NEM LEHET VÉGREHAJTANI

NEM LEHET VÉGREHAJTANI.

Nem lehet végrehajtani

Az adósok kérelmére meg kell szüntetniük a végrehajtóknak a munkabérletiltásokat a devizahiteles-törvény értelmében – nyilatkozta lapunknak Patyi Gergely igazságügyi államtitkár, miután bemutattuk: a végrehajtók több esetben nem függesztik fel az eljárásokat, s továbbra is vonják az adósok bérét.

A devizahiteles-törvény egyértelműen fogalmaz, a munkabérletiltásokat fel kell oldani, ha azt az adós a jogszabály alapján kéri a végrehajtótól – közölte Patyi Gergely igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár a Magyar Nemzettel. Szerinte a végrehajtó nem tarthatja vissza az adós fizetését arra hivatkozva, hogy annak tovább kell „parkolnia” a végrehajtó vagy a munkáltató számláján. Mint mondta, a kamarának jeleznie kellett volna az adósoknak, mit kell tenniük, miután első nyilatkozatuk arról szólt, hogy a törvény hatálybalépése után haladéktalanul és soron kívül felfüggesztik a végrehajtásokat, s a munkabérletiltásokra, illetőleg a hatósági átutalási megbízásokra tett intézkedéseket feloldják. Az államtitkár rámutatott, ez utóbbi tájékoztatás szerint ugyanis az adósok joggal várták el, hogy automatikusan felfüggeszti a végrehajtó a velük szemben indult végrehajtási eljárást, és augusztusban így már teljes bért kaphatnak.

loading...


A Magyar Nemzet kérdésére Patyi azt is elmondta, az Igazságügyi Minisztérium be fogja kérni a kamara által a végrehajtók részére a devizahitelesek ügyében megfogalmazott körlevelet, amely szerint a nem magyarországi székhellyel rendelkező pénzintézetek által indított végrehajtásokat folytatni kell. Mint mondta, ha az nem pontos, a jogszabályoknak megfelelő körlevél elkészítésére utasítják a kamarát. Az államtitkár kijelentette, határozottabb törvényi felügyeletet fognak gyakorolni a végrehajtói kamara felett. Hozzátette, a végrehajtók mellett a közjegyzői és az ügyvédi kamara működését is vizsgálják.

A Magyar Nemzet múlt héten több bizonyítékot is bemutatott, melyek szerint a július 26-án hatályba lépett devizahiteles-törvény ellenére országszerte több adóssal szemben sem függesztették fel az eljárást a végrehajtók. Egy adós például hiába kérte munkabértiltásának feloldását, a végrehajtó azt közölte, valamit félreértett, ugyanis a levonásnak továbbra is eleget kell tenni, a pénz pedig az ő számláján „parkol” tovább.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum szóvivője jogi trükközésnek minősítette a végrehajtó magatartását, szerinte az jogszabályellenes, ráadásul törvénysértésre való felhívást is megvalósíthat.


loading...

Emlékezetes, az Országgyűlés nagy többséggel fogadta el július 4-én a devizahiteles-mentő csomag első törvényét, amely a Kúria által meghozott jogegységi határozatot vezeti át a jogrendszeren. Az új szabályozás azokra vonatkozik, akik 2004. május elseje után vettek fel hitelt, viszont nem érinti azokat, akik éltek a végtörlesztéssel, vagy pedig kölcsönszerződésüket az eszközkezelő rendezte. A törvény fontos eleme, hogy felfüggesztik a folyamatban lévő pereket és végrehajtásokat, legkésőbb december 31-ig. A jogszabály rögzíti: semmis az árfolyamrés, vagyis az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazása. – MNO

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
KORMÁNY: JOGTALANUL TILTJÁK LE A "DEVIZAADÓSOK" BÉRÉT A VÉGREHAJTÓK - FEHÉRGALLÉROS BŰNÖZÉS.
KORMÁNY: JOGTALANUL TILTJÁK LE A “DEVIZAADÓSOK” BÉRÉT A VÉGREHAJTÓK – FEHÉRGALLÉROS BŰNÖZÉS

Kormány: Jogtalanul tiltják le a devizaadósok bérét a végrehajtók És?? Következmények?? (szerk.) Bár a törvény kötelezi őket, a végrehajtók gyakran...

BANKÁRBŰNÖZÉS-MESTERSÉGESEN TARTOTTÁK ALACSONYAN A SVÁJCI FRANK ÁRFOLYAMÁT.
BANKÁRBŰNÖZÉS-MESTERSÉGESEN TARTOTTÁK ALACSONYAN A SVÁJCI FRANK ÁRFOLYAMÁT

MESTERSÉGESEN TARTOTTÁK ALACSONYAN A SVÁJCI FRANK ÁRFOLYAMÁT Ezért volt olyan kapós a devizahitel Mesterségesen tartották alacsonyan a svájci frank árfolyamát...

Close