MAGYAR KATONÁK TESTÉT TALÁLTÁK MEG A GLECCSERBEN

MAGYAR KATONÁK TESTÉT TALÁLTÁK MEG A GLECCSERBEN

Trento – Egyre-másra bukkannak 100 évvel ezelőtt jégbe fagyott világháborús csatajelenetek nyomaira a régészek az olasz Trento tartományban, ahol négy éven át hófödte hegyoldalakon harcoltak egymással Olaszország és az Osztrák–Magyar Monarchia seregei.

Az olvadó gleccser az elmúlt években fegyverek, katonai eszközök és mumifikálódott holttestek tucatjait izzadta ki magából.

loading...


– Hosszú, meleg időszakok során akár négy-öt világháborús holttestet is találunk, de a hegyek nagy részét nem fésüljük át. Ennél jóval többről lehet szó, hiszen egy-egy csatában a feljegyzések szerint 30-40 katona is nyomtalanul eltűnt a hegyekben – mesélte a Blikknek dr. Franco Nicolis, a trentói Régészeti Örökségvédelmi Iroda igazgatója.

A helyszínen rögzített nyomokból nagyon sok mindenre fény derül, bár eddig még csak egy olasz katonát sikerült név szerint is azonosítani. Egy 2012 nyarán talált holttest vizsgálata például kiderítette, hogy egy 17 éves fiú maradványait találták meg, akivel egy tüzérségi lövedék repesze végzett.

– A srapnel még ott volt a koponyájában. A Monarchiáért harcolt, könnyen lehet, hogy magyar fiú volt – mondta el Nicolis. Hozzátette: a harcoló feleknek közös ellenségük is volt: a –30 fokos hideg és a lavinák több ezer katona életét olthatták ki a négy év alatt.


loading...

– A frontvonal jó része 3000 méter magasban húzódott. A régészeti leleteket a gleccser olyan jó állapotban megőrizte, hogy az ember valósággal még érzi a háború szagát – jegyezte meg az olasz professzor.

Ám nem csak holttestek kerültek elő a jég alól. Olasz régészek egy 3630 méter magasan végzett ásatáson rábukkantak egy fából épített viskóra, amely az osztrák–magyar hadsereg által üzemeltetett kötélpálya motorját rejtette: ezen szállították az utánpótlást  a csapatoknak.

– A kunyhóban magyar pénzérméket, cseh képeslapokat és cirill betűs újságokat is találtunk – újságolta Franco Nicolis.

K. I.  Forrás-Blikk

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A NAGY DURRANÁS-A DÜHÖS "DEVIZA"-"HITELESEK" KÖZÖTT KERESIK A BANKROBBANTÓT.
A NAGY DURRANÁS-A DÜHÖS “DEVIZA”-“HITELESEK” KÖZÖTT KERESIK A BANKROBBANTÓT

Fizetésképtelen devizások adatait kérte be a rendőrség. Nem kizárt, hogy közülük állt valaki bosszút a Béke téren hétfőn. A Blikk...

8 OK ARRA, HOGY PROPOLISZT HASZNÁLJUNK
8 OK ARRA, HOGY PROPOLISZT HASZNÁLJUNK

A propolisz egy ragacsos, gyantaszerű anyag, melyet a méhek a fák rügyéből és kérgéből szivárgó váladékból állítanak elő. A propolisz...

Close