A BANKOK “ELSZÁMOLTATÁSÁNAK” MENETRENDJE

A BANKOK "ELSZÁMOLTATÁSÁNAK" MENETRENDJE.

A BANKOK "ELSZÁMOLTATÁSÁNAK" MENETRENDJE

 

Sajnos ismét csak azt mondhatjuk, hogy ez a kormány hivatalos álláspontja. Természetesen az egész problémakört kiváltó valódi okról, – miszerint a "devizahitelek" valójában befektetési szerződések, szó sem esik. A kormány és a bankrendszer is érzi annak a súlyát, hogy amennyiben ez bizonyítást nyerne, mivel járna az egész pénzügyi rendszerre nézve.

November közepére érhetnek véget a devizahitelekkel kapcsolatos másodfokú bírósági eljárások, míg a Kúria az év végén, legkésőbb január első felében zárhatja le a felülvizsgálati eljárásokat, ezután pedig megkezdődhet az elszámoltatás – mondta az igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten újságíróknak.
Trócsányi László azután beszélt erről, hogy tájékoztatást adott Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a devizahiteles-perek állásáról. A miniszter hozzátette: jövő év novemberéig minden fogyasztói hitelfelvevői csoporttal lezajlik az elszámolás.

Ismertette: a mintegy 400, pénzintézeti tevékenységre jogosult közül 79 nyújtott be keresetet az állam ellen. Közülük első fokon 59 eljárás zárult az állam teljes pernyertességének kimondásával, háromban az alperes részleges pernyertességét mondta ki a bíróság, míg négy eljárást felfüggesztett a bíróság és az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult.

Trócsányi László helyesnek ítélte, hogy a precedensértékű, nemzetközi szinten is figyelemmel kísért ügyben az Ab is állást foglal, szerinte azonban a jogszabály kiállja az alkotmányosság próbáját. Megismételte: a jogszabály elfogadását széles körű előkészítés előzte meg, arról mind a gazdasági tárcával, mint a Magyar Nemzeti Bankkal, mind pedig az Országos Bírósági Hivatallal konzultáltak, de tárgyaltak a bankszövetséggel is.

Fair bankok, forintosítás

Rogán Antal arról számolt be, hogy az igazságügyi tárca már megkezdte a fair bankokról szóló jogszabálytervezet előkészítését, amely rögzítené a fogyasztóknak nyújtandó hitelek feltételeit. Hozzátette: a Fidesz-frakció várhatóan november 4-én tárgyal erről, és ekkor kerülhet a képviselőcsoport elé a devizahitelek forintosításának ügye is.

Közölte: a fair bankrendszerről szóló, németországi példa alapján készülő jogszabálytervezettel kapcsolatos munkába más tárcák mellett a Fidesz szakértői is bekapcsolódnak. A Fidesz frakciója kitart amellett, hogy Magyarországon a lakosságnál nem maradhat devizahitel, végig kell vinni a forintosítást – rögzítette Rogán Antal.

A frakcióvezető úgy fogalmazott: a bankok elszámoltatásának első fejezete sikerrel zárult, azt 72–7-re a magyar családok nyerték. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az elszámoltatást folytatni kell, ezért arra kérte a tárcát: egyetlen ügyet se hagyjanak veszni.

Levél az államfőnek

Rogán Antal szerint a bankok agresszív eszközzel, időhúzó, nyomásgyakorló technikával élnek, amelyet – mint mondta – meg kell akadályozni. Ezért arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy a lehető leghamarabb, a rendelkezésre álló időn belül hozza meg döntését. A frakcióvezető közölte azt is, hogy képviselőcsoportja nevében csütörtökön levélben fordul az államfőhöz, kérve: ne engedjen a bankok nyomásgyakorlásának, és írja alá az elszámoltatási törvényt.

Trócsányi László arra a kérdésre, hogy egyes bírók szerint nem állt rendelkezésre elegendő idő szakértők kirendelésére, illetve hogy az állam nem léphetett volna fel peres félként, úgy felelt: nincs kizárva a szakértő kirendelésének lehetősége, ám szerinte probléma van akkor, ha a kamatemelés, az egyoldalú szerződésmódosítás kérdése nem egyértelmű és ahhoz szakértő szükséges. Trócsányi László úgy ítélte meg, hogy az eljárásokra elegendő idő állt rendelkezésre és közölte azt is: az állam a törvényhozó döntése alapján szerepel a perben, erre lehetőség van akkor, ha a társadalom számára súlyos helyzetekre keres megoldást a jogalkotó.

A kormány kötelessége

Ezt Rogán Antal azzal egészítette ki: a kormány kötelessége, hogy segítse a magyar családokat a tisztességtelenül elvett pénzek visszaszerzésében. Szerinte ha 1,3 millió ember kezdene pereskedni a pénzintézetekkel, sosem történne meg a bankok elszámoltatása.

Trócsányi László egy újságíró kérdésére megerősítette, hogy betörtek a lakásába, de közölte, semmi olyat nem vittek el otthonából, ami összefüggne miniszteri tevékenységével.

Végigviszik a bankok elszámoltatását

A bankszövetség „pökhendi és agresszív” megnyilvánulásai ellenére a kormánytöbbség végigviszi a bankok elszámoltatását – mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy korábbi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint a kormány által javasolt új törvénytervezetben (a fair bankokról) a lakossági forinthiteleknek 3 vagy 5 évre rögzített szinten, vagy a Buborhoz képest rögzített kamatfelárral kellene kamatozniuk. – MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM