“DEVIZAHITELEK”- VISSZARENDELTÉK A BÍRÓKAT A SZABADSÁGRÓL

"DEVIZAHITELEK"- VISSZARENDELTÉK A BÍRÓKAT A SZABADSÁGRÓL.

Visszahívják szabadságról a bírókat a devizahiteles perek miatt

Budapesten 305 bíró, száz bírósági titkár és számos ügyintéző, kézbesítő fogadja a bankok várható keresetleveleit a deviza- és forinthiteles ügyekben – írta a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában nyilatkozó Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke szerint az eljárások többsége augusztus 20-a után indulhat. Ezekben az ügyekben az egész ország területére kiterjedően első fokon a Fővárosi Törvényszék, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla illetékes.


Az elnök intézkedési tervet juttatott el a budapesti bírósági vezetőkhöz, július 18-val és augusztus 18-val visszarendelte a szabadságról a polgári gazdasági pereket tárgyaló bírákat, illetve a bírósági titkárokat, részben átütemezte az ügyintézők és kézbesítők szabadságát. A bíróságok egyik feladata a folyamatban lévő mintegy 4000 devizaper felfüggesztése lesz – mondta az elnök.

A Markó utcában úgy számolnak, hogy 410 bank kezdeményezhet új típusú devizapert. Ezekben a pénzintézet lesz a felperes, míg az alperes a magyar állam, amelynek képviseletét az illetékes minisztérium látja el. A bíróságnak egy hónapon belül kell döntést hoznia, vagyis szeptemberben már megszülethetnek az elsőfokú határozatok. A sürgősségre tekintettel a bíróság nem postán, hanem kézbesítővel juttatja el az idézést és a beadványokat az érintetteknek.

Ma törvénykezési szünet kezdődik az ország bíróságain, de a soron kívüli ügyekben, amilyenek például a devizahiteles perek, folyamatos lesz a munka – írja az MTI az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közleményére hivatkozva.


A törvénykezési szünet július 15-étől augusztus 20-áig tart. Nem vonatkozik viszont a törvénykezési szünet azokra az ügyekre, amelyekre a törvény soron kívüli eljárást ír elő. Az Országgyűlés a napokban szavazta meg a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényt, amely pontosan szabályozza a bíróságok számára az ügyek elbírálására irányadó eljárási szabályokat és határidőket.

A törvény értelmében felfüggesztik a folyamatban lévő, jobbára adósok által indított eljárásokat, ugyanakkor a törvény lehetővé teszi pénzintézeteknek, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban külön pert kezdeményezzenek. Ezekben az új ügyekben az elsőfokú polgári eljárás lefolytatására a keresetlevél beérkezésétől számított 30 nap áll a bíróság rendelkezésére, és szintén 30-30 napon belül kell a másodfokú, valamint a felülvizsgálati eljárást lefolytatni. – Index

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM