TITKOS MEGÁLLAPODÁS A BANKOKKAL

TITKOS MEGÁLLAPODÁS A BANKOKKAL

Matolcsyék titkos megállapodást kötöttek a bankokkal?

A Magyar Nemzeti Bank titkos megállapodást kötött a bankokkal arról, hogy a pénzintézetek nem támadják a bírságokat, de az ellenük hozott döntések nem kerülhetnek nyilvánosságra – írja az Az én pénzem.

Titkos megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank a bankokkal – értesült az Az én pénzem. A pénzügyi  összehasonlító portál több forrásra hivatkozva azt írja, a megállapodás arról szól, hogy a pénzügyi intézmények nem ágálnak a jegybanki bírságok ellen, ha az ellenük született döntések nem kerülnek nyilvánosságra.


A különböző határozatokat már korábban teljesen „kilúgozták”, mostanra pedig azt is sikerült elérni, hogy a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) se ismertesse döntéseit. A békéltetők utoljára március 7-én tettek közzé tájékoztatást náluk lezajlott ügyekről. A portál információi szerint ezt követően csak a nevesített ajánlások nyilvánosságra hozatala várható. Az Az én pénzem érdeklődésére az MNB hivatalosan ezt válaszolta: „a Pénzügyi Békéltető Testület  fontosnak tartja a közvélemény tájékoztatását, ezért – bár erre vonatkozó jogszabályon alapuló kötelezettsége nincs – a jövőben is publikálni fogja határozatait. Tájékoztatjuk ugyanakkor, hogy az MNB mellett újjászervezett PBT új publikálási gyakorlatot fog bevezetni, ezért az átállás miatt 3 hónapig a testület nem teszi közzé az újabb anonimizált határozatait.”

A portál egy nappal a hír megjelenése után helyreigazítást tett közzé a Magyar Nemzeti Bank kérésére. A helyreigazítás szerint valótlanul híresztelték, hogy az MNB megállapodást kötött volna a pénzügyi piacok szereplőivel arról, hogy a jegybank nem hozná nyilvánosságra az azokkal szembeni határozatokat, s cserébe a hitelintézetek nem lépnének fel erőteljesen az MNB által kiszabott bírságok miatt. A valóságban semmilyen ilyen egyezség nem született. 

Tagad az MNB és a bankszövetség

A Magyar Nemzeti Bank a hír megjelenése után közölte, hogy a cikk miatt helyreigazítást kezdeményezett a portálnál. A jegybank azt írta, az írás – zavaros, helyenként önmagát is cáfoló – állításaival szemben a jegybank semmiféle „megállapodást” nem kötött a pénzügyi piacok szereplőivel arra vonatkozóan, hogy ne hozná nyilvánosságra az azokkal szembeni határozatokat, s cserébe a hitelintézetek nem lépnének fel erőteljesen az MNB által kiszabott bírságok miatt. Helyreigazítási kérelmének elutasítása esetén a jegybank jogi eljárást kezdeményez a valótlan híresztelés korrigálására – írta az MNB.

A Magyar Bankszövetség szintén közölte, hogy a portálon megjelent állítások minden valóságalapot nélkülöznek. A szövetség szerint a portál által hivatkozott konkrét ügyekben kiadott jegybanki határozatokkal kapcsolatosan jogorvoslati eljárást az egyes bankok egyéni döntésük alapján kezdeményezhetnek, erre a Magyar Bankszövetségnek nincs befolyása. A jegybank és a Magyar Bankszövetség között olyan, kizárólag szakmai jellegű konzultációk folytak, illetve folynak, amelyek nem lépnek túl a felügyeleti hatósággal szokásos együttműködés bejáratott keretein – hangsúlyozta a közlemény.

Kizárják a nyilvánosságot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a felügyelet beolvasztását követően jelentősen módosított a korábbi szokásokon. A jegybank új fogyasztóvédelmi vezetője bejelentette, hogy a bírságok szintjét jelentősen emelik, de azt is elárulta, hogy – a felügyelt intézmények kérésének eleget téve – nem közlik részletesen az elmarasztás indokait. Az MNB határozatai már mutatják is az új gyakorlatot – írja a portál.  

Pedig a fogyasztóvédelmet az szolgálná, ha az ügyfelek megfelelő eligazítást kaphatnának arról, miért vagy egyáltalán mennyire érdemes panasszal fordulni az új felügyeléshez. A nyilvánosság kizárása ráadásul tág teret adhat annak, hogy az MNB eltérő mércével mérje a különböző piaci szereplőket.

Kérdés, hogy a bankok tartják-e magukat a megállapodáshoz. Néhány nap múlva jár le az a 30 napos határidő, ameddig megtámadhatják a bíróság előtt az MNB március 13-i bírságát.

HVG

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM