AUTÓHITELES SOKK

AUTÓHITELES SOKK.

AUTÓHITELES SOKK

[cn-social-icon]

Mottó: megint átverjük a "jónépet". Lassan már kezdünk hozzászokni, hogy sem a kormánynak, sem pedig az állami szerveknek egyetlen szavát sem hihetjük el.Emelkedő törlesztőrészletek, meghosszabbított futamidő, végeláthatatlan fizetés. Így összegezték az autóhitelek forintosítását lapunkhoz forduló adósok, akik már megkapták elszámolási értesítőjüket – írja az MNO.

Noha a Magyar Nemzeti Bank a legtöbb esetben 10 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést jelzett előre, akadnak olyanok, akiknek 20-25 százalékkal kell többet fizetniük havonta, ha elfogadják a forintosítást.

Holnapig kell megérkeznie a még élő szerződéssel rendelkező autóhitelesek számára az elszámolási értesítőnek, ami megmutatja a jelenlegi, valamint a forintosítást követő helyzetet, vagyis azt, hogyan alakulnak át fizetési kötelezettségeik, ha élnek a forintosítás lehetőségével. Az ügyfeleknek egy hónapjuk van arra, hogy döntsenek arról, ha nem kérik a forintosítást.

Az adósok egy része már megkapta a papírt, de a számokat áttekintve sokan közülük nem érzik megmentve magukat. Lapunkhoz forduló autóhitelesek szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy törlesztőrészletük növekedett, és a visszafizetés futamidejét is akár 3-4 évvel meghosszabbította a bank.

A Merkantil Bank egyik adósa például egy Peugeot 206-ost vásárolt 2007-ben. A kölcsönszerződést 10 éves futamidőre kötötték meg, ennyi idő alatt kellett volna a felvett 2,6 millió forintot visszafizetnie havi 30 ezer forintos törlesztőrészletek mellett.

Egy Mercedest is vehetett volna

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A forintosítás után viszont 20 százalékkal kell többet fizetnie havonta, vagyis 36 ezer forintot, de a futamidőt is meghosszabbították három évvel, így 2020-ig kell törleszteni a kölcsönt. Ugyanezen pénzintézet egy másik adósának 25 százalékkal emelkedik a törlesztőrészlet összege, 24 ezer helyett 30 ezer forintot kell fizetnie a banknak. Utóbbi autóhiteles egy Suzuki Swiftet vásárolt 2008-ban, szintén tízéves futamidő mellett, neki 2022-ig, vagyis négy évvel tovább kellene fizetnie a megemelt részleteket. Ráadásul a felvett kétmillió forint után neki csaknem hatmilliót kell visszaadni a banknak, s ha ehhez hozzáadja a vásárláskor befizetett egymilliós önrészt, akkor összesen hétmillió forintot fizet a futamidő végére a Suzukiért.

A Budapest Autófinanszírozási Zrt. egyik ügyfele is minden jel szerint pórul jár az adósmentéssel. Ő 2,2 millió forintot vett fel egy középkategóriás Volkswagen Golf megvásárlásához. Mára 4,5 milliót törlesztett, de a pénzintézet számítása szerint további milliókat kell fizetnie. Esetében ugyan nem emelkedett a törlesztőrészletek összege, de a futamidő évekkel lett hosszabb. Az adós szerint akár egy Mercedest is vehetett volna autója árából.Mindez azért érdekes, mert korábban a nemzetgazdasági miniszter és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselői is azt hangsúlyozták, hogy az adósok jól fognak járni a forintosítással. Emlékezetes, Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az állami televízióban beszélt arról, hogy az adósok döntő többsége azt fogja látni, hogy kedvező lehetőség számukra a forintosítás. Hangsúlyozta, mintegy 10 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést jelent a rögzített árfolyamon való átváltás, ami megegyezik az ingatlanokra felvett devizahitelek forintosítási árfolyamával.

A szóvivő az előnyök között említette azt is, hogy az adósok megszabadulnak az árfolyam-ingadozástól, a kiszámíthatatlan havi törlesztőrészletektől, amit kiszámítható, forintalapú hitelezés vált fel.

Tisztelt Olvasónk!
A Facebook egy ideje korlátozza a nem fizetős postok láthatóságát, ez azt jelenti, hogy a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979 [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM