AZ EU ELHAGYÁSA KIVITELEZHETŐ OPCIÓ – JELENTÉS

AZ EU ELHAGYÁSA KIVITELEZHETŐ OPCIÓ - JELENTÉS.

Az EU elhagyása kivitelezhető opció – jelentés

London polgármestere, Boris Johnson megbízásából készült tanulmány szerint Nagy Britannia kilépése az Európai Unióból jobb megoldás lenne London városa számára, mint a jelenlegi helyzet fenntartása – számoltak be vasárnap nemzetközi hírügynökségek a Sunday Telegraph és a Sunday Times brit lapok jelentésére hivatkozva.

A lapok értesülése szerint London konzervatív párti polgármestere szerdán egy üzleti konferencián mutatja be a tanulmányt. A Gerard Lyons bankár által készített tanulmány nyolc reformkövetelést fogalmaz meg azon túl, amit David Cameron konzervatív párti miniszterelnök is támasztani készül az Európai Unióval szemben.A brit miniszterelnök újra kívánja tárgyalni Nagy-Britannia Brüsszellel fenntartott viszonyát és ígérete szerint 2017 végéig népszavazásra bocsátja az uniós tagság kérdését. Johnson álláspontja szöges ellentétben van David Cameronéval, aki több alkalommal is leszögezte, hogy az unióban kívánja tartani Nagy-Britanniát és a népszavazáson a maradás mellett fog érvelni. A brit lapok értesülése szerint London polgármestere figyelmeztetni készül a miniszterelnököt, hogy késznek kell lennie elhagyni az Európai Uniót, amennyiben jobb feltételeket akar kicsikarni Brüsszeltől. Megfogalmazása szerint az Egyesült Királyságnak "nem lenne szabad tartania a kilépéstől".

Nagy-Britannia számára a legkedvezőbb forgatókönyv az elkövetkező húsz évre a tagság fenntartása lenne egy lényegesen megreformált EU-ban – idézi a Sunday Telegraph London polgármesterét. Viszont ha ennek alternatívájaként minden harag nélkül ki lehetne lépni az EU-ból, az egy józan kereskedelmi politika alkalmazásával elfogadható második megoldás lehetne – mondta Johnson, hozzátéve, hogy a részletekbe menő tanulmány bizonysága szerint az Egyesült Királyság számára az unión kívül is van élet.


A Sunday Times Boris Johnson szűk környezetéből származó meg nem nevezett forrást idézve azt írja, hogy "Boris a feltételek újratárgyalásán a maradást és a közös piac kiterjesztését részesíti előnyben. Ezt azonban szerinte csak bátor fellépéssel lehet elérni, úgy, ha nem tartunk a kilépés következményeitől. Ha a szavazók elégedetlenek lesznek a kiharcolt eredményekkel és végül ki kell lépnünk, annak a hosszú távú következményei nem lesznek olyan súlyosak, mint azt sokan gondolnák."

A Sunday Telegraph szerint Gerard Lyons tanulmánya kimutatta, hogy a londoni GDP 350 milliárd font, azaz 440 milliárd euró, a brit gazdaság GDP-jének ötöde. Ez 2034-ig 640 milliárd fontra emelkedhet, ha Nagy-Britannia tagja marad egy megreformált, és a 28 tagországon kívüli kereskedelem bővítésében érdekelt uniónak. Amennyiben azonban nem változnak a feltételek, London GDP-je csak 495 milliárd fontra emelkedne az említett periódus végére. A londoni GDP az unió elhagyásával és a jelenleginél aktívabb külkereskedelmi politika alkalmazása nélkül 430 milliárd fontra korlátozódna. Az Egyesült Királyság kilépésével és saját, nyitott és aktív külkereskedelmi politika alkalmazásával azonban London 614 milliárd fontra növelhetné GDP-jét. – Napi.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM