MILLIÁRDOS BÍRSÁGOT SZAB KI AZ MNB A BANKOKRA

MILLIÁRDOS BÍRSÁGOT SZAB KI AZ MNB A BANKOKRA.

Összesen 1,2 milliárd forintos bírságot szab ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azokra a bankokra, amelyek jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. A büntetés 35 pénzügyi szervezet között oszlik meg, és több országos bank is szerepel a listán – derült ki a pénzügyi felügyelet csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. A bírság kiszabására elsősorban a bankszámlaköltségek jogosulatlan emelése miatt került sor. A bankoknak akár 10 milliárd forintot is vissza kell fizetniük az ügyfeleknek, így az ügy bankszektorra gyakorolt negatív hatása nagyobb lehet, mint a GVH végtörlesztéshez kapcsolódó bírságáé. 

loading...

A büntetett bankok között van az OTP, a Raiffeisen, az Erste Bank, a CIB Bank, és az MKB Bank is. "Azért volt szükség ilyen mértékű bírság kiszabására, mert ez a jogsértés elterjedt gyakorlat ma a bankok között" – fejtette ki Dr. Windisch László a Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnök. Emellett jogosulatlanul levont díjak visszafizetésére is kötelezi a Felügyelet a pénzintézeteket, ennek határideje egyébként 2014. április 30. Azért, hogy a fogyasztók visszakapják a jogosulatlanul levont költségeket nem kell bejelelentést tenniük, ezeket a bankoknak automatikusan vissza kell fizetniük az ügyfeleknek.


A büntetéseket az alábbi jogsértések miatt szabták ki: (Az elkövett bűnökért, és a pénzben nem mérhető emberi életekért ez aprópénz! szerk.)

 

  • A szerződés nem tartalmaz oklistát
  • Elmaradt az emelés okának megjelölése
  • Kevesebb, mint két hónap telt el a díjmódosítás közzététele és a hatályba lépése között
  • Tévesen tájékoztatták az ügyfeleket
  • Új díjat vezettek be
  • A költség számítási módjának megváltozása

A büntetések meghatározásánál a Felügyelet a figyelembe vette a jogsértés súlyát, fogyasztókra gyakorolt hatását, gyakoriságát, a tranzakciók számát és a fogyasztói kör méretét. Ez alapján bizonyos szolgáltatóknál a maximális (100 millió forint) büntetés kiszabását tartotta indokoltnak, mivel a fogyasztók széles köre volt érintett a jogsértésben. 

Freisleben Vilmos, a Felügyelet fogyasztóvédelmi igazgatója hozzátette: több, mint száz vizsgálat van folyamatban és további ellenőrzések várhatóak. A vizsgálatok várható befejezési ideje 2014 nyara. Az igazgató hozzátette: a bírságból befolyt összeget a pénzügyi kultúra fejlesztésére fogják költeni.

A jogsértések több százezer fogyasztót érintenek, a becslések szerint 10 milliárd forintos visszatérítendő összegről van szó. A fogyasztóknak ezzel kapcsolatban nincs teendőjük, a pénzügyi intézmények mindenkinek automatikusan visszafizetik a jogsértően beszedett díjakat.

loading...

Forrás: Pénzcentrum

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ÚJABB NAGYSZABÁSÚ CSALÁS KÉSZÜL A "DEVIZA"-"HITEL" ÜGYBEN.
ÚJABB NAGYSZABÁSÚ CSALÁS KÉSZÜL A “DEVIZA”-“HITEL” ÜGYBEN

Újabb nagyszabású csalás készül a devizahitel ügyben? Szinte már félelmetes cikk látott napvilágot az utóbbi napokban, arról, hogy a bankok...

A LOMBARD LOPOTT AUTÓHOZ INTÉZI A HAMIS PAPÍROKAT ÉS A KULCSOKAT
A LOMBARD LOPOTT AUTÓHOZ INTÉZI A HAMIS PAPÍROKAT ÉS A KULCSOKAT

OSSZÁTOK!!! Hangfelvétel arról, ahogy az ellopott KDS-624 frsz-ú Suzuki Swiftemhez kulcsot gyártattak, és hamis papírokat intéznek eredetiségvizsgával a LOMBARD telephelyén...

Close