PÉNZMOSÁS? FERENC PÁPA KIRÚGTA XVI. BENEDEK BIZALMASÁT

FERENC PÁPA KIRÚGTA XVI. BENEDEK BIZALMASÁT

Leváltotta az IOR vatikáni bankot eddig felügyelő bíborosi bizottság elnökét és három tagját Ferenc pápa szerdán. A mostani vesztesek között van XVI. Benedek pápa bizalmasa, Tarcisio Bertone bíboros, a Szentszék egykori második embere.

A bizottság tavaly februárban XVI. Benedektől kapott ötéves mandátumot, a pápa lemondása előtt tíz nappal. Ferenc pápa most teljesen megújította az öttagú bizottságot, a folyamatosság biztosítására egyedül Jean-Louis Taurant hagyta meg a helyén.

loading...

A pápa menesztette a testület vezetőjét, Tarcisio Bertonét, aki ezt a tisztséget megtartotta, miután tavaly távozott a szentszéki államtitkárság éléről. Az egyházfő leváltotta a bizottság tagjaként dolgozó Domenico Calcagno bíborost az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) elnökét is.


Eddig pénzmenekítő hely volt
A terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni nemzetközi előírásoknak eleget téve az IOR-nál nyitott majdnem 19 ezer számlából tavaly 1200 nem egyházi számlatulajdonost szólítottak fel arra, hogy helyezze át pénzét más pénzintézetbe. A felszólítottak között volt Irán, Irak, Indonézia és Szíria római nagykövetsége.

A vatikáni bank lapjait októberre fordulva teregette ki Róma.

A következő öt évben Christoph Schönborn bécsi érsek, Thomas Collins torontói érsek, Santos y Abril Castelló, a római Santa Maria Maggiore pápai bazilika főpapja, Jean Louis Tauran, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, valamint Pietro Parolin szentszéki államtitkár lesz a tagja.

Ferenc pápa is bizalmi embert hoz a posztra


loading...

Az új bizottsági tagoknak kell megválasztaniuk a testület új elnökét. A VaticanInsider hírportál arra emlékeztetett, hogy eddig a mindenkori szentszéki államtitkár – Bertone, előtte pedig Angelo Sodano – vezette az IOR-t felügyelő bíborosokat, de most Santos y Abril Castelló, Buenos Aires egykori apostoli nunciusa tűnik esélyesnek.

A bíborosi bizottság megújításával Ferenc pápa újabb lépést tett az IOR működési átalakítására. A tavaly februártól Ernst von Freyberg német bankár vezette vatikáni bankról az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága decemberben közölte második jelentését, további belső átalakítást sürgetve az átláthatóság érdekében.

Forrás: MNO.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A KÚRIA HALOGAT, A BÍRÓSÁG PEDIG MEGSEMMISÍTI A HITELSZERZŐDÉST
A KÚRIA HALOGAT, A BÍRÓSÁG PEDIG MEGSEMMISÍTI A HITELSZERZŐDÉST

Megsemmisítettek egy hitelszerződést Miközben a Kúria halogatja a devizahiteles ügyekkel kapcsolatos jogegységi határozat hiányzó pontjainak megalkotását, a újabb lakossági hitelszerződést...

MAGYAR KATONÁK TESTÉT TALÁLTÁK MEG A GLECCSERBEN
MAGYAR KATONÁK TESTÉT TALÁLTÁK MEG A GLECCSERBEN

Trento – Egyre-másra bukkannak 100 évvel ezelőtt jégbe fagyott világháborús csatajelenetek nyomaira a régészek az olasz Trento tartományban, ahol négy...

Close