NA, KI A FELELŐS A “DEVIZAHITELEKÉRT”? VARGA MIHÁLY MEGMONDTA

NA, KI A FELELŐS A "DEVIZAHITELEKÉRT"? VARGA MIHÁLY MEGMONDTA.

NA, KI A FELELŐS A "DEVIZAHITELEKÉRT"? VARGA MIHÁLY MEGMONDTA

A bankokat hibáztatja a devizahiteles gondokért a nemzetgazdasági miniszter – Nemcsak az alapkamat, a betéti kamatok is csökkentek az utóbbi 2 évben

A devizahitelekről beszélt egy osztrák lapnak a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Der Standardnak mondta: a bankok jelenlegi helyzet fő felelősei, míg a devizaügyletek során extraprofitra tettek szert, a válság kitörése után nem segítettek az eladósodott ügyfeleiken. Emiatt nem csak az államok, hanem a bankok is szenvednek: az osztrák bankoknak a válság előtti agresszív piacszerző stratégiája most bosszulja meg magát – tette hozzá Varga Mihály.


Egy ingatlanszakértő szerint csalódás érheti az adósokat, ha kiderül, mennyi jár nekik vissza az adósmentő csomag révén. Balla Ákos szerint, ugyanis a kamatemelések és az árfolyamrés miatti visszatérítés a fennálló tőketartozáshoz viszonyítva egy egészen kicsi, egyszeri kifizetést hozhat és ez nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy az adós problémája megoldódjon. A legtöbb jelzáloghitel-adós jobban jár, ha megegyezik a bankjával, és nem vár a csodára – tette hozzá a szakértő.

Korábbi felvétel:


A jegybanki alapkamattal párhuzamosan a banki kamatok is mérséklődtek az utóbbi két évben: a háztartások betéteinek átlagos kamatai 2012 augusztusa óta 4,65 százalékponttal estek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján található adatokból. A jegybank monetáris tanácsa a keddi kamatdöntés után jelentette be, hogy a 20 bázispontos kamatvágással véget ért a kamatcsökkentési ciklus. Elemzők szerint kérdéses, hogy a Nemzeti Bank meddig tudja tartósan alacsonyan tartani az alapkamatot.

Litvánia jövő januárban bevezetheti az eurót – hozta meg a hivatalos döntést az Európai Unió szakminisztereit tömörítő tanács. Ezzel már mindhárom balti ország az eurózóna tagjává válik. Észtország 2011-ben, Lettország pedig idén január 1-jén mondott búcsút nemzeti fizetőeszközének. – Cikkrészletek: PrivátBankár, Nemzeti Civil Kontroll

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM