HOPPÁ! A BANKOK MÉGIS KÁRTÉRÍTÉSSEL TARTOZNAK?

HOPPÁ! A BANKOK MÉGIS KÁRTÉRÍTÉSSEL TARTOZNAK?

HOPPÁ! A BANKOK MÉGIS KÁRTÉRÍTÉSSEL TARTOZNAK?

[good_old_share]


Az alábbi cikk a hiteles Mozgalom weboldalán jelent meg.

 

Német devizahiteles ügy – kártérítéssel.

loading...A német Szövetségi [Legfelsőbb] Bíróság (BGH- Bundesgerichtshof) a napokban publikálta 2017.12.09-i ítéletének írásbeli indokait.

Ezek szerint az olyan esetekben sem kerülhető el, hogy a külföldi devizanemben eladósodott adós kártérítési kérelmét vizsgálja a bíróság, amikor a szerződés egyébként érvényesen létrejött.

A kölcsönszerződés megkötése előtt ugyanis szükségképpen létrejön a bank és a fogyasztó között egy tanácsadási szerződés, amelynek a megszegése a bank által (elégtelen fogyasztó felvilágosítás) kártérítési kötelezettséghez vezet a fogyasztó irányában.

Az eset lényege:

 

A felperes egy észak-rajna-vesztfáliai község, az alperes egy, a közösségi finanszírozás területén tevékenykedő bank. 2007 júniusának végén hat kölcsönszerződés állt fenn köztük, melyek összértéke meghaladta a 20 millió eurót.

A svájci frank árfolyamának elszállását követően a felek között vitás volt, hogy elegendő volt-e a bank által adott kockázatfeltárás és a kockázat elhárítására felajánlott alternatívák. A község állítása szerint azonban még amennyiben az említett deficitek nem is eredményeznék automatikusan a szerződés érvénytelenségét, akkor is lehetséges kártérítéssel élnie a bankkal szemben.

loading...A banki adós keresetét mind a törvényszék (Landgericht), mind pedig az ítélőtábla (Oberlandesgericht) elutasította, míg végül a BGH új eljárásra utasította az alsóbb bíróságokat a kártérítés összegének megtárgyalása céljából.

A magyar fogyasztó rögtön fel is teheti magának a kérdést: amikor Magyarországon vett fel devizahitelt a kockázatokról és a kockázatok elhárításának vagy mérséklésének lehetőségéről miért nem kapott hasonló tájékoztatást?

Az eset lehetséges következményei a magyar joggyakorlatot illetően:

 

Nem csak magánszemélyek, hanem akár cégek / szervezetek esetében is probléma nélkül megállapítható a fogyasztói minőség.

Annak ellenére lehetséges kártérítési igénnyel élni a bankkal szemben, hogy a szerződés maga érvényes.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Korábbi jogerősen elbukott érvénytelenségi per sem lehet abszolút akadálya a kártérítési pernek. A kártérítési ügyekre nem vonatkozik sem az elszámolási törvény, sem pedig a Kúriának az eddigi, a fogyasztók érdekeivel ellentétes döntései.

NCK: Tehát megállapítható, hogy ezen az elven a Magyar „deviza”-károsultaknak is (Európai Uniós állampolgárként) jó esélyei vannak a kártérítésre.

Ha részletesen meg szeretnéd ismerni az ügyet, akkor KATTINTS IDE.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MI NEM ADJUK! ÉS TI?
MI NEM ADJUK! ÉS TI?

MI NEM ADJUK! ÉS TI? [good_old_share] Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll! Az elköteleződés hatalma. – Amikor mindenki előtt felvállalod a célodat,...

EGYBEHANGZÓ AKARATNYILVÁNÍTÁS HIÁNYA.
EGYBEHANGZÓ AKARATNYILVÁNÍTÁS HIÁNYA.

EGYBEHANGZÓ AKARATNYILVÁNÍTÁS HIÁNYA. [good_old_share] Érdemes elolvasni! NCK: „deviza”-károsultak figyelmét felhívjuk arra, hogy Dr. Marczingós László ügyvéd úr munkásságát kövessék, mert...

Close