A Bíróság az adósok ellen folyó végrehajtási eljárást megszüntette!

Precedens értékű ítélet született a Dunaújvárosi Járásbíróságon, deviza, svájci frank alapú kölcsön ügyben. A bank által egyoldalúan megfogalmazott kölcsönszerződést a bíróság jogszerűtlennek ítélte és az adósok ellen folyó végrehajtási eljárást megszüntette.

Dr. Komjáti Sándor szerint precedens értékű ítéletet hozott a bíróság (Fotó: Szijártó János)Dr. Komjáti Sándor

Dr. Komjáti Sándor szerint precedens értékű ítéletet hozott a bíróság (Fotó: Szijártó János)

Erről dr. Komjáti Sándor tájékoztatta a Naplót. A tapolcai ügyvéd elmondta, hogy két ügyfele nevében kezdeményezett pert az egyik kereskedelmi bank ellen.

– Keresetet nyújtottunk be a végrehajtás megszüntetése érdekében, amivel a bíróság egyetértett és első fokon megszüntette a folyamatban lévő végrehajtási eljárást.  

A bíróság az ítéletét indokolásában kifejtette, hogy egyetért az előadott érvekkel. A fogyasztási lakossági kölcsön szerződés ugyanis nem tartalmazza a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, a folyósításkor és  a törlesztéskor aktuális devizaárfolyam közötti különbséget,(árfolyamrést) amely a felpereseket terhelte, ezért a szerződés érvénytelen. Tisztességtelen az a magatartása a banknak, hogy nem nyújtott semmilyen tájékoztatást az árfolyamkockázattal kapcsolatban és nem értelmezte az árfolyamrés lényegét, holott ezek a kérdések olyan szakértelmet igénylő kockázatelemzést tesznek szükségessé, amely kizárólag az ilyen jellegű pénzügyi tevékenységet folytató bank oldalán van meg. Ezért tisztességtelen és semmis az olyan szerződési kikötés, amelyet az általános szerződési feltételként megfogalmazó fél egyoldalúan köt ki de amelynek értékeléséhez megfelelő szakértelem mindenképpen szükséges.

A pénzpiacokat, az árfolyamkockázatokat „üzleti gyakorlata révén” ismerő bank így tisztességtelenül jut kedvezőbb helyzetbe a rejtett a felperesek, adósok által fel nem mérhető kockázatból eredően. A bíróság abban is egyet értett az általam képviselt felperesekkel, hogy az egyoldalú kamatemelés szintén jogszabályba ütközik, mert nem átlátható, nem kiszámítható, nem érthető – hangsúlyozta dr. Komjáti Sándor ügyvéd

Azt is megtudtuk, hogy a bíróság a végrehajtás megszüntetésén túl kötelezte az érintett bankot az ügyvédi, végrehajtási költségek kifizetésére.

– Úgy gondolom, hogy a bíróság bátor és jogszerű döntést hozott egy olyan ügyben, amely sajnos sokakat érint hazánkban. Azonban a szóban forgó, precedens értékű bírói döntés jelzi minden hitel-károsult számára, van remény arra, hogy a jogtalanul kifizetett végrehajtási költséget, a jogtalanul megemelt kamatköltséget visszapereljék a banktól. Ez az esemény láncreakciót indíthat el hazánkban, és akkor még nem beszéltünk a gépkocsi hitelek körüli anomáliákról, amelyek szintén rengeteg család életét keserítették meg – tette hozzá az ügyvéd.

Forrás: veol.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM