AUTÓHITEL:SZERZŐDÉSENKÉNTI VIZSGÁLAT?

loading...

A szerződések érvénytelensége lehet a következmény – így reagált kérdésünkre ifjabb Lomnici Zoltán, miután beszámoltunk arról, hogy autóhitel-szerződések ezreit köthették meg törvénytelenül az autókereskedők. Az alkotmányjogász szerint a lízingszövetség védekezése gyenge lábakon áll az ügyben.

Nem indít vizsgálatot a Magyar Lízingszövetség azt követően, hogy lapunk megírta, akár több ezer autóhitel-szerződést köthettek meg törvénytelen módon. Kiderült, tömegesen írták alá a dokumentumokat a pénzintézetek nevében olyan autókereskedők, akiknek vélhetően erre nem volt jogosítványuk.


Lévai Gábor, a lízingszövetség főtitkára kérdéseinkre úgy reagált: nem tartják valószínűnek, hogy a hitelszerződések érvénytelenek lennének. Szerinte a ma élő hitelszerződések döntő többsége korábban kötettett, mint az új közvetítői szabályozás (vagyis 2010 előtt – a szerk.), amikor az autókereskedők lehettek egyszerű meghatalmazottjai a pénzügyi intézménynek. Ifjabb Lomnici Zoltán szerint azonban nem véletlen, hogy törvény szabályozta, milyen feltételek mellett járhatott el egy autókereskedő a pénzintézet nevében. Az alkotmányjogász elmondta, a pénzintézeti törvény egyértelműen meghatározta azt a személyi kört, amelynek tagjai aláírhattak a bankok helyett, s azok körét is rögzíti, akik nem járhattak el.

Ha egy autókereskedő utóbbi személyek közé tartozott, akkor egyszerű polgárjogi aktussal – vagyis egy meghatalmazással – nem írhatta felül a törvényi rendelkezést. Mint mondta, a pénzügyi tárgyú szerződések esetében ráadásul a pénzintézeti törvény előrébb való, mint a polgári törvénykönyv. Az alkotmányjogász kiemelte, az eddigi információk alapján előfordulhat, hogy tömegesen kötöttek meg törvénybe ütköző módon az autóhitel-szerződéseket olyan kereskedők, akiknek nem volt jogosultságuk eljárni a pénzintézetek nevében. Hozzátette, a szerződéseket egyenként kell megvizsgálni, s ha kiderül, hogy azokat szabálytalan módon kötötték meg, akkor az aláírónak és a megbízó pénzintézetnek is fennállhat a felelőssége.

loading...


Lapunk a múlt héten számolt be arról, hogy több ezer érvénytelen autóhitel-szerződés lehet, azokat ugyanis tömegesen írták alá olyan autókereskedők, akiknek vélhetően nem volt jogosítványuk arra, hogy eljárjanak a bankok helyett. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából kiderül, a legnagyobb hitelközvetítő pénzintézetek alapvető szabályokat hághattak át, ugyanis országszerte elvétve álltak kapcsolatban olyan kereskedőkkel, akik önállóan járhattak el helyettük.

Forrás: MNO

Szólj hozzá

Hozzászólás

Read previous post:
"DEVIZA"-"HITEL". ELEMZÉS ÉS MEGOLDÁS.
“DEVIZA”-“HITEL”. ELEMZÉS ÉS MEGOLDÁS !

Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll! A téma széles társadalmi réteget érint, sokan-sokféleképpen foglalkoznak vele, de az ebben a cikkben felvázolt első...

Close