A BANK AJÁNLATA: ELENGEDI A NEM LÉTEZŐ TARTOZÁS FELÉT

A BANK AJÁNLATA: ELENGEDI A NEM LÉTEZŐ TARTOZÁS FELÉT.

A BANK AJÁNLATA: ELENGEDI A NEM LÉTEZŐ TARTOZÁS FELÉT

A bank ajánlata az adósnak: elengedi a devizatartozás felét

Ha az adós augusztus 31-ig visszafizeti a bank szerinti tartozás ötven százalékát, az esetben elengedi a tartozás többi részét – tett ajánlatot az MKB Bank egy devizahiteles ügyfélnek. Erről Léhmann György számolt be lapunknak.


A siófoki ügyvéd megjegyzi: „Ilyen egyezségi ajánlatot perben akkor tesz valamelyik fél, ha elfogadása esetén még mindig jól jár a per előtti állapothoz képest, és azt mondja, hogy jobb ma egy sovány egyezség, mint holnap egy kövér ítélet.” Azaz a jogász szerint „az MKB Bank még mindig jól jár akkor, ha követelése ötven százalékához hozzájut. Ez egyébként természetes a körülmények és a bíróság előtti pereim állásának ismeretében, s ha még egy kicsit enged ajánlatához képest a követelésből a bank, akkor akár egyezséget is köthetünk.”

Léhmann nem mondana le a 2009. május 1-je utáni törlesztőrészlet felének visszafizetéséről sem, arra hivatkozva: a svájci frank jegybanki alapkamata ettől kezdődően a korábbi egytizedére csökkent. – Lám, perben ilyen egyezséget is ki lehetne csikarni – így az ügyvéd. – Kezdettől fogva mondom, hogy a kormány, a politika ne avatkozzon polgári jogi szerződésekbe, demokratikus jogállamban bíróság előtt rendezhető a felek közötti vita.

Amint az ismert, az egyezségi ajánlatot tevő MKB-t éppen „most vásárolja meg az állam”, a bank ügyfeleit tehát már közpénzből kell majd kártalanítani.


loading...

Megírtuk: a Magyar Nemzeti Bank a napokban közzétette, miként kell kiszámolni, hogy mennyi jár vissza az ügyfeleknek. Elsőként Léhmann György olvasta ki ebből, azóta más szakértők is ezt teszik, a politika meg nem kommentálja: akinek élő szerződése van, az nem kap vissza egy fillért sem készpénzben, hanem túlfizetését előtörlesztésnek veszik.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója azt mondta: meglepte, hogy tőketörlesztésként kell figyelembe venni e tételeket. Szerinte a bankszektor tőkéjének legalább egyharmadát elviheti a kártalanítás. – SonLne

Facebook hozzászólások
loading...