FIGYELEM! JOGERŐS ÍTÉLET! AZ ÁRFOLYAMRÉS MATEMATIKAI MŰVELET!

FIGYELEM! JOGERŐS ÍTÉLET! AZ ÁRFOLYAMRÉS MATEMATIKAI MŰVELET!

A forintban nyújtott és ugyanígy visszafizetendő kölcsön nem devizahitel az újabb ítélet szerint!

Érvénytelenséget mondott ki a fővárosi ítélőtábla egy „devizahiteles” perben, hivatkozva többek közt egy uniós irányelvre is. 

Nagy jelentőségű, jogerős ítélet született másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán egy „devizahiteles” perben. A másodfokú bíróság – a Fővárosi Törvényszéken született elsőfokú ítéletet megváltoztatva – az egész kölcsönszerződés érvénytelenségét állapította meg – derül ki a táblabíróság múlt hét végén közzétett sajtóközleményéből.

loading...


A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntést hozott a napokban egy „devizahiteles” perben. Az ítélet leginkább szembetűnő érdekessége, hogy az indoklás kimondja, hogy „a devizaalapú kölcsönszerződés forintban nyújtott és ugyanígy visszafizetendő kölcsön”, tehát – szemben a Kúria decemberi jogegységi döntésének megállapításával – az ügyfél „nem devizában adósodott el”. 

A kölcsön deviza összegének folyósításkori és az egyes törlesztőrészletek forint összegének törlesztéskori árfolyamának meghatározása pusztán matematikai művelet, amely mögött tényleges deviza vétel és eladás nincs. (Hasonló ítéletet hozott korábban a Szegedi Ítélőtábla is jogerősen az úgynevezett árfolyamrés kérdésében, ám a bank felülvizsgálati kérelmében a Kúria nem döntött, az ügyben az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását kérte. Többek között ebben a kérdésben sürgette Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Kúriát, hogy ne várjon az Európai Bíróság döntésére – a szerk.) 


A Fővárosi Ítélőtábla mostani ítélete szerint az egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltételeket tartalmazó fogyasztói kölcsönszerződés az egyoldalúan kikötött módosítási feltételek okán tisztességtelen, és teljes egészében semmis. 

loading...

A szerződés semmisségének megállapítását az a fogyasztó is kérheti, aki egyébként a pert megelőzően a tartozását elismerte, de még részben sem teljesítette azt – áll az indoklásban. A pusztán matematikai művelettel előállított „devizaárfolyam” folytán a törlesztőrészlet kiszámításának módjára vonatkozó szerződési feltétel teljesíthetetlen, emiatt az egész kölcsönszerződés érvénytelenségét állapította meg a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélet hivatkozik az Európai Unió 1993-as fogyasztói irányelvére is, amely szerint „egyoldalú hatalmasság gyakorlását jelenti a kölcsönszerződés egyoldalú módosítása”, amely szögesen ütközik a polgári törvénykönyv (Ptk.) paragrafusával is. A Ptk. 240. §-a szerint a tisztesség, a jóhiszeműség követelményeit sérti az egyoldalú szerződésmódosítás, amely a fogyasztó hátrányára eredményez egyensúlytalanságot a szerződésben.

Forrás: MagyarHírlap

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MEGTÖRTÉNT A BEJELENTÉS:FÖLDÖNKÍVÜLIEK!
MEGTÖRTÉNT A BEJELENTÉS: FÖLDÖNKÍVÜLIEK!

Olyan dolog történt, ami világraszóló visszhangot kellett volna kapjon. Hivatalos és magas szintű bejelentés hangzott el mind a Földet évezredek...

NYÍLT LEVÉL POLT PÉTER LEGFŐBB ÜGYÉSZNEK
NYÍLT LEVÉL POLT PÉTER LEGFŐBB ÜGYÉSZNEK

Kedves Péter! Igazság szerint azt sem tudom, hol kezdjem. Ha azt írom, hogy csalódást okoztál, akkor nagyon enyhén fogalmaztam. Tudod...

Close