alapjául szolgáló határozat meghozatalát megelőző eljárásban, vagy b) a végrehajtható okirat kiállításának alapjául szolgáló egyezség megkötése után következett be.

Azt is lehet mondani, hogy elállási perben hozott jogerős ítélet és végrehajtási lap folytán a végrehajtás megszüntetési perben vitatható közjegyzői végrehajtási záradékok helyébe a nem támadható bírósági végrehajtási lap kerül (…).

ÖSSZEGEZVE:Az elállás is várhatóan az adóst perre kényszeríti úgy, hogy vagy bevárja a bank elállási keresetindítását vagy maga indít pert az elállás jogszerűségének megállapítása és következményei (elszámolás, jelzálogtörlés) levonása iránt.

Az elállás azonban – mint többen a kevesebb – az eredeti szerződés létre jöttének, érvényességének és hatályosságának elismerését jelenti, ezért a továbbiakban a szerződés létre nem jöttére vagylagosan semmisségére (pl. nem megfelelő árfolyamkockázati tájékoztatás tisztességtelenségére) hivatkozást ellehetetleníti.

Tisztelettel: dr. Kriston István ügyvéd

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/ 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Szólj hozzá

Hozzászólás