A KÚRIA HALOGAT, A BÍRÓSÁG PEDIG MEGSEMMISÍTI A HITELSZERZŐDÉST

A KÚRIA HALOGAT, A BÍRÓSÁG PEDIG MEGSEMMISÍTI A HITELSZERZŐDÉST

Megsemmisítettek egy hitelszerződést

Miközben a Kúria halogatja a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos jogegységi határozat hiányzó pontjainak megalkotását, a újabb lakossági hitelszerződést semmisített meg bíróság a napokban. A bank nem írta le előre a törlesztő részleteket.


loading...

A Fővárosi Törvényszék másodfokú döntésével decemberben megsemmisítette a Budapest Bank 2007-ben megkötött lakossági hitelszerződését. Az ítélet megváltoztatta az elsőfokon hozott döntést, és teljes mértékben az adós felperesnek adott igazat.

A törvényszék szerint a bank elmulasztotta a törlesztőrészletek feltüntetését az eredeti szerződésben. A szerződéskötés időpontjában hatályos hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint viszont érvénytelen és semmis az a fogyasztási, illetve lakossági kölcsönről szóló megállapodás, amelyben nem rögzítették a havonta fizetendő részletek számát, összegét, és a törlesztések időpontját.

A bíróság szerint a rendelkezés azzal a céllal született, hogy megvédje a fogyasztókat, és hogy kötelezően a rendelkezésükre álljon minden szükséges adat a fizetési kötelezettségek teljesítéséhez.


A bank azzal érvelt, hogy a részletek feltüntetése azért hiányzott a szerződésből, mert a változó körülmények miatt nem lehetett előre egzakt módon kiszámolni. A bíróság ezt nem fogadta el, leszögezve: nem volt akadálya annak, hogy a pénzintézet meghatározzon egy törlesztő részletet azzal a kikötéssel, hogy bizonyos feltételek mellett az összeg változhat.

Forrás: Index.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MAGYAR KATONÁK TESTÉT TALÁLTÁK MEG A GLECCSERBEN
MAGYAR KATONÁK TESTÉT TALÁLTÁK MEG A GLECCSERBEN

Trento – Egyre-másra bukkannak 100 évvel ezelőtt jégbe fagyott világháborús csatajelenetek nyomaira a régészek az olasz Trento tartományban, ahol négy...

A NAGY DURRANÁS-A DÜHÖS "DEVIZA"-"HITELESEK" KÖZÖTT KERESIK A BANKROBBANTÓT.
A NAGY DURRANÁS-A DÜHÖS “DEVIZA”-“HITELESEK” KÖZÖTT KERESIK A BANKROBBANTÓT

Fizetésképtelen devizások adatait kérte be a rendőrség. Nem kizárt, hogy közülük állt valaki bosszút a Béke téren hétfőn. A Blikk...

Close