MILLIÁRDOS BÍRSÁGOT SZAB KI AZ MNB A BANKOKRA

MILLIÁRDOS BÍRSÁGOT SZAB KI AZ MNB A BANKOKRA.

Összesen 1,2 milliárd forintos bírságot szab ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azokra a bankokra, amelyek jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. A büntetés 35 pénzügyi szervezet között oszlik meg, és több országos bank is szerepel a listán – derült ki a pénzügyi felügyelet csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. A bírság kiszabására elsősorban a bankszámlaköltségek jogosulatlan emelése miatt került sor. A bankoknak akár 10 milliárd forintot is vissza kell fizetniük az ügyfeleknek, így az ügy bankszektorra gyakorolt negatív hatása nagyobb lehet, mint a GVH végtörlesztéshez kapcsolódó bírságáé. 

A büntetett bankok között van az OTP, a Raiffeisen, az Erste Bank, a CIB Bank, és az MKB Bank is. "Azért volt szükség ilyen mértékű bírság kiszabására, mert ez a jogsértés elterjedt gyakorlat ma a bankok között" – fejtette ki Dr. Windisch László a Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnök. Emellett jogosulatlanul levont díjak visszafizetésére is kötelezi a Felügyelet a pénzintézeteket, ennek határideje egyébként 2014. április 30. Azért, hogy a fogyasztók visszakapják a jogosulatlanul levont költségeket nem kell bejelelentést tenniük, ezeket a bankoknak automatikusan vissza kell fizetniük az ügyfeleknek.


A büntetéseket az alábbi jogsértések miatt szabták ki: (Az elkövett bűnökért, és a pénzben nem mérhető emberi életekért ez aprópénz! szerk.)

 

  • A szerződés nem tartalmaz oklistát
  • Elmaradt az emelés okának megjelölése
  • Kevesebb, mint két hónap telt el a díjmódosítás közzététele és a hatályba lépése között
  • Tévesen tájékoztatták az ügyfeleket
  • Új díjat vezettek be
  • A költség számítási módjának megváltozása

A büntetések meghatározásánál a Felügyelet a figyelembe vette a jogsértés súlyát, fogyasztókra gyakorolt hatását, gyakoriságát, a tranzakciók számát és a fogyasztói kör méretét. Ez alapján bizonyos szolgáltatóknál a maximális (100 millió forint) büntetés kiszabását tartotta indokoltnak, mivel a fogyasztók széles köre volt érintett a jogsértésben. 

Freisleben Vilmos, a Felügyelet fogyasztóvédelmi igazgatója hozzátette: több, mint száz vizsgálat van folyamatban és további ellenőrzések várhatóak. A vizsgálatok várható befejezési ideje 2014 nyara. Az igazgató hozzátette: a bírságból befolyt összeget a pénzügyi kultúra fejlesztésére fogják költeni.

A jogsértések több százezer fogyasztót érintenek, a becslések szerint 10 milliárd forintos visszatérítendő összegről van szó. A fogyasztóknak ezzel kapcsolatban nincs teendőjük, a pénzügyi intézmények mindenkinek automatikusan visszafizetik a jogsértően beszedett díjakat.

Forrás: Pénzcentrum

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM