ÚJRA PARLAMENT ELŐTT A DEVIZAHITELEK. SZERDÁN DÖNTENEK RÓLA!

ÚJRA PARLAMENT ELŐTT A DEVIZAHITELEK. SZERDÁN DÖNTENEK RÓLA!

ÚJRA PARLAMENT ELŐTT A DEVIZAHITELEK. SZERDÁN DÖNTENEK RÓLA!

[good_old_share]


A devizahitelesek megsegítéséről szóló javaslatcsomag napirendre vételéről szóló vita felvétele alább látható.

 

Adóskamara követeléseit nyújtotta be az MSZP az igazságügyi bizottság elé, de a bizottság kormánypárti többsége arra hivatkozva, hogy a Fidesz is dolgozik a probléma megoldásán, leszavazta, hogy a szocialisták javaslatát a bizottság beterjessze az Országgyűlés elé.Mégis sikerült az Országgyűlés elé vinni az MSZP devizahiteleseket érintő végrehajtások leállításáról szóló kezdeményezését.
A mai ülésnapon felszólaltak az ellenzéki képviselők a devizahiteleseket megsegítő  törvényjavaslattal kapcsolatban, majd egy ritkaságszámba menő fideszes megszólalásnak is tanúi lehettünk.

A javaslat előterjesztője, Varga Lászó MSZP-s képviselő szerint több millió magyar embert érint a devizahitel-válság, mintegy 900 ezer fogyasztói hitelből eredő végrehajtás van folyamatban, ebből 140 ezer ingatlan áll végrehajtás alatt, ezért 30-40 ezer családot fenyeget már idén a kilakoltatás.

A Jobbik képviselője, Z. Kárpát Dániel felszólalásában hangot adott az MSZP javaslatával kapcsolatos vegyes érzéseinek: végre egyetért az ellenzék olyan ügyekben, amikről 2-3 éve még vitatkoztak. Most pedig civileknek – például az Adóskamarának is hála közös megoldások kezdenek kirajzolódni, a kormánypárti politikusok azonban eddig vagy azt hangoztatták, hogy nincs semmilyen probléma, vagy azt, hogy már megoldották. Z. Kárpát minden civil kezdeményezést támogat ugyan,

hosszútávú megoldásnak azonban a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását tartja, amit hosszú évek óta nem tesz meg a kormány.
Csárdi Antal, az LMP képviselője szerint fennáll a “társadalmi robbanás veszélye”. Szerinte ha a kormány egy kicsit is komolyan veszi, hogy 2018 a családok éve, akkor nem utasíthatják el az ellenzéki javaslatot.

Szerinte a hajléktalanságot nem bűncselekménnyé nyilvánítani, hanem megelőzni kell, ami felé egy fontos lépés a devizahitel károsultak megsegítése és kilakoltatásának megelőzése.
Az ellenzéki törvényjavaslat felfüggesztené a devizahitelesek ellen folyó végrehajtásokat és lehetőséget adna több száz jogi eljárás lefolytatására, ami itthon és a Európai Unióban is azt vizsgálja, tisztességesen jártak-e el a bankok.A DK képviselője, Arató Gegely felszólalásában csak arra kérte a Fideszt, legalább legyenek hajlandóak beszélni a törvényjavaslatról, engedjék meg, hogy az Országgyűlésben vitatkozhassanak és kereshessenek közös megoldást erre a fontos problémára.

Arra kérte őket, legalább annyira hallják meg sok ezer magyar család kérését, hogy érdemben hajlandóak legyenek arra használni az Országgyűlést, amire való.
Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő szerint a fideszes képviselők “soha a büdös életben nem olvasták el” az Alaptörvényt. Az Alaptörvényben ugyanis szerepel a következő kijelentés:

“Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság, valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.”
–ennek pedig nem tettek eleget azzal, hogy kizárólag a választás miatt hosszíbtották meg a kilakoltatási moratóriumot.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A devizahitelesek megsegítéséről szóló javaslatcsomag napirendre vételéről vitáznak a Parlamentben.Demeter Zoltán, a Fidesz képviselője úgy gondolja, a Fidesz sok mindent tett és reményei szerint fog is tenni a devizahitelesek megsegítéséért, azt pedig álszentnek tartja, hogy akik ezt a helyzetet okozták, most politikai haszonszerzés céljából előadják magukat.

 

Szerinte az MSZP-s törvényjavaslat nem tartalmazza megfelelően a felvetett problémák kezeléséhez szükséges intézkedési szabályozást, viszont ő is úgy gondolja, hogy a problémán segíteni kell. Varga László felszólalását teljesen korrektnek tartja, ezért további egyeztetéseket javasolt.

Varga László a felszólalások után elmondta, fontos, hogy legalább az ellenzéki képviselők között egység van ebben a kérdésben, azt pedig nagyon szerencsétlennek tartja, hogy a kormány még mindig 2010 előttre mutogat vissza. Ezzel le is zárta a múlt kérdéseit, mivel a mostani előterjesztésben nem ez a lényeg, hanem a gyors és azonnali megoldás keresése közösen.

Hogy a Fidesz képviselője milyen további egyeztetésekre gondolt, és hogy lesz-e végre valamiféle érdemleges vita a kormánypártok és az ellenzék között, az a szerdai ülésnapon derül ki.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM