AUTÓ-“HITELEK”: SÚLYOS ELLENTMONDÁS

AUTÓ-"HITELEK": SÚLYOS ELLENTMONDÁS.

Autóhitelek: súlyos ellentmondás

A devizaügyekben jártas ügyvéd a Kúria jogegységi határozatát szorgalmazza.
Egy másik vásárló vagy akár a sarki fűszeres is aláírhatta volna azt az autóhitel-szerződést, amelyet a Szegedi Ítélőtábla a múlt héten érvényesnek nyilvánított – nyilatkozta lapunknak Bihari Krisztina ügyvéd.

A devizahitelperekben jártas ügyvéd egy olyan adóst képviselt, aki 2010 előtt vásárolt autót egy kereskedésből, ám a pénzintézet sem tudta meghatározni, ki írta alá a hitelszerződést a bank képviseletében. A jogász kiemelte: ez nem elhanyagolható, hiszen az autókereskedők csak bizonyos jogosítványok birtokában írhatták alá a szerződéseket. Ezért szerinte itt is vizsgálni kellett volna a jogosultságot. Ha ilyen nem volt, annak a szerződés érvénytelenségéhez kellene vezetnie – szögezte le.


A bíróság ennek ellenére úgy határozott, a szerződés érvényes, nem lényeges, ki írta alá.

Az ítélet azért is különös, mert a Fővárosi Törvényszék ezzel ellenkező döntést hozott, s jogerősen is érvénytelennek mondott ki egy autóhitel-szerződést, mivel azt a pénzintézet nevében egy arra jogosulatlan autókereskedő írta alá. Bihari Krisztina szerint a Kúria jogegységi határozathozatalára lenne szükség, hogy az autóhitelek ügyében ne szülessenek ellentmondó ítéletek. – MNO


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM