Milliókat kapnak vissza a bank ügyfelei

A hitelintézeti törvényt megsértve új díj bevezetésével terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire a KDB Bank Zrt., a PSZÁF tízmilliós bírságot szabott ki rá és megtiltotta a jogsértés folytatását. A felügyelet szerint a banknak a jogtalanul beszedett több tízmillió forintot is vissza kell fizetnie az ügyfeleknek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) idén januárban rendkívüli adatszolgáltatás keretében kért információkat a hazai pénzforgalmi szolgáltatóktól arra vonatkozóan: a tranzakciós illetékről szóló jogszabály tavaly július végi kihirdetésétől fogva módosítottak-e szolgáltatási díjaikon, vezettek-e be új díjat, változtattak-e díjszámítási módszerükön, s mindezt mely megalapozó dokumentumok alapján végezték. Az első adatszolgáltatási válaszok alapján a PSZÁF márciusban fogyasztóvédelmi témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatónál.

loading...

A KDB Bank Zrt-nél végzett vizsgálat megállapította: a bank 2013. január 1-jétől „Illetékköteles fizetési művelet felára” elnevezéssel új díj alkalmazását kezdte meg a már korábban megkötött számlaszerződései esetében, a hitelintézet által elismerten a tranzakciós illeték áthárításának okából. A hitelintézeti törvény rendelkezése szerint azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható.

A törvénynek ezt a lépést tiltó passzusa olyan ügyfélvédelmi rendelkezés, amelynek célja, hogy az ügyfelek a szerződéskötéskor előre megismerhessék, hogy a pénzügyi szervezet a szerződés tartama alatt pontosan milyen díjakat alkalmazhat a szolgáltatás nyújtása során.

A történtek miatt a PSZÁF a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a KDB Bank Zrt.-re. A PSZÁF egyúttal kötelezte a hitelintézetet: legkésőbb 2013. július 31-ig fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük „Illetékköteles fizetési művelet felára” jogcímen a határozat kézhezvételéig jogszabály sértő módon beszedett díjak összegét. A hitelintézet a vizsgálat adatai szerint havonta közel 20 millió forint összegű díjat szedett be jogszerűtlenül, így az intézménynek a 2013. január-május hónapokat érintően mintegy 80 millió forintnyi összeget kell visszatérítenie ügyfeleinek.

A PSZÁF több pénzforgalmi szolgáltató esetében még vizsgálja azok tranzakciós illeték bevezetésével kapcsolatos lépéseit. Az eljárások eredményét a hatóság – az eddigi gyakorlatának megfelelően – nyilvános határozataiban teszi közzé.

loading...

 

Forrás: index

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A Bíróság az adósok ellen folyó végrehajtási eljárást megszüntette!

Precedens értékű ítélet született a Dunaújvárosi Járásbíróságon, deviza, svájci frank alapú kölcsön ügyben. A bank által egyoldalúan megfogalmazott kölcsönszerződést a...

“ITT AZ IDŐ!” -Egy továbbított levél Orbán Viktornak és a kormánypárti FIDESZ vezetőknek

(A levelet változtatás nélkül közöljük) Bevezető:  Hogy is mondta volt Krassó György a "Rendszerváltás" hajnalán 1989 június 27-én:  "Minden politikai...

Close