“DEVIZÁS” SZEMFÉNYVESZTÉS – TANULNI A MÚLTBÓL! AKINEK FÜLE VAN, HALLJA MEG!

"DEVIZÁS" SZEMFÉNYVESZTÉS – TANULNI A MÚLTBÓL! AKINEK FÜLE VAN, HALLJA MEG!

 

Egy rendkívül tanulságos hozzászólás a Hiteltársulás Facebook oldaláról. Ibolya Erdei – A CÖF-nek üzenném az alábbiakat: 
A törvényhozás és az igazságszolgáltatás átváltott csökkentett, banküzemi üzemmódba. 

A törvényalkotás a jelenlegi állás szerint nem a választópolgárok, hanem a banküzem érdekeit szolgálja, és nem a választópolgárok, hanem a bankok fenntartásában érdekelt.

A törvényhozás a bankok foglya, akárcsak Atahualpa, az utolsó inka király, aki spanyol konkvisztádorok foglyává lett. 
A spanyolok egy nagy terem falán húztak egy vonalat, hogy idáig kell megtölteni arany kincsekkel ahhoz, hogy a királyt szabadon bocsássák. Megtöltötték.
Ekkor a spanyolok emelték a vonalat, és a beszolgáltatandó arany mennyiségét. Megkapták. 
Megint emelték. Megint megkapták.
Atahualpát ennek ellenére kivégezték, mert a király őrizete macerás volt, sok humán erőforrást kötött le, és féltek attól, hogy Atahualpa kiszabadítása érdekében az inkák megtámadják őket. A humán erőforrás sokkal költséghatékonyabb felhasználása volt, ha őrzés helyett rablásra használták őket, és ha Atahualpa halott, akkor az inkák a támadást sem konkrét pontra fókuszálják. Tanulság:
– konkvisztádornak soha, semmi nem elég
– konkvisztádor sosem tartja be a szavát
– konkvisztádorok kevesen vannak, és ha Atahualpa nem a testvérháborúval lett volna elfoglalva, és seregének vezetője mert volna önálló döntést hozni és megtámadja a számbelileg jelentéktelen, bár igen nagy technikai fölényben lévő spanyolokat, akkor az inkák játszva legyőzhették volna őket. És nem kerültek volna rabszolgasorba, nem söpörték volna le őket a történelem színpadáról.

Tanulni kellene a múltból!

Szólj hozzá

Hozzászólás