A DOLLÁR A HIBÁS. ÖSSZEOMLIK?

A DOLLÁR A HIBÁS. ÖSSZEOMLIK?

A pénzrendszer defektjei: a dollár a hibás

A világ pénzrendszere átalakításra szorul – hangoztatta az Asztanában rendezett nemzetközi gazdasági fórumon Nurszultán Nazarbajev kazah elnök. Szerinte a világnak túl nagy a függősége a dollártól, ami rengeteg problémát okoz a globális gazdaságnak.


A világ egyetlen gazdasága, amelyik kétségtelenül élvezi az amerikai deviza uralmának előnyeit, természetesen az amerikai. Dollár bankjegyek táplálják. Végeredményben a világ összes tranzakciója a nagy szerződések keretében New Yorkon át valósul meg – mutatott rá Nazarbajev. A kazah elnök véleménye szerint az USA-nak ideje lenne fontolóra vennie a problémát. A világnak egészen új megközelítésre van szüksége: a mai pénzrendszert Nazarbajev „defektívnek” minősítette.

A rendszert nem lesz könnyű megszabadítani a defektektől, azonban ez lehetséges. A kazah vezető véleménye szerint a probléma nem kizárólag a G8, ill. a G20 ügye, minden országnak össze kell fognia a probléma megoldása érdekében. A kérdést az ENSZ keretében kell megoldani.
Az utóbbi időben számos szakértő hangoztatja, hogy a világgazdasági problémák a dollár kizárólagos szerepében gyökereznek. Ennélfogva más devizában folytatandó elszámolásokról beszélnek: többek között ilyen devizaként említik az eurót, jüant, rubelt. Egyelőre azonban ezen a téren nem figyelhető meg előrehaladás. És ez nem utolsósorban az Egyesült Államok ellenállásának tudható be.
Némely elemzők szerint az ázsiai kontinensen a kínai jüan lehetne a dollár alternatívája. Bár akár újabb deviza is megjelenhet, akár virtuális is – véli Szergej Hesztanov, az ALOR cégcsoport ügyvezető igazgatója.

Az euró szintén szintetikus termékként kezdődött, ecu volt a neve, fizikailag nem létezett, nem léteznek ilyen bankjegyek, pénzérmék, de államközi elszámolásokat folytattak ecuban. Meglehet, a világban nem egy, hanem több ilyen közös deviza alakulhat ki.
Nem véletlen, hogy az új világdeviza témája éppen most vált nagyon időszerűvé. A héten Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán szerződést írt alá Eurázsiai Gazdasági Unió kialakításáról. A világ gazdasági térképén újabb óriási piac jelent meg, amelyhez máris csatlakozni kíván több szomszédos ország. Így, csak idő kérdése, hogy az unión belül az egyik tagország devizájában, ill., meglehet, új egységes devizában folytassanak elszámolásokat.


Ami pedig az Egyesült Államokat illeti, Amerikában már régóta hangoztatják, hogy sürgősen felül kell vizsgálni Washington gazdasági politikáját. Egyebek között az éleslátó prognózisairól híres Jim Sincleair nagykereskedő figyelmeztetett: Oroszország egykönnyen előidézheti az olajdollár összeomlását, ha a kőolajért és földgázért nem dollárokat, hanem eurót, ill. jüant fog követelni. Az európaiak ennek csak örülhetnek, hiszen nekik nem kellenek majd a devizapiacok. Az amerikai deviza eltemetése pedig – tekintettel a horribilis államadósságra – reálisan csődbe juttathatja Amerikát. – hungarian.ruvr.ru

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM