Új időszámítás kezdődött a devizahiteles pereknél

Nemzeti Civil Kontroll, devizahitel, Dr. Szabó V László ügyvéd,, Új időszámítás kezdődött a devizahiteles pereknél

Új időszámítás kezdődött a devizahiteles pereknél

FIGYELEM! ".. Minden olyan szerződés kuka amelyben nincs benne a jelentős árfolyamváltozás veszélye vagy ha benne is van de nincs benne az, hogy az adós helyzete akár súlyosan is rosszabbodhat az árfolyam kedvezőtlen változása esetén…."

Tárgyalási tapasztalat – Dr. Szabó V. László ügyvédÚj időszámítás kezdődött a devizahiteles pereknél a Kúria Jpe (jogegységi panaszeljárás)I.60.015./2021/15.sz. határozatával.
Ez a határozat kimondta:

1. Nem kell a szerződésben szerepeltetni azt,hogy az árfolyamváltozásnak nincs felső határa amennyiben az adóst nem csak arról figyelmeztették, hogy az árfolyam változhat hanem arról is hogy ennek súlyos gazdasági következményekkel járhat  a számára.

Mit jelent ez?

Azt hogy ha bármely szerződésben nincs benne a kifejezett figyelemfelhívás akkor szerepelnie kell a szerződésben annak, hogy az árfolyamváltozásnak nincs felső határa. Ha ez nincs benne akkor a szerződés nem átlátható és érvénytelen.

2. A 2/2014. PJE határozat 1. pontja azzal a kötelező értelmezéssel alkalmazható, amely szerint akkor megfelelő tartalmú az árfolyamkockázatról nyújtott tájékoztatás, ha az általánosan tájékozott, észszerűen figyelmes és körültekintő, átlagos fogyasztó a tájékoztatás alapján a szerződéshez kapcsolódó árfolyamkockázat tényén és mibenlétén kívül azt is felismerheti és értékelni tudja, hogy a nemzeti fizetőeszköz (a forint) árfolyama a kölcsön nyilvántartásba vétele szerinti deviza árfolyamához képest számára akár jelentős mértékben is kedvezőtlenül változhat, és ezáltal a fogyasztó fennálló tartozásának, a szerződés szerinti ütemezésben esedékessé váló fizetési kötelezettségének mértéke jelentősen megemelkedhet.

Mit jelent ez?Minden olyan szerződés kuka amelyben nincs benne a jelentős árfolyamváltozás veszélye vagy ha benne is van de nincs benne az, hogy az adós helyzete akár súlyosan is rosszabbodhat az árfolyam kedvezőtlen változása esetén.

Fontos, hogy az adós egyoldalú nyilatkozata amelyben elismertetik vele, hogy ismer minden kockázatot és ennek tudatában veszi fel a hitelt  , nem számít tájékoztatásnak.

3. Minden korábbi kúriai határozat amely a fentiekkel ellentétes a továbbiakban már nem hivatkozható. Dr. Szabó V. László ügyvéd. Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM