ÁRFOLYAMKOCKÁZAT – ZAVAR A BÍRÓSÁGOKON! JÖHET A VÁLTOZÁS?

ÁRFOLYAMKOCKÁZAT - ZAVAR A BÍRÓSÁGOKON! JÖHET A VÁLTOZÁS?

ÁRFOLYAMKOCKÁZAT – ZAVAR A BÍRÓSÁGOKON! JÖHET A VÁLTOZÁS?

[good_old_share]


A Kúria szerint nem elég egyértelmű az uniós döntés devizaügyben -írja a Mérce.

 

Az Európai Unió Bírósága (EUB) szeptemberben hozott döntést egy 2013-as magyar devizahiteles per kapcsán, miután az ügyet elbíráló Fővárosi Ítélőtábla azzal a kérdéssel fordult az uniós bírósághoz, hogy a nemzeti bíróság értékelheti-e tisztességtelennek az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő feltételét annak ellenére, hogy a feltétel a magyar jogszabályok szerint érvényes.Azért volt fontos a kérdés, mert ugyan Magyarország 2014-ben olyan törvényeket fogadott el, amelyek a deviza alapú kölcsönszerződésekben megszüntettek bizonyos tisztességtelen feltételeket, az új törvények azonban továbbra is a kölcsönt felvevőre terhelték az árfolyamkockázatot.

Az EUB szeptemberi döntése értelmében a magyar bíróságok megvizsgálhatják a devizahitelek árfolyamkockázatának ügyfélre való terhelését, és tisztességtelennek nyilváníthatják az ezzel kapcsolatos szerződési feltételeket, ha azok a  hitelfelvevő számára nem voltak világosan megfogalmazva.

Ez a döntés ugyan csak iránymutatásként szolgál, nem köti a magyar bíróságot, segítségül viszont szolgálhat a jövőbeni devizahiteles perekben. Vagy talán mégsem?A 24.hu értesülése szerint komoly zavart okozott a főbírák körében az EUB döntése, mivel annak ellenére, hogy a Kúria azt kommunikálta a nyilvánosság felé, hogy az ítélet sok tekintetben megerősíti a bíróság eddigi gyakorlatát, ezért nincs szükség újabb, általános jellegű elvi iránymutatás kibocsátására, a Kúria tanácselnöke belső körlevélben írta meg, szerinte érdemes lenne újra az EUB-hoz fordulni.

 

Kérdéses például, hogy azokban az esetekben, amelyekben megállapítják, hogy érvénytelen a hitelszerződés, mekkora mértékben kell megosztozni a banknak és az adósnak az addig teljes mértékben az adósok által viselt árfolyam-különbözeten. Emellett azt is írta, hogy ha az EUB által vizsgált ügyben a tájékoztatás nem volt megfelelő, akkor „aligha lehet olyan tájékoztatás, amely tisztességesnek tekinthető.”

A 24.hu megkereste a Kúriát a levéllel kapcsoaltban, a kérdéseikre azonban közölték, hogy a portál birtokába került levél „előkészítő belső bírósági munkaanyag a konzultatív testület ülésére”, és nem a bíróság véleményét tükrözi, hanem a testületi megbeszélésre szánt gondolatokat vet fel.

A portál viszont úgy tudja, a levelet számos bíró megkapta, olyanok is, akik nem tagjai a kúria konzultatív testületének. A Kúria azt is közölte, hogy „a munkaanyag és a Konzultatív Testület véleménye között nincs ellentmondás.”

A Kúria azonban mindeddig azt kommunikálta kifelé, hogy minden rendben van, nincs szükség semmilyen további lépésre, a Kúria tanácselnöke viszont arról írt levelében, hogy az EUB  kulcsfontosságú kérdésre nem adott választ.

Ráadásul a HVG birtokába is került egy levél nemrég, amelyben Czukorné Farsang Judit, a Fővárosi Ítélőtábla (korábban innen indult az egész ügy) tanácselnöke azt írta az alsóbb fokú bíróságoknak:“a költséges perindítások elkerülése érdekében mihamarabb le kellene lohasztani a devizahiteles fogyasztók reményeit, amelyeket az Európai Unió Bíróságának ítélete után táplálnak.”

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A bíró szerint ugyanis az EUB döntése arra nem adott támpontot, hogy milyen kritétiumoknak kellene megfelelnie a tisztességes tájékoztatásnak, így ezt minden egyedi ügyben az eljáró bírónak kell megítélnie.
Korábban Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla, a Magyar Bírói Egyesület elnöke, azt mondta:

„azok a devizahiteles-törvények, amelyek alapján el kell bírálni a szóban forgó hitelszerződéseket, nem „adóspártiak” feltétlenül, így jogértelmezésük sem lehet az.”

Ez azért érdekes, mert az EUB ítélete szerint a  2014-es magyar elszámolási törvények nem jelentenek akadályt, a magyar bíróságok tehát akár semmissé is nyilváníthatnak hitelszerződéseket.
A Kúrián belül tehát több ellenvélemény is felmerült az EUB döntésével kapcsolatban, mely szerint azokban az esetekben, amelyekben a feltételt a szerződésben nem világosan és érthetően fogalmazták meg, a nemzeti bíróság megvizsgálhatja, hogy az olyan tisztességtelen feltételnek minősül-e, amely nem kötelezi a hitelt felvevőt. Kifelé mégis azt kommunikálja, minden rendben.

loading…


A probléma csak az, hogy tömegesen indulhatnak újra a felfüggesztett devizahiteles perek, miközben a bírók nem igazán veszik figyelembe az EUB hitelkárosultaknak kedvező döntését, a bankok jogászai pedig előszeretettel érvelnek a Kúria közleményére, amely szerint nem okozott új helyzetet az EUB döntése.

A Kúrián belüli ellenérzések híre sajnos épp az ügyben leginkább érintett devizahitel károsultakhoz nem jut el, illetve az sem utolsó szempont, hogy a Kúria feltegye a felmerülő kérdéseket az EUB-nak, melyek megválaszolásával talán marad egy utolsó reménysugara a hitelkárosultaknak.

A „deviza”-hiteles probléma megoldását nagymértékben segítheti az, ha minél többen értesülnek róla! Olyanok is, akiket esetleg közvetlenül nem érint. Te azzal is sokat segíthetsz, ha a „devizás” cikkeinket, videóinkat megosztod!

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM