NEM LEHET VÉGREHAJTANI

NEM LEHET VÉGREHAJTANI.

Nem lehet végrehajtani

Az adósok kérelmére meg kell szüntetniük a végrehajtóknak a munkabérletiltásokat a devizahiteles-törvény értelmében – nyilatkozta lapunknak Patyi Gergely igazságügyi államtitkár, miután bemutattuk: a végrehajtók több esetben nem függesztik fel az eljárásokat, s továbbra is vonják az adósok bérét.

A devizahiteles-törvény egyértelműen fogalmaz, a munkabérletiltásokat fel kell oldani, ha azt az adós a jogszabály alapján kéri a végrehajtótól – közölte Patyi Gergely igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár a Magyar Nemzettel. Szerinte a végrehajtó nem tarthatja vissza az adós fizetését arra hivatkozva, hogy annak tovább kell „parkolnia” a végrehajtó vagy a munkáltató számláján. Mint mondta, a kamarának jeleznie kellett volna az adósoknak, mit kell tenniük, miután első nyilatkozatuk arról szólt, hogy a törvény hatálybalépése után haladéktalanul és soron kívül felfüggesztik a végrehajtásokat, s a munkabérletiltásokra, illetőleg a hatósági átutalási megbízásokra tett intézkedéseket feloldják. Az államtitkár rámutatott, ez utóbbi tájékoztatás szerint ugyanis az adósok joggal várták el, hogy automatikusan felfüggeszti a végrehajtó a velük szemben indult végrehajtási eljárást, és augusztusban így már teljes bért kaphatnak.


A Magyar Nemzet kérdésére Patyi azt is elmondta, az Igazságügyi Minisztérium be fogja kérni a kamara által a végrehajtók részére a devizahitelesek ügyében megfogalmazott körlevelet, amely szerint a nem magyarországi székhellyel rendelkező pénzintézetek által indított végrehajtásokat folytatni kell. Mint mondta, ha az nem pontos, a jogszabályoknak megfelelő körlevél elkészítésére utasítják a kamarát. Az államtitkár kijelentette, határozottabb törvényi felügyeletet fognak gyakorolni a végrehajtói kamara felett. Hozzátette, a végrehajtók mellett a közjegyzői és az ügyvédi kamara működését is vizsgálják.

A Magyar Nemzet múlt héten több bizonyítékot is bemutatott, melyek szerint a július 26-án hatályba lépett devizahiteles-törvény ellenére országszerte több adóssal szemben sem függesztették fel az eljárást a végrehajtók. Egy adós például hiába kérte munkabértiltásának feloldását, a végrehajtó azt közölte, valamit félreértett, ugyanis a levonásnak továbbra is eleget kell tenni, a pénz pedig az ő számláján „parkol” tovább.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum szóvivője jogi trükközésnek minősítette a végrehajtó magatartását, szerinte az jogszabályellenes, ráadásul törvénysértésre való felhívást is megvalósíthat.


Emlékezetes, az Országgyűlés nagy többséggel fogadta el július 4-én a devizahiteles-mentő csomag első törvényét, amely a Kúria által meghozott jogegységi határozatot vezeti át a jogrendszeren. Az új szabályozás azokra vonatkozik, akik 2004. május elseje után vettek fel hitelt, viszont nem érinti azokat, akik éltek a végtörlesztéssel, vagy pedig kölcsönszerződésüket az eszközkezelő rendezte. A törvény fontos eleme, hogy felfüggesztik a folyamatban lévő pereket és végrehajtásokat, legkésőbb december 31-ig. A jogszabály rögzíti: semmis az árfolyamrés, vagyis az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazása. – MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM