FELLÁZADTAK AZ UZSORÁS BANKOK ELLEN

FELLÁZADTAK AZ UZSORÁS BANKOK ELLEN

Uzsorakölcsön nyújtása címén büntetőjogi feljelentést tesznek osztrák hitelszövetkezetek ellen azok horvátországi károsultjai – írta szombati számában a Vecernji list című horvát napilap.

A cikk szerint a károsultak egyesületbe tömörültek, amelyet STOPbanknak neveztek el. 

Az egyesület felmérése szerint 2003 óta Horvátországban mintegy 20 ezer ember vett fel záloghitelt az érintett osztrák cégektől, amelyek ráadásul az ismert pénzintézet, a Raiffeisen bank nevét használták. A károsultak harmada állítólag már el is veszítette a hitel zálogául felajánlott ingatlant.A Vecernji list szerint Ausztriában tavaly az államügyészség vádat emelt az érintett hitelszövetkezetek, közvetítőik, jogászok és közjegyzők ellen, ugyanakkor kérte a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) segítségét is, mivel Horvátországban is sokan részt vehettek a kétes ügyletekben.

 

 

 

 

A megvádolt szövetkezetek olyan embereknek nyújtottak hiteleket, akik a bankok feketelistáin szerepelnek, az uzsorakölcsönért cserében azonban sokszor a lakóházukat zálogosították el – írta a horvát napilap.
Horvátországban az év elején a svájci frankban felvett hitelek átlagkamata a korábbi mintegy 5,5 százalékról 3,23 százalékra csökkent a január elsejétől hatályos fogyasztói hitelezésről szóló törvénynek megfelelően. 

Ennek köszönhetően mintegy 56 ezer horvát polgár hiteltörlesztése csökken. A Frank egyesület (a svájci frankban eladósodott polgárok érdekvédelmi szervezete) számításai szerint a törlesztőrészletek havi átlagban 10 és 20 százalék között csökkenek.

Az érdekvédők szerint így az adósoknak mintegy 18 és 25 ezer forintnak megfelelő kuna marad a zsebében havonta. 

Ez nagy megkönnyebbülés egy olyan országban, ahol az öt éve tartó gazdasági válság megközelítőleg 200 ezer munkahely elvesztéséhez vezetett, és az életszínvonal is csökkent – jegyezte meg a lap. 

Forrás: PécsiStop

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM