DEVIZAHITEL: MILLIÓKAT ÍRNAK JÓVÁ A BANKOK

DEVIZAHITEL: MILLIÓKAT ÍRNAK JÓVÁ A BANKOK!
loading...

DEVIZAHITEL: MILLIÓKAT ÍRNAK JÓVÁ A BANKOK

 

Úgy tűnik, hogy a "tartozások" jelenlegi összege továbbra is a bankok által korábban kreált algoritmus alapján lesz meghatározva, és ebből kerülnek jóváírásra a tisztességtelenség árán beszedett töredék összegek.

 

Készpénzt nem ad vissza a bank, csak levonja a visszajáró összeget. Ez a legfontosabb tudnivaló a cikkünk megjelenéséig szavazásra bocsátott devizahiteles törvényről. Napokon belül kiderül, milyen képlet alapján, mennyit írnak majd jóvá.

1. Kiket érint?
Azokat, akik 2004. május 1-je után vették fel és 2009-ig nem zárták le hitelüket, nem végtörlesztettek kedvezményes árfolyamon, és az eszközkezelőtől sem kértek segítséget. Az élő szerződéseknél nincs elévülés, minden jogszerűtlenül felszámított összeg a teljes futamidőre visszajár.


A törvény a lakáscélú, a szabad felhasználású, az autó- és a lízingszerződésekre is vonatkozik. Nem csak deviza-, hanem forinthitelekre is.

2. Mennyi jár vissza?
Nagyjából a törlesztőrészlet 25-30 százaléka. Egy átlagos lakáshitelnél ez kétmillió forint lehet. Pontosan azonban csak az adott bank tudja majd megmondani. Ennek az az oka, hogy az árfolyamrés nagyságát egyedileg határozták meg maguknak a pénzintézetek.

loading...

3. Érdemes már holnap bemenni a bankba?
Nem. A bankoknak 90 nap alatt kell átvizsgálniuk az összes hitelszerződésüket, ki kell számolniuk, tisztességtelen szerződésmódosítás miatt melyik ügyfelüknek mennyivel tar­toznak.

4. Mi lesz a deviza alapú hitelekkel?
Azokat forintosítják. A nyár végi nyilatkozatok szerint a ciklus vége felé, azaz 2018 környékén.

5. Hogyan számolják ki?
Egységes képlet alapján, amit holnapig nyújthatnak be jóváhagyásra a Magyar Nemzeti Bankhoz.

6. Mi van, ha perben állok a bankommal?
Bonyolult ügy. Központi eleme egy jogi szakkifejezés, a semmisség kérdése. Jelenleg nincs egységes ügyvédi álláspont. Van, aki szerint érdemes perelni, mert kevesebb pénzt ad vissza az adósnak a kormány, mint amennyi a jog szerint jut neki. Másrészt a devizahiteleseknek nem csak pénz járna vissza, hanem le is zárhatnák a szerződéseiket. Erre viszont a tegnap elfogadott törvény nem ad lehetőséget.


7. Kézhez kapom az összeget?
Nem, azt a bank vonja le. Elsősorban a költségéből, majd a kamatból és végül a tőketartozásból. Ez attól függ, ki hol jár éppen a törlesztésben.

8. Mikortól csökkennek a törlesztőrészletek?
Jövő februártól. A pert indító bankok ügy­felei esetében pedig márciustól. Kamatemelési moratóriumot is bevezetnek legkésőbb 2016. április 30-ig.

9. Felvehető-e még devizahitel?
Fel. De csak annak, aki devizában kapja a fizetését, és meg­felelő nagyságú jövedelemmel rendelkezik. 

Read previous post:
"DEVIZÁS" SZEMFÉNYVESZTÉS - TANULNI A MÚLTBÓL! AKINEK FÜLE VAN, HALLJA MEG!
“DEVIZÁS” SZEMFÉNYVESZTÉS – TANULNI A MÚLTBÓL! AKINEK FÜLE VAN, HALLJA MEG!

"DEVIZÁS" SZEMFÉNYVESZTÉS - TANULNI A MÚLTBÓL! AKINEK FÜLE VAN, HALLJA MEG!   Egy rendkívül tanulságos hozzászólás a Hiteltársulás Facebook oldaláról. ...

A BANKSZÖVETSÉG EGYMÁS ELLEN HANGOLJA A "HITELESEKET" ?
A BANKSZÖVETSÉG EGYMÁS ELLEN HANGOLJA A “HITELESEKET” ?

A BANKSZÖVETSÉG EGYMÁS ELLEN HANGOLJA A "HITELESEKET" ?   "Bankszövetség: a devizahitelesek jobban fognak járni, mint a forintosok"   Ezzel...

Close