VALÓDI CIVIL SZERVEZŐDÉS MENTÉN LEHET ÉRDEKVÉDELMET GYAKOROLNI

VALÓDI CIVIL SZERVEZŐDÉS MENTÉN LEHET ÉRDEKVÉDELMET GYAKOROLNI.

VALÓDI CIVIL SZERVEZŐDÉS MENTÉN LEHET ÉRDEKVÉDELMET GYAKOROLNI

 

Nagy Éva, Hiteltársulás: Ahhoz, hogy egy társadalmi problémára valódi civil választ lehessen adni, a társadalomnak öntudatra kellett ébredni.

 

Mindennek az alapja a tudás, az ismeretek szerzése, megosztása, és itt pontosan nem a médiára gondolok, hanem valódi civil érdekközösségek egyre nagyobb szerepére, ami kontrollálni képes egy hatalmat.
Mert a devizahitelesek ügye túlmutatott a problémán: Mo-n olyan soha többé nem fordulhat elő, hogy jogalkotói vagy jogalkalmazói problémák miatt 3 millió ember váljék jogfosztottá törvénytelen szerződések miatt, aminek jogorvoslata nem volt biztosítható.

Hiába fordultak az emberek a hatóságokhoz, azok nem voltak illetékesek, sem a PSZÁF, sem a GVH. 
A Bíróságok ellentmondásosan ítélkeztek, a T. Kúrián kifogott Kásler Árpád ügye. Nem volt fogyasztóvédelem, és nem volt valódi jogorvoslat sem.

Most elérkezett az idő, és helyre kell rakni a dolgokat, a törvénytelen szerződésekből eredő tisztességtelen tételekkel kártalanítani kell az adósokat!Az ismeretek és a pénzügyi tudás nélkül devizahitel áldozataivá váltunk, mert azzá tett bennünket a külföldi bankok gátlástalan profitéhsége.
A média azt mosta az agyunkba éveken át, hogy mi voltunk a felelőtlenek, hogy felvettük a hitelt. 2011-ig mást sem hallottunk éveken át,hogy nem mértük fel a kockázatokat, miért nem végeztük el előtte a bankárképzőt.

És mi ezt évekig bevettük, teljes sötétségben éltünk, és közben csontig kifosztottak bennünket és az országot. 
De hála a civil önszerveződéseknek,a közgaszdászainknak, jogászainknak, elindult egy ismeretterjesztési folyamat, és 2012 év végére jutott el ez a mozgalom olyan szintre, hogy mindenki értett-tudott mindent erről a rablóhitelről.Hogy előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból nagy értékre és érdekkörre elkövetett csalássorozat történt, aminek eredménye 3000 halott, több száz ezer széthullott család, 200000 kilakoltatásra váró család, és másfél millió kilátástalanságba taszított ember.

Ezt mindig és mindig, újra és újra el kell mondani, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

A több éves közös küzdelem elindított egy tisztulási folyamatot a pénzügyi szektorban, részben a remélt központi intézkedések kapcsán, részben amiatt, hogy az emberek és a bankok közti asszimmetria megszűnőben van. Most új időszámításra van szükség, hogy valami jobb elkezdődjön a pénzügyi élet teljes területén. Az olyan általunk gyűlölt szavak mint pl: bank, devizahitel, uzsora, átverés, árverés, végrehajtás, ami rémálommá tették az elmúlt éveinket, eltűnhessenek a szótárainkból.

Valódi versenyt kell teremteni, tisztességes hitelezési feltételekkel. Szolgáltatássá kell tenni újra a hitelezést, mert hitel nélkül nincs fejlődés. De az emberek bizalma olyan mértékben rendült meg a bankokban, hogy idő kell, amíg ez a helyzet normalizálódik.

A civilek mozgalmai, a devizahiteles perek révén elindult valamiféle megoldási javaslat a kormányzat részéről, és megszületett az elszámolási törvény I, és II., ami egyrészt véget vet ennek a rablóhitelezésnek, az emberek bankszterizmus általi rabszolgasorba taszításának, másrészt elindíthatja az új magyar felségjelű bankokkal a hitelezést, normális, nyugati demokráciákban ismert és alkalmazott módon és tisztességes keretek között.

Reméljük, hogy így lesz, de vannak komoly kérdőjelek a törvények körül, és a Ft-ra váltás árfolyama sem ismert, a perlési lehetőségekről nem is beszélve. Így nem engedhetjük el egymás kezét, és az összefogás, a tudás és erő koncentrációja még nagyobb kényszerként lép elő.
Bármennyire nem abban az irányban haladunk, hiszek abban, hogy ennyi tudás, szándék és akarat nem válhat semmivé, és a jövő a civil kezdeményezésé, mert van létjogosultsága.
Ezt kell megtanulnunk, hogy a jövőben az élet minden területén felkészültek legyünk,hogy felelős döntést hozzunk,hogy ismereteket osszunk meg, és higgyünk magunkban, igazunkban, és abban, hogy jó célok mentén, összefogással mindent el lehet érni, békés úton is, ha megfelelő módon kommunikáljuk a problémánkat!

De nem spontán akciókkal, hanem tudatos és szervezett nyomásgyakorlással.
Minden téren csak a civil önszerveződés és összefogás eredményezi, hogy javuljon a jog és érdekérvényesítő képességünk. Végig kell járni a hazai jogi útvesztőket és annak összes kálváriáját, és ha az nem vezet eredményre, akkor igénybe kell venni tömegesen a nemzetközi lehetőségeket az EU-ban, mind a perben, mind pedig az egyéb jogorvoslatok terén.A szerzett állampolgári és alkotmányos jogok alapvetések, azokat nem veszíthetjük el.
Fel kell építeni egy civil normakontrollra épülő, ellenőrizhető működésű államigazgatási hierarchiát, hatáskörökkel, személyre szóló ellenőrizhető és megkövetelhető felelősséggel.
Az ún. „ kollektív felelősség” kategóriáját törölni kell a szótárból.

Ehhez elszámolás és elszámoltatás kell, és az Állami Számvevőszék vagy más szerv törvényességi felügyeleti ellenőrzésekkel és szankciókkal biztosítsa a demokrácia, az állampolgárok védelmét és a törvények betartását.
Az internetadó legyen a főpróbája annak, hogy a civilek egységbe tömörülése eredményt érhet el, mert ez is a szólás-szabadság korlátozása, mert csökkenti az ismeretek megszerzését, továbbítását, megosztását.

A tudás az egyetlen fegyver, amit a hatalom nem tud elvenni az emberektől.
Ugyanakkor a tudás az a hatalom, amivel mindent, és mindenkit le lehet győzni, ez csak idő és kitartás függvénye! – Nagy Éva, Hiteltársulás

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM