TÖBB SZÁZEZER EMBER KERÜLHET AZ UTCÁRA

TÖBB SZÁZEZER EMBER KERÜLHET AZ UTCÁRA.

TÖBB SZÁZEZER EMBER KERÜLHET AZ UTCÁRA

A nagy kérdés – most jön a feketeleves sok hitelesnek? 100 ezer család lakását viheti a bank – írja a Blikk.

[cn-social-icon]

Azt jól láthatjuk, hogy az eddigi mentőcsomagok adósok tömegein nem tudtak segíteni, s nem úgy tűnik, hogy a jövőben megoldódna a már bedőlt hitelesek sorsa.

A bankok elszámoltatásával Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kormány „elment a falig", vagyis újabb jelentős segítség aligha várható. Ez sajnos már csak azért is így van, mert a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök az EBRD-ve kötött megállapodásában az alábbi pontok is szerepelnek:  • "Az ingatlanárverések és kilakoltatások további szigorításától tartózkodni kell.
  • A már létező, a bajba jutott hitelesek ingatlanjainak megvásárlására vonatkozó programot ki kell bővíteni és a bekerülési feltételeket pedig lazítani kell.
  • A kormány azt is megígérte, hogy a Bankszövetséggel való egyeztetés, sőt, a szervezet jóváhagyása nélkül nem fog új jogszabályokat hozni a magáncsődre és a banki ügyfelek visszamenőleges szerződésmódoítására vonatkozóan."

TOVÁBBI RÉSZLETEK IDE KATTINTVA OLVASHATÓK.

Sajnos a devizakárosultak közül bőven vannak még, akiknek fogalmuk sincsen róla, mit hoz a jövő. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén 115 ezer olyan jelzáloghiteles volt, aki legalább 90 napja nem törlesztett, vagyis szerződésüket nagy valószínűséggel felmondták a hitelintézetek. Velük kapcsolatban a jegybank alelnöke, Balog Ádám a múlt héten egy konferencián azt fejtegette: mintegy 100 ezer hitelesen a jelenlegi lehetőségek sem segíthetnek, tehát belátható időn belül ennyi ingatlan kényszerértékesítésére kerülhet sor.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Sok hiteles teljesen elkeseredett, hiszen nemcsak az eddigi „adósmentő" akciókban csalódtak, de a banki elszámoltatás sem nyújtott számukra reményt.

Arról nem is beszélve, hogy bár a bankok a kiküldött értesítőkben saját maguk ismerték el a tisztességtelenül felszámolt összegeket (csalás), a beismeréseket mégsem követte büntetőjogi szankció.

Az autószerelő Kerékgyártó Lászlónál (53) két éve bármelyik nap kopogtathat a végrehajtó.

– Megvédem a házam az életem árán is! Csak a testemen keresztül fog ide bejutni bárki – jelentette ki László, aki 2007-ben 24 millió forint hitelt vett fel óbudai ingatlanára.

– A törlesztőrészlet a kezdeti 123 ezerről 271 ezer forintra nőtt, és 2013-ban már nem tudtuk fizetni. Hiába próbáltunk egyezkedni a bankkal, felmondták a hitelszerződést. Azóta hetente járok a közjegyzőhöz, hogy megtudjam, kiállították-e már a végrehajtási záradékot. Ha igen, azonnal megtámadjuk bíróságon, és kérjük a végrehajtás megszüntetését – magyarázta László, akin még 45 milliót követelnek. Kerékgyártóék így több évet nyerhetnek, hiszen amíg per alatt van az ügy, felfüggesztik a végrehajtást. Hogy az­után mi lesz, azt László sem tudja.A hitelesek helyzetét az is súlyosbítja, hogy év elején megszűnt a korábbi kényszerértékesítési kvóta. Ez azt írta elő, hogy a bankok a bedőlt hitelesek laká­sainak csak 2-5 százalékát verhették dobra negyedévente.

– Százezer adósnál bármikor kopogtathat a végrehajtó – mondta Lénárd Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára.

– Ők elsősorban az időt húzhatják, ha meg akarják tartani a lakásukat. A banki elszámolás után azok, akik nem elégedettek, a pénzügyi békéltető testülethez fordulhatnak, majd pereskedhetnek a bankkal, addig pedig a végrehajtást felfüggesztik.

Kérdeztük a kormányt is, terveznek-e bármilyen újabb mentőcsomagot, de a gazdasági tárcától csak azt a választ kaptuk, a kabinet folyamatosan vizsgálja a nehéz helyzetbe került adósok helyzetét. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten úgy nyilatkozott: a bedőlt adósok lakásait felvásárló állami Nemzeti Eszközkezelő forrásait kell bővíteni. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM