“DEVIZAHITELEK”- VISSZARENDELTÉK A BÍRÓKAT A SZABADSÁGRÓL

"DEVIZAHITELEK"- VISSZARENDELTÉK A BÍRÓKAT A SZABADSÁGRÓL.

Visszahívják szabadságról a bírókat a devizahiteles perek miatt

Budapesten 305 bíró, száz bírósági titkár és számos ügyintéző, kézbesítő fogadja a bankok várható keresetleveleit a deviza- és forinthiteles ügyekben – írta a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában nyilatkozó Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke szerint az eljárások többsége augusztus 20-a után indulhat. Ezekben az ügyekben az egész ország területére kiterjedően első fokon a Fővárosi Törvényszék, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla illetékes.

loading...


Az elnök intézkedési tervet juttatott el a budapesti bírósági vezetőkhöz, július 18-val és augusztus 18-val visszarendelte a szabadságról a polgári gazdasági pereket tárgyaló bírákat, illetve a bírósági titkárokat, részben átütemezte az ügyintézők és kézbesítők szabadságát. A bíróságok egyik feladata a folyamatban lévő mintegy 4000 devizaper felfüggesztése lesz – mondta az elnök.

A Markó utcában úgy számolnak, hogy 410 bank kezdeményezhet új típusú devizapert. Ezekben a pénzintézet lesz a felperes, míg az alperes a magyar állam, amelynek képviseletét az illetékes minisztérium látja el. A bíróságnak egy hónapon belül kell döntést hoznia, vagyis szeptemberben már megszülethetnek az elsőfokú határozatok. A sürgősségre tekintettel a bíróság nem postán, hanem kézbesítővel juttatja el az idézést és a beadványokat az érintetteknek.

Ma törvénykezési szünet kezdődik az ország bíróságain, de a soron kívüli ügyekben, amilyenek például a devizahiteles perek, folyamatos lesz a munka – írja az MTI az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közleményére hivatkozva.


loading...

A törvénykezési szünet július 15-étől augusztus 20-áig tart. Nem vonatkozik viszont a törvénykezési szünet azokra az ügyekre, amelyekre a törvény soron kívüli eljárást ír elő. Az Országgyűlés a napokban szavazta meg a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényt, amely pontosan szabályozza a bíróságok számára az ügyek elbírálására irányadó eljárási szabályokat és határidőket.

A törvény értelmében felfüggesztik a folyamatban lévő, jobbára adósok által indított eljárásokat, ugyanakkor a törvény lehetővé teszi pénzintézeteknek, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban külön pert kezdeményezzenek. Ezekben az új ügyekben az elsőfokú polgári eljárás lefolytatására a keresetlevél beérkezésétől számított 30 nap áll a bíróság rendelkezésére, és szintén 30-30 napon belül kell a másodfokú, valamint a felülvizsgálati eljárást lefolytatni. – Index

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
NÉGYEZER "DEVIZAHITELES" PERT FÜGGESZTENEK FEL!
NÉGYEZER “DEVIZAHITELES” PERT FÜGGESZTENEK FEL!

Négyezer devizahiteles pert függesztenek fel Sorban rendelik vissza szabadságukról a bírákat a Fővárosi Törvényszékre, hogy időben végezzenek a július elején...

KIBÚJT A SZÖG A ZSÁKBÓL - NEM LESZ BÉKEMENET, SEM "VÉRBOSSZÚ" A "DEVIZAHITELEK" MIATT.
KIBÚJT A SZÖG A ZSÁKBÓL – NEM LESZ BÉKEMENET, SEM “VÉRBOSSZÚ” A “DEVIZAHITELEK” MIATT

Nem lesz sem Békemenet, sem "vérbosszú" a devizahitelek miatt Nem lesz Békemenet, és „vérbosszúra” sem készül a Civil Összefogás Fórum...

Close