TUDTÁK, DE HAGYTÁK: BANKI TISZTESSÉGTELENSÉG

TUDTÁK, DE HAGYTÁK: BANKI TISZTESSÉGTELENSÉG.

TUDTÁK, DE HAGYTÁK: BANKI TISZTESSÉGTELENSÉG

 

A banki tisztességtelenség kapcsán jól látható a teljes politikum (az éppen aktuális kormány, illetve az ellenzék) felelőssége is. Mivel minden parlamenti pár képviselteti, illetve korábban is képviseltette magát a parlament stratégiailag fontos bizottságaiban, ezért a pártok az adósok bankok általi megtévesztéséről, és az évek alatt folyamatos tévedésben tartásáról is tudtak.

Egy érdekképviseleti szervezet összeszedte, hány hivatalos jelentés készült 2005-2009 között a tisztességtelen banki szerződési feltételekről. Vagyis mindenki már évek óta tudhatott a dologról, így a kormány is.

Az Alkotmánybíróság (AB) kedden elkezdte tárgyalni az első adósmentő (bankmentő) törvénnyel kapcsolatos beadványokat, melyekhez kedden érkezett még egy, a Porsche Banké.


Ezért fordultak az AB-hez

Eddig három elsőfokú perben a Fővárosi Törvényszék és egy másodfokú perben a Fővárosi Ítélőtábla eljáró bírái fordultak az AB-hez az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, az OTP Ingatlanlízing, az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet és az evoBank ügyében. A bírák többek között azt kifogásolták, hogy a devizahiteles törvény sérti a visszaható hatály tilalmát, a jogbiztonság, a normavilágosság követelményét, és szükségtelenül korlátozza az eljárással kapcsolatos jogokat. Egyes indítványok szerint a szerződéses felek önrendelkezését sérti, hogy a törvény módosítja a devizahiteles szerződéseket, köztük már teljesítetteket is, amit legfeljebb a jövőre nézve tehetne meg.

A Porsche Bank perében pedig a végzés indoklásában a bíró kifejtette, azért fordul az Alkotmánybírósághoz, mert álláspontja szerint az első devizahiteles törvény több ponton sérti az alaptörvényt, így például a jogállamiság elvét, a tisztességes eljáráshoz való alkotmányos alapjogot, valamint veszélyezteti a jogbiztonság elvét.

Érdekes felállás

A Magyar Bankszövetség jogi munkacsoportja szeptember 22-ei összefoglalójában rögzítette álláspontját az AB számára. Eszerint a törvény egyes rendelkezései sértik a jogállamiság elvét, a szerződési szabadságot, a bírósághoz fordulás és a tisztességes eljárás alapjogát, a hatalommegosztás elvét, valamint a törvény elfogadása is alaptörvény-ellenes.

Az Azénpénzem.hu arra figyelt fel, hogy van egy igen érdekes felállás: az egyébként a devizahitelesek érdekvédőjeként is ismert Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesület (PITEE) jelezte, támogatja a bankszövetség beadványát. Hogy lehetséges ez?

Mindenki tudott róla

A PITEE nem csinált mást, mint összegyűjtötte, hogy a devizahitelek felfutásának időszakában milyen jelentéseket, figyelmeztetéseket készítettek a különböző hivatalos szervek, amelyekben felhívták a figyelmet a banki szerződési gyakorlatok visszásságaira.

A pénzügyi felügyelettől kezdve (PSZÁF), a GVH-n át az ombudsmani jelentésig előszedtek mindent. A jelentésekből pedig világosan kiderült, hogy amit a Kúria nemrég leírt a tisztességtelen banki szerződési feltételekről, azt már korábban más szervezetek is leírták.


Egyetértenek, ez nem lehet megoldás

Az érdekvédelmi szervezet tehát egyrészt azt mondja (a bankszövetségnek ellentmondva), hogy a pénzintézetek nem gondolhatták, minden rendben van a hitelezési gyakorlatukkal. És persze a mindenkori kormány sem gondolhatta ezt. De hallgatólagosan elfogadták a bankok érvelését, hogy a tevékenységükre nem a Ptk. hanem az ágazati szabályozás az irányadó.

Viszont a bankszövetséggel egyetértenek abban, hogy a probléma megoldása nem lehet egy új jogszabály. Hiszen ezzel a törvényhozás és a végrehajtás fogyasztói jogvitába avatkozik bele. Ez pedig szerintük nem érdeke sem a bankoknak sem az adósoknak. A bankok elkövették a bűnöket a politikusok pedig hagyták ezt nekik. Te hiszel még bármelyik parlamenti pártnak? Eljött az idő, hogy az "adósok" vegyék kezükbe a sorsukat! Hír 24 nyomán NCK

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM