AUTÓ-“HITELEK”: SÚLYOS ELLENTMONDÁS

Autóhitelek: súlyos ellentmondás

A devizaügyekben jártas ügyvéd a Kúria jogegységi határozatát szorgalmazza.
Egy másik vásárló vagy akár a sarki fűszeres is aláírhatta volna azt az autóhitel-szerződést, amelyet a Szegedi Ítélőtábla a múlt héten érvényesnek nyilvánított – nyilatkozta lapunknak Bihari Krisztina ügyvéd.

A devizahitelperekben jártas ügyvéd egy olyan adóst képviselt, aki 2010 előtt vásárolt autót egy kereskedésből, ám a pénzintézet sem tudta meghatározni, ki írta alá a hitelszerződést a bank képviseletében. A jogász kiemelte: ez nem elhanyagolható, hiszen az autókereskedők csak bizonyos jogosítványok birtokában írhatták alá a szerződéseket. Ezért szerinte itt is vizsgálni kellett volna a jogosultságot. Ha ilyen nem volt, annak a szerződés érvénytelenségéhez kellene vezetnie – szögezte le.


A bíróság ennek ellenére úgy határozott, a szerződés érvényes, nem lényeges, ki írta alá.

Az ítélet azért is különös, mert a Fővárosi Törvényszék ezzel ellenkező döntést hozott, s jogerősen is érvénytelennek mondott ki egy autóhitel-szerződést, mivel azt a pénzintézet nevében egy arra jogosulatlan autókereskedő írta alá. Bihari Krisztina szerint a Kúria jogegységi határozathozatalára lenne szükség, hogy az autóhitelek ügyében ne szülessenek ellentmondó ítéletek. – MNO


Szólj hozzá

Hozzászólás